ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
23 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Στόχος του Ερντογάν ο ενεργειακός έλεγχος της Ανατολικής Μεσογείου

1 min read

Υψηλόβαθμο της κυπριακής κυβέρνηση παραδεχόταν προ ημερών ότι «οι Τούρκοι αυτό που λένε το πράττουν» θέλοντας κατ’ αυτό τον τρόπο να ερμηνεύσει τις προθέσεις του Ερντογάν παραμονές της πρώτης αποστολής του Αμπντουλχαμίτ Χαν στην Ανατολική Μεσόγειο. Το γεγονός ότι ο τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο έμεινε εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και σε απόσταση 55 χιλιομέτρων από τις τουρκικές αρχές, προσέφερε μια ανάσα σε Λευκωσία και Αθήνα. Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει αμφότερες να προσέξουν είναι τα μακροπρόθεσμα σχέδια Ερντογάν που στηρίζονται σ’ ένα συγκεκριμένο στόχο, να καταφέρει το Αμπντουλχαμίτ Χαν να εξορύξει φυσικό αέριο.

Ακριβώς επειδή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να επιτυγχάνει τους στόχους που βάζει και στην προκειμένη περίπτωση είναι η εξόρυξη φυσικού αερίου, δείχνει να κινείται σε περιοχές όπου εκτιμάται ότι θα καταφέρει να βρει φυσικό αέριο. «Από την ώρα που θα εξορύξουμε το φυσικό αέριο, θα δείτε πως αλλάζει ο καιρός σε ολόκληρη την περιοχή», τόνισε μια στόμφο ο Ερντογάν μιλώντας σε τελετή για τα εγκαίνια 34 υδροηλεκτρικών σταθμών.

Ο Τούρκος ηγεμόνας γνωρίζει πολύ καλά τη σημασία που έχει η εξόρυξη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και το πόσο θα αλλάξει τα δεδομένα για τον ίδιο και τη χώρα του σε περίπτωση που το Αμπντουλχαμίτ Χαν επιτύχει στην προσπάθειά του. Η αναφορά του Ερντογάν περί «αλλαγής του καιρού σε ολόκληρη την περιοχή» δεν ήταν τυχαία. Είναι ο στόχος που έχει θέσει.

>ΠΗΡΑΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΝΑΣΕΣ: Σε Λευκωσία και Αθήνα, αλλά και αλλού, παρακολουθούσαν με ιδιαίτερη προσοχή την τελετή απόπλου του Αμπτουλχαμίτ Χαν από το λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνας. Η Άγκυρα είχε φροντίσει προηγουμένως να δημιουργήσει αρκετό μυστήριο γύρω από το που θα κατευθυνθεί το γεωτρύπανο. Βάζοντας κάτω τα δεδομένα από την περιοδεία του ερευνητικού Όρουτς Ρέις οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας συμφωνούσαν ότι υπήρχαν εφτά πιθανά σημεία όπου μπορούσε το τουρκικό γεωτρύπανο να κινηθεί. Τα έξι εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και ένα εκτός αυτής σε περιοχή μεταξύ Αδάνων και κατεχόμενης Κύπρου, εντός της τουρκικής ΑΟΖ.

Ακούγοντας τον Ερντογάν να στέλνει το Αμπντουλχαμίτ Χαν σε μια αποστολή μόλις 55 χιλιόμετρα από τα παράλια της Αττάλειας πήραν ανάσες όλοι σε Λευκωσία και Αθήνα καθώς αυτή τη στιγμή το τελευταίο που θα ήθελαν είναι μια ακόμα ένταση με την Τουρκία. Τουλάχιστον μέχρι και τον Οκτώβρη όπου εκτιμάται πως είναι αγκυροβολημένο το γεωτρύπανο στο Γιορουκλέρ-1 τα πράγματα θα κινηθούν σχετικά πιο ήρεμα στην Ανατολική Μεσόγειο, όσον αφορά τις τουρκικές κινήσεις.

Στο παρελθόν η Λευκωσία διαβαθμίζοντας τις τουρκικές προκλήσεις εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης τοποθετούσε την πραγματοποίηση γεώτρησης και εξόρυξης στην κορυφή. Και το ότι το γεωτρύπανο του Αμπντουλχαμίτ Χαν κατεβαίνει σε καθαρά τουρκικά ύδατα και όχι σε μια περιοχή όπου η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτό κάτι το ευχάριστο για τους κυβερνώντες στη Λευκωσία. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΙΜΠΙΣΙΗ
ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΥΠΡΟΥ

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.