ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

1 Οκτωβρίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Στο «κόκκινο» οι τιμές των καυσίμων – Γιατί συνεχίζονται οι αυξήσεις

1 min read

Την ανηφόρα έχουν πάρει από τον Ιούνιο οι τιμές των καυσίμων χωρίς προς το παρόν να φαίνονται σημάδια αποκλιμάκωσης.

Πρόκειται βεβαίως για μία αγορά που μεταβάλλεται ραγδαία ανάλογα με τις εξελίξεις και τις συνθήκες σε διεθνές επίπεδο, οπότε κάθε πρόβλεψη για την πορεία των τιμών ακόμη και για το αμέσως επόμενο διάστημα είναι παρακινδυνευμένη. Γεγονός πάντως παραμένει ότι από τον Ιούνιο έως σήμερα η τιμή της βενζίνης έχει ανέβει περί τα 20 λεπτά και του πετρελαίου κίνησης κατά 28 λεπτά, όπως επισημαίνει στο CNN Greece, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης.

Η μείωση της παραγωγής από πλευράς Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας οδήγησε από την πρώτη στιγμή τις διεθνείς τιμές προς τα πάνω και στη συνέχεια συνέχισαν ανοδικά, σύμφωνα με τον κ. Κιούση, ο οποίος υπογραμμίζει πάντως ότι η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση παραμένει στην τρίτη θέση με τις ακριβότερες τιμές βενζίνης στην Ευρώπη λόγω των υψηλών της φόρων. Αν και όπως εξηγεί δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για τη διακύμανση των τιμών το επόμενο 15ήμερο, προς το παρόν ο ίδιος βλέπει «σταθεροποίηση» στα σημερινά (υψηλά) επίπεδα τις αμέσως επόμενες μέρες, επισημαίνοντας παράλληλα το «ψυχολογικό φράγμα» των 2 ευρώ που «κρατούν» οι πρατηριούχοι στα αστικά κέντρα.

Από την άλλη πλευρά σε πολλά νησιά οι οδηγοί βρίσκουν την βενζίνη πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο με τον κ. Κιούση πάντως να σημειώνει ότι δεν πρόκειται για «φαινόμενο» του καλοκαιριού καθώς και τον χειμώνα στις νησιωτικές περιοχές της χώρας, οι τιμές βρίσκονταν ήδη πάνω από το συγκεκριμένο όριο.

Ανησυχία για αυξήσεις στα προϊόντα

Η ανοδική τροχιά στην τιμή της βενζίνης προκαλεί προβληματισμό όχι μόνο στους οδηγούς για τις καθημερινές τους μετακινήσεις τους αλλά και στους καταναλωτές για το ενδεχόμενο οι αυξήσεις αυτές να μετακυληθούν σε μία σειρά από προϊόντα.

Ο κ. Κιούσης εκφράζει την ανησυχία του για κυλιόμενες αυξήσεις όχι μόνο στα προϊόντα που παράγονται από πετρέλαιο αλλά και σε εκείνα που η τιμή τους επηρεάζεται από την άνοδο του μεταφορικού κόστος.

Πάντως λόγω του καλοκαιριού και των μετακινήσεων των εκδρομέων, η κατανάλωση καυσίμων δεν μειώθηκε – αντίθετα σε κάποιες περιοχές της χώρας ήταν και ”τσιμπημένη” σε σχέση με πέρσι. Με την επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα οι πρατηριούχοι αναμένουν ποια θα είναι εικόνα που θα διαμορφωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων στις 31 Αυγούστου, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώθηκε πανελλαδικά στα 1,994 ευρώ το λίτρο και εκείνης των 100 οκτανίων στα 2,172 ευρώ το λίτρο.

Στην Αττική μεσοσταθμικά η απλή αμόλυβδη πωλείται στα 1,956 ευρώ το λίτρο ενώ στη Θεσσαλονίκη στα 1,957 ευρώ το λίτρο.

Πάνω από τα 2 ευρώ διαμορφώνονται οι τιμές στα περισσότερα νησιά ενώ οι ακριβότερες στη χώρα εντοπίζονται στον νομό Κυκλάδων με μέση τιμή, 2,247 ευρώ το λίτρο, στα Δωδεκάνησα με 2,154 ευρώ το λίτρο, στον νομό Κεφαλληνίας με 2,077 ευρώ το λίτρο, Λευκάδος με 2,073 ευρώ το λίτρο και Ευρυτανίας με 2,069 ευρώ το λίτρο.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.