Πε. Οκτ 22nd, 2020

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Στο σφυρί από τις τράπεζες «πακέτα» κόκκινων δανείων

1 min read


Οι δύο ανωτέρω κινήσεις της Eurobank θα ανοίξουν τον δρόμο για ανάλογες κινήσεις και από τις υπόλοιπες τράπεζες, καθώς ο SSM έχει μεν επιτρέψει τις αγορές ακινήτων από πλειστηριασμούς από τις ίδιες τις τράπεζες, υπό τον όρο, όμως, ότι οι τράπεζες δεν θα τα διακρατούν εσαεί, αλλά θα απαλλαγούν από αυτά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Τα τιμήματα

Μέχρι στιγμής, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε πωλήσεις δανείων καταναλωτικής πίστης χωρίς εξασφαλίσεις και πρόσφατα εγκαινίασαν τις πωλήσεις εξασφαλισμένων επιχειρηματικών δανείων με την πώληση του χαρτοφυλακίου «Amoeba» της Τράπεζας Πειραιώς. Τα τιμήματα που διαμορφώνονται για τα ανεξασφάλιστα NPLs κινούνται από 3 μέχρι περίπου 6 σεντς του ευρώ, ενώ η πώληση του εξασφαλισμένου χαρτοφυλακίου NPLs της Τράπεζας Πειραιώς προσέγγισε τα 28-29 σεντς.Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς NPLs, πρόκειται για τιμήματα που κινούνται στο εύρος των τιμημάτων για αντίστοιχες πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων σε Ιταλία, Ισπανία και Ιρλανδία. Τα ίδια στελέχη κάνουν λόγο για εντεινόμενο ενδιαφέρον από τα ξένα funds και περιθώριο, ενδεχομένως, για ακόμα υψηλότερα τιμήματα. Αυτό, πρωτίστως, αναλόγως της σύνθεσης των χαρτοφυλακίων που θα βγουν προς πώληση και, δευτερευόντως, υπό την προϋπόθεση ότι η έξοδος της χώρας από τα Μνημόνια θα βελτιώσει το κλίμα στην οικονομία.

Από μόνη της, πάντως, η «πλούσια» ελληνική αγορά NPLs αποτελεί ήδη μεγάλο πόλο έλξης για τα ξένα funds. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Κ», το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για το δεύτερο προς πώληση «πακέτο» εξασφαλισμένων NPLs –το «Jupiter» της Alpha Bank, ύψους 800 εκατ. ευρώ– είναι πολύ μεγάλο. Funds όπως τα Apollo, Centerbridge και LoneStar αναμένεται να κονταροχτυπηθούν για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου, το οποίο περιλαμβάνει εξασφαλίσεις σε 1.700 ακίνητα με πολύ καλή διαστρωμάτωση σε είδος και γεωγραφική τοποθέτηση. Οι μη δεσμευτικές προσφορές για το εν λόγω χαρτοφυλάκιο αναμένονται τη Δευτέρα 9 Ιουλίου και οι δεσμευτικές τον Σεπτέμβριο. Τη «σκυτάλη» από την Alpha Bank θα πάρει αμέσως η Εθνική Τράπεζα, με την πώληση εξασφαλισμένου χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 600 εκατ. ευρώ, ενώ ανάλογη κίνηση αναμένεται και από τη Eurobank.

ΠΗΓΗ: Αναδημοσίευση από το «Κεφάλαιο» που κυκλοφορεί

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.