ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
18 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

«Στο μικροσκόπιο» της Δύσης η συνεργασία Ρωσίας Ιράν: «Η Μόσχα θέλει βαλλιστικούς πυραύλους και η Τεχεράνη Su-35»

1 min read

Η Ρωσία επιχειρεί να αποκτήσει περισσότερα όπλα από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων βαλλιστικών πυραύλων, και προσφέρει σε αντάλλαγμα στην Τεχεράνη ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο στρατιωτικής και τεχνικής υποστήριξης, δήλωσε σήμερα η πρέσβειρα της Βρετανίας στον ΟΗΕ Μπάρμπαρα Γούντγουορντ.

Η Γούντγουορντ τόνισε επίσης ότι από τον Αύγουστο το Ιράν έχει μεταφέρει εκατοντάδες drones στη Ρωσία, η οποία τα χρησιμοποίησε για να «σκοτώσει αμάχους και να στοχεύσει παράνομα μη στρατιωτικές υποδομές» στην Ουκρανία.

Το Ιράν αρνείται ότι προμηθεύει με drones τη Μόσχα και η Ρωσία αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις της χρησιμοποίησαν ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για επιθέσεις της στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία προσπαθεί τώρα να αποκτήσει περισσότερα όπλα, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων βαλλιστικών πυραύλων», είπε η Γούντγουορντ σε δημοσιογράφους.

«Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία προσφέρει στο Ιράν ένα πρωτόγνωρο επίπεδο στρατιωτικής και τεχνικής υποστήριξης. Ανησυχούμε ότι η Ρωσία σκοπεύει να παράσχει στο Ιράν περισσότερα προηγμένα στρατιωτικά μέσα, τα οποία θα επιτρέψουν στο Ιράν να ενισχύσει την οπλική του ικανότητα», είπε.

Το Ιράν έχει υποσχεθεί να παράσχει στη Ρωσία πυραύλους εδάφους-εδάφους, εκτός από περισσότερα drones, δήλωσαν στο Reuters τον Οκτώβριο δύο ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι και δύο Ιρανοί διπλωμάτες.

Η Γούντγουορντ σημείωσε επίσης ότι η Βρετανία είναι «σχεδόν σίγουρη ότι η Ρωσία επιδιώκει να προμηθευτεί όπλα από τη Βόρεια Κορέα (και) από άλλα κράτη που υπόκεινται σε αυστηρές κυρώσεις, καθώς τα αποθέματά τους μειώνονται αισθητά».

«Ο ΟΗΕ να εξετάσει τα drones που έχουν καταρριφθεί»

Τα Ηνωμένα Έθνη εξετάζουν τις «διαθέσιμες πληροφορίες» σχετικά με κατηγορίες ότι το Ιράν προμηθεύει τη Ρωσία με drones, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε έκθεση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με δυτικές πιέσεις να στείλει ειδικούς στην Ουκρανία για να επιθεωρήσουν τα drones που καταρρίφθηκαν.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει εξουσιοδότηση στον Γκουτέρες να στείλει εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ στην Ουκρανία για να ερευνήσουν την προέλευση των drones.

Ο Γκουτέρες υπογράμμισε στην τελευταία έκθεση ότι η μεταφορά drones ή βαλλιστικών πυραύλων – με βεληνεκές άνω των 300 χλμ – από το Ιράν σε άλλη χώρα θα απαιτούσε εκ των προτέρων έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Το Ιράν ζητάει σε αντάλλαγμα τα προηγμένα ρωσικά μαχητικά Su-35»

Το Ιράν έχει γίνει ο «κορυφαίος στρατιωτικός υποστηρικτής» της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία και η αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών «μετατρέπει τη σχέση τους σε μια ολοκληρωμένη αμυντική συνεργασία», δήλωσε σήμερα ο Εκρπόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ηΗΠΑ, Τζον Κίρμπι.

«Οι ΗΠΑ έχουν πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι οι δύο πλευρές εργάζονται για την καθιέρωση μιας κοινής γραμμής παραγωγής φονικών drones στη Ρωσία».

«Η Ρωσία επιδιώκει να συνεργαστεί με το Ιράν σε τομείς όπως η ανάπτυξη και εκπαίδευση όπλων ως μέρος αυτής της συνεργασίας», πρόσθεσε. «Ανησυχούμε ότι η Ρωσία σκοπεύει να παράσχει στο Ιράν προηγμένα στρατιωτικά εξαρτήματα. Η Μόσχα μπορεί να παρέχει στην Τεχεράνη εξοπλισμό όπως ελικόπτερα και συστήματα αεράμυνας. Από αυτήν την άνοιξη, οι Ιρανοί πιλότοι φέρεται να εκπαιδεύονται στη Ρωσία για να μάθουν πώς να πετούν το Su -35. Αυτό υποδηλώνει ότι το Ιράν μπορεί να αρχίσει να παραλαμβάνει αεροσκάφη μέσα στον επόμενο χρόνο. Αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη θα ενισχύσουν σημαντικά την Πολεμική Αεροπορία του Ιράν σε σχέση με τους περιφερειακούς γείτονές του στην Μέση Ανατολή».

Με πληροφορίες από: Reuters / Washington Examiner / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.