ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

25 Σεπτεμβρίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

«Στο κυνήγι του κόκκινου Οκτώβρη»: Για πρώτη φορά η Ισλανδία θα επιτρέψει τον ανεφοδιασμό των αμερικανικών πυρηνικών υποβρυχίων!

1 min read

Η Ισλανδία ενέκρινε για πρώτη φορά, τον ανεφοδιασμό αμερικανικών πυρηνικών υποβρυχίων στα ανοικτά των ακτών της, για να διευκολύνει με αυτόν τον τρόπο την επιτήρηση του βόρειου Ατλαντικού και να μπορούν έτσι να μεταφέρουν πίεση  στα ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια.

Παρότι κράτος μέλος του NATO, η μικρή νορδική χώρα δεν επέτρεπε μέχρι τώρα τέτοιες επισκέψεις, στο όνομα της εναντίωσής της στην πυρηνική ενέργεια και στα πυρηνικά όπλα.

Το ότι αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας, είναι ένα ακόμα σημάδι της κλιμάκωσης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Ρωσίας και Δύσης με αφορμή την Ουκρανία.

Στο ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου ή αλλιώς ενός Γ’ ΠΠ, Ρωσία και ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν τις πυρηνικές «τριάδες» τους, δηλαδή, του βαλλιστικούς διηπειρωτικούς πυραύλους, τα στρατηγικά βομβαρδιστικά και τα πυρηνικά υποβρύχια.

Τα πυρηνικά υποβρύχια αποτελούν ιδιαίτερο τομέα στο δόγμα των Ρώσων καθώς οι ΗΠΑ διαθέτουν τεράστια ακτογραμμή με τις μεγαλύτερες πόλεις τους να βρίσκονται σε αυτές και θα αποτελέσουν βασικό στόχο.

«Η απόφαση αυτή του υπουργείου Εξωτερικών αποτελεί μέρος της πολιτικής της ισλανδικής κυβέρνησης για να υποστηριχθεί η επιτήρηση και η δυνατότητα αντίδρασης των συμμάχων στον βόρειο Ατλαντικό», σημείωσε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Οι ανεφοδιασμοί πάντως δεν θα γίνονται σε λιμάνια, αλλά «αρκετά χιλιόμετρα ανοικτά», ενώ άλλος ένας όρος είναι πως τα υποβρύχια που θα ανεφοδιάζονται δεν φέρουν πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με το Ρέικιαβικ τουλάχιστον.

«Το πρώτο υποβρύχιο θα κάνει επίσκεψη (για ανεφοδιασμό) στο εγγύς μέλλον», διευκρίνισε η ισλανδική κυβέρνηση.

Η θαλάσσια περιοχή του Ατλαντικού γύρω από την Ισλανδία θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τα υποβρύχια, τόσο τα ρωσικά που πλέουν από τη θάλασσα του Μπάρεντς όσο και τα δυτικά που πλέουν στη Βόρεια Θάλασσα ή έρχονται από τις ΗΠΑ.

pronews

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.