ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Στοιχεία σοκ για την αύξηση των νέων που είναι εξαρτημένοι από την κάνναβη

1 min read

Το πρόβλημα της εξάρτησης ήρθε στο φως από τα απολογιστικά στοιχεία του ΚΕΘΕΑ για το 2018 τα οποία παρουσιάστηκαν σήμερα στην Αθήνα

Σε άνοδο βρίσκεται ο αριθμών των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια για να απεξαρτηθούν σύμφωνα με το ΚΕΘΕΑ για το 2018.

Τα στοιχεία αναφέρουν ότι οι εξαρτημένοι από την κάνναβη αγγίζουν το ποσοστό του 36%. Το πρόβλημα της εξάρτησης ήρθε στο φως από τα απολογιστικά στοιχεία του ΚΕΘΕΑ για το 2018 τα οποία παρουσιάστηκαν σήμερα στην Αθήνα.

Στα προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ απευθύνονται χρήστες ηρωίνης με ποσοστό 41% , κάνναβης με 36%, κοκαΐνης με 12% και άλλων ουσιών, με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ανάγκες.

Η διοίκηση του ΚΕΘΕΑ στην συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε σχετικά με τις διάφορες μορφές εξάρτησης το 2018 επισήμανε ότι οι εξυπηρετούμενοι ήταν 14.867 άτομα, με το 1/3 από αυτούς να είναι μέλη του στενού περιβάλλοντος των ανθρώπων με πρόβλημα χρήσης/εξάρτησης.

Οι ειδικοί επίσης ανέφεραν ότι τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί άνοδος στον αριθμό των νεαρών ενηλίκων με σημαντικό βαθμό δυσλειτουργικότητας, οι οποίοι ζητούν αρωγή για την εξάρτηση από την κάνναβη, αλλά και οι εξαρτημένοι από οπιοειδή, άνω των 40 ετών με μακρά πορεία στη χρήση και έντονα προβλήματα υγείας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Επιπρόσθετα, 1 στους 5 από όσους απευθύνονται για θεραπευτική βοήθεια στο ΚΕΘΕΑ αντιμετωπίζει και άλλες μορφές εξάρτησης όπως είναι το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια.

Σχέδια για νέες μονάδες απεξάρτησης

Μέσα στην επόμενη διετία το ΚΕΘΕΑ ανακοίνωσε πως θα διευρύνει την πρόσβαση σε βοήθεια για την αντιμετώπιση των διαφορετικών μορφών εξάρτησης και θα ενισχύσει την κοινωνική ένταξη, με νέες υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα. Συνολικά έχουν σχεδιαστεί 33 νέες μονάδες σε 17 πόλεις της χώρας οι οποίες υπολογίζεται ότι θα αυξήσουν κατά 5.500 τον αριθμό των ανθρώπων που ο Οργανισμός δύναται να υποστηρίζει.

Αυτή τη στιγμή 18 από αυτές τις ομάδες έχουν λάβει το «πράσινο φως» και βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Οι νέες ομάδες απαρτίζονται από : Πολυδύναμα Κέντρα για διαφορετικές μορφές εξάρτησης, Κινητές Μονάδες που θα εξυπηρετούν περιοχές εκτός του αστικού ιστού, Κέντρα Σωματικής Αποτοξίνωσης, Κέντρα Άμεσης Πρόσβασης για χρήστες στον δρόμο, Μονάδες Διπλής Διάγνωσης, Προγράμματα Κοινωνικής Επανένταξης, Εξειδικευμένη Μονάδα για το Αλκοόλ και τα Τυχερά Παιχνίδια και Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης και Φιλοξενίας για εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Απολογισμός σε δράσεις πρόληψης

Πέραν του κομματιού της θεραπείας το ΚΕΘΕΑ καλύπτει τις συνεχιζόμενες ανάγκες στον τομέα της πρόληψης, της ενημέρωσης και της έγκαιρης παρέμβασης σε θέματα που αφορούν τις εξαρτήσεις.

Το ΚΕΘΕΑ σύμφωνα με τον απολογισμό που παρουσίασε το περασμένο έτος,  21.605 άτομα, μαθητές, γονείς και διάφορες επαγγελματικές ομάδες, συμμετείχαν στα προγράμματα ενημέρωσης και πρόληψης του Οργανισμού στις τοπικές κοινωνίες και τις εκπαιδευτικές κοινότητες.

Επιπρόσθετα σχετικά με την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών και της εκπαίδευσης επαγγελματιών, το ΚΕΘΕΑ προσέφερε μέσα στο έτος 1.140 ώρες εκπαίδευσης σε 1.604 συμμετέχοντες.

Οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ τόνισαν ότι η μοναδική αναπτυξιακή δυνατότητα που δίνεται σήμερα στους οργανισμούς θεραπείας για την κάλυψη νέων αναγκών σχετίζεται με συγχρηματοδούμενα προγράμματα. Τα προγράμματα παρ όλη την σημαντική συνεισφορά τους έχουν σύντομη διάρκεια και ολοκληρώνονται τη στιγμή που έχουν φτάσει σε πλήρη ανάπτυξη και έχουν εδραιωθεί στις τοπικές κοινωνίες.

Στις άμεσες ανάγκες όπως τονίστηκε βρίσκονται η ανάπτυξη υπηρεσιών με σταθερή κρατική χρηματοδότηση και η στελέχωσή τους με μόνιμο προσωπικό, στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδίου δράσης για τις εξαρτήσεις, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια της φροντίδας των εξαρτημένων και των οικογενειών τους.

Τέλος οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ έκαναν αίτημα για να πραγματοποιηθούν οι 50 προσλήψεις θεραπευτών στον Οργανισμό που περιλαμβάνονται στην πρόσφατη ΠΥΣ που αφορά τον τομέα της υγείας. Οι παραπάνω προσλήψεις θα καλύψουν χρόνια κενά που υπάρχουν σε διάφορες περιοχές και πεδία υποστήριξης στον βασικό κορμό των υπηρεσιών του Οργανισμού.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.