ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

27 Σεπτεμβρίου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Στοιχεία-σοκ για το bullying: Αύξηση 149,02% στις κλήσεις και στα μηνύματα παιδιών!

1 min read

Έξι στους δέκα Έλληνες δηλώνουν ότι έχουν δεχθεί εκφοβισμό πριν την ενηλικίωσή τους – Το σχολείο κυρίαρχος χώρος εμφάνισης τέτοιων συμπεριφορών

Ο εκφοβισμός, ή αλλιώς bullying, ανάμεσα σε παιδιά και εφήβους, εξελίσσεται σε μάστιγα. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Χαμόγελο του Παιδιού είναι σοκαριστικά, ενώ παρουσιάζεται εκτόξευση των περιστατικών μετά τις καραντίνες λόγω κορωνοϊού.

Με αφορμή το περιστατικό άγριας παρενόχλησης και βίας κατά του 14χρονου μαθητή στον Πύργο, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», τονίζει πως «στέκεται ενεργά και διαχρονικά στο πλευρό κάθε παιδιού σε κίνδυνο και με ανάγκη υποστήριξης».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Οργανισμός:

«Παρά την διακοπή της σχολικής καθημερινότητας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η ειδησεογραφία κάλυψε περιστατικά άγριου bullying, απέναντι σε παιδιά που δεν μπορούσαν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Η Εθνική Γραμμή του Οργανισμού για τα Παιδιά S.O.S. 1056 και το CHAT 1056 κατακλύστηκαν από κλήσεις παιδιών, αλλά και των γονιών τους που είτε ήθελαν να δηλώσουν την δική τους εμπειρία είτε να μοιραστούν την ανησυχία τους για ένα φαινόμενο το οποίο «χτυπάει την πόρτα» του σπιτιού, του σχολείου και του διαδικτύου.

Οι αυτοκτονίες παιδιών λόγω επίμονου bullying, οι εισαγωγές τους στα νοσοκομεία μετά από επιθέσεις ως κορύφωση του εκφοβισμού που βίωναν από συμμαθητές τους και η ταραγμένη καθημερινότητα τους, οδηγούν πολλές φορές τα παιδιά σε αποχή από το σχολείο, σωματοποίηση του φόβου τους, ακόμη και σε αυτοτραυματισμό. Η αυξητική τάση αυτών των περιστατικών, δείχνει την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία όχι μόνο της ψυχικής υγείας αλλά και της σωματικής ακεραιότητας των παιδιών».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το «Χαμόγελο του Παιδιού», στην Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά S.O.S. 1056 για το Α’ Εξάμηνο του 2022 υπήρξε:

  • Αύξηση 149,02% στις κλήσεις και στα μηνύματα των παιδιών που ζητούσαν στήριξη για θέματα εκφοβισμού
  • Αύξηση 13,67% στις κλήσεις και στα μηνύματα των παιδιών που ζητούσαν βοήθεια σχετικά με την συμπεριφορά των συμμαθητών τους
  • Αύξηση 3,39% στις κλήσεις των παιδιών που αντιμετώπιζαν πρόβλημα στο διαδίκτυο

Μόνο τους πρώτους έξι μήνες του 2022, 502 παιδιά ένιωσαν ότι απειλούνται από άλλα παιδιά είτε στο σχολείο είτε στο διαδίκτυο. Όλα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό, είναι έντονο και επηρεάζει τις ζωές και την καθημερινότητα των παιδιών.

Επίσης, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η εταιρεία Focus Bari, για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» καταδεικνύεται ότι:

  • 6 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι έχουν δεχθεί εκφοβισμό πριν την ενηλικίωσή τους
  • Το 49% θεωρεί ότι ένα παιδί που εκφοβίζεται δεν ζητά βοήθεια από κανέναν
  • Μόνο 2 στους 5 μεταξύ όσων δέχθηκαν εκφοβισμό σε παιδική ηλικία ζήτησαν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, με τους γονείς να αποτελούν την 1η  τους επιλογή (ποσοστό 18%) και τους εκπαιδευτικούς να αποτελούν τη 2η επιλογή (με ποσοστό μόλις 6%)
  • Το σχολείο φαίνεται να είναι ο κυρίαρχος χώρος εμφάνισης συμπεριφορών εκφοβισμού
  • Το 70% θεωρεί ότι τα παιδιά επιζητούν την προσοχή με αυτή τη συμπεριφορά εκφοβισμού

Το bullying αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα, ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας, που απαιτεί και κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική αντιμετώπισης, αναφέρει ακόμα ο Οργανισμός, ο οποίος ως ευρωπαϊκά αναγνωρισμένο «Εθνικό Κέντρο ενάντια στην ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό» χάρη στις δράσεις και υπηρεσίες του πανελλαδικά σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και στο πλαίσιο σχετικού Συμφώνου Συνεργασίας αλλά και μέσα από το «YouSmile», το Ευρωπαϊκό Εθελοντικό Δίκτυο Μαθητών και Μαθητριών, με την υποστήριξη και συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (European Antibullying Network) υλοποιεί την ετήσια πανελλαδική εκστρατεία με τίτλο «Μίλα Τώρα» για το φαινόμενο της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού / Bullying.

Δημοσίευση στα Social Media