ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Στο έλεος του ιού της παραπληροφόρησης

1 min read

Tην ωρα που οι νεκροί από την κινεζική ιογενή πνευμονία ξεπερνούν τους 600 και περισσότεροι από 31.500 άνθρωποι σε 28 χώρες έχουν αρρωστήσει, οι παγκόσμιοι δίαυλοι της πληροφορίας κατακλύζονται από την υστερία και το ψέμα

Ηπανδημια της μαύρης πανώλης που ξέσπασε στα μέσα του 13ου αιώνα και σκότωσε από 75 έως 100 εκατ. ανθρώπους έχει κάτι κοινό με την κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης εξαιτίας της ιογενούς πνευμονίας από το Γουχάν της Κίνας: η αλήθεια για τη ρίζα του κακού και τα αίτια της τραγωδίας φαίνεται πως είναι ανάμεσα στα πρώτα θύματα. Τότε έφταιγαν οι Εβραίοι που «δηλητηρίασαν τα πηγάδια των Χριστιανών», σήμερα ευθύνονται τα σκοτεινά συμφέροντα που κατασκεύασαν ένα «βιολογικό όπλο» και οι «άρρωστοι» Κινέζοι με τις εξεζητημένες διατροφικές τους συνήθειες.

Tην ωρα που οι νεκροί από την κινεζική ιογενή πνευμονία ξεπερνούν τους 600 και περισσότεροι από 31.500 άνθρωποι σε 28 χώρες έχουν αρρωστήσει, οι παγκόσμιοι δίαυλοι της πληροφορίας κατακλύζονται από την υστερία και το ψέμα. H παραπληροφόρηση και τα fake news εξαπλώνονται ως συνήθως γρηγορότερα από οποιονδήποτε ιό, επιτείνοντας την αγωνία και τον φόβο του πληθυσμού. δεν ειναι η πρώτη φορά που οι θεωρίες συνωμοσίας παίρνουν τη μορφή παγκόσμιας επιδημίας.

Οι «ειδήμονες» επικαλούνται δήθεν απόρρητες επιστημονικές εκθέσεις που αποκαλύπτουν ένα καλά κρυμμένο παγκόσμιο σχέδιο, στο οποίο υποτίθεται πως εμπλέκονται μυστικές υπηρεσίες, κολοσσιαία επιχειρηματικά συμφέρονται, διαβολικοί οργανισμοί, ινστιτούτα και ιδρύματα, όπως για παράδειγμα το Bill & Melinda Gates.

Στους κύκλους των «ψεκασμένων» είναι γνωστό ότι το ζεύγος Gates απεργάζεται -μεταξύ άλλων- τρόπους μείωσης του πληθυσμού! Η εμφανιση του κοροναϊού 2019-nCoV, με όλη την παραπληροφόρηση και τη συνωμοσιολογία που την ακολουθεί, εκτός των άλλων δοκιμάζει και την αξιοπιστία των παγκόσμιων κοινωνικών δικτύων, καθώς επιχειρούν να βρουν τρόπους για να καταπολεμήσουν την παράνοια και τη διακίνηση ανεπιβεβαίωτων-επικίνδυνων σεναρίων.

Το twitter στόχευσε γρήγορα λογαριασμούς που διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας. Ο γίγαντας των παγκόσμιων αναζητήσεων, η Google, «πείραξε» τον αλγόριθμο και στην περίπτωση που ο χρήστης θελήσει να μάθει περισσότερα για τον ιό, λαμβάνει πληροφορίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, λεπτομέρειες για τον τρόπο μετάδοσής του και τις προφυλάξεις που μπορεί να πάρει. Το Facebook υιοθέτησε μια παρόμοια προσέγγιση και στην κορυφή των αναζητήσεων για τον κοροναϊό βρίσκει κανείς πληροφορίες από τον ΠΟΥ και τα κορυφαία ειδησεογραφικά πρακτορεία και δίκτυα του κόσμου.

Τιποτα όμως δεν ήταν αρκετό για να σταματήσει κάποιες καταπληκτικές ανοησίες όπως: «Το Dettol σκοτώνει τον κοροναϊό και το ήξεραν εδώ και χρόνια». Η συγκεκριμένη ανάρτηση έγινε viral, προκάλεσε αναρίθμητες αναπαραγωγές και συζητήσεις και, τέλος, πυροδότησε νέο γύρο δημοσιευμάτων στο ελληνικό Ιντερνετ με τον απίθανο τίτλο-clickbait «τι πραγματικά συμβαίνει με το Dettol και τον κοροναϊό;»

Για αλλη μια φορά σε περιόδους κρίσης, τα έντονα συναισθήματα και η έλλειψη έγκυρων πληροφοριών συνδυάζονται με μοναδικό τρόπο, φυτεύοντας τους τοξικούς σπόρους των θεωριών συνωμοσίας στο πιο εύφορο έδαφος: στο φοβισμένο ανθρώπινο μυαλό που καίγεται να μάθει τι συμβαίνε

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.