ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Στοιχεία-σοκ: 1.600 θάνατοι το χρόνο λόγω αντιβιοτικών

1 min read

Την ανάγκη ανάληψης δράσης για την πλήρη απαγόρευση διάθεσης αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή επισημαίνει σε ανοικτή επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ)

Την ανάγκη ανάληψης δράσης για την πλήρη απαγόρευση διάθεσης αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή επισημαίνει σε ανοικτή επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, με αφορμή τη 18η Νοεμβρίου που έχει οριστεί ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών.

Οπως επισημαίνει ο κ. Ρόζενμπεργκ στην επιστολή του, σύμφωνα με τις πολύ πρόσφατες εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) τουλάχιστον 1.600 θάνατοι στην Ελλάδα ετησίως αποδίδονται σε λοιμώξεις, που προκαλούνται από πέντε, ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, βακτήρια. «Σύμφωνα, δε, με πρόβλεψη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (OOΣΑ, Νοέμβριος 2018), ο συνολικός αριθμός θανάτων στη χώρα μας θα υπερβεί τις εξήντα εννέα χιλιάδες (69.000) έως το 2050, εφόσον δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα περιορισμού του προβλήματος», αναφέρει χαρακτηριστικά, καλώντας τον υπουργό Υγείας να λάβει άμεσα μέτρα ώστε να μην χορηγούνται αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι ορόσημο στη μάχη κατά των ανθεκτικών μικροβίων θα αποτελέσει η επικείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα κτηνιατρικά φάρμακα και τις φαρμακούχες ζωοτροφές, με την οποία θα θεσπιστεί ένα ευρύ φάσμα συγκεκριμένων μέτρων για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής και την προώθηση της συνετής και υπεύθυνης χρήσης των αντιμικροβιακών. Σύμφωνα με την Επιτροπή, από το 2022 και έπειτα δεν θα επιτρέπεται πλέον στην Ε.Ε. να χρησιμοποιούνται αντιμικροβιακά για την ενίσχυση της ανάπτυξης των ζώων, ούτε να χορηγούνται για προληπτικούς σκοπούς αντιμικροβιακά μέσω φαρμακούχων ζωοτροφών ή σε ομάδες ζώων.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.