ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Στο «χορό» των ρίχτερ βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες στην Εύβοια και στη Λέσβο

1 min read

Λέσβος και νότια Εύβοια οι περιοχές που προβληματίζουν και θέτουν σε επιφυλακή σεισμολόγους και κατοίκους.

Στο «χορό» των ρίχτερ βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες η χώρα μας με το μικροσκόπιο πλέον των σεισμολόγων να εστιάζει εκτός από την Εύβοια και στη Λέσβο. Και όχι αδικαιολόγητα καθώς ο σεισμός τα ξημερώματα του Σαββάτου, μεγέθους 4,9 ρίχτερ έθεσε σε «κόκκινο» συναγερμό τους ειδικούς γνωρίζοντας ότι η περιοχή έχει δώσει στο παρελθόν σεισμό μεταξύ 6,5 και 7 ρίχτερ.

Η δόνηση όμως των 4,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ έβγαλε τους κατοίκους στο δρόμο, ενώ ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί με μεγαλύτερο μέγεθος τα 4,7 ρίχτερ. Αποτέλεσμα των δονήσεων ήταν να σημειωθούν ζημιές σε 20 σπίτια και δύο εκκλησιές στο Μόλυβο, στην Πελόπη, στη Στύψη και στην Αγία Παρασκευή, ενώ με ανακοίνωση της η Πολιτική Προστασία έθεσε σε ετοιμότητα και την ΕΜΑΚ.

Ειδικότερα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ και πρόεδρο της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, καθηγητή Ευθύμη Λέκκα αποφάσισαν όπως η Επιτροπή παρακολουθεί συνεχώς το φαινόμενο προκειμένου να συγκληθεί αν χρειαστεί και όταν έχει στη διάθεσή της επαρκή επιστημονικά δεδομένα.

Επίσης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη και τους αρμόδιους δημάρχους από τους οποίους ενημερώθηκε για την κατάσταση και στους οποίους ανέφερε ότι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες είναι έτοιμες να παράσχουν κάθε συνδρομή. Ταυτόχρονα, οι τοπικές αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή το Σχέδιο «Εγκέλαδος».

Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε επικοινωνία που είχε ο κ. Στυλιανίδης με τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο, συμφωνήθηκε τη Δευτέρα – παρακολουθώντας και την εξέλιξη του φαινομένου – «στελέχη της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) να επισκεφθούν το νησί για αυτοψία στα λιγοστά κτίρια που έχουν μικρές ζημιές σε συνεργασία με τους δήμους της περιοχής».

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από σεισμούς, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.oasp.gr).

Κλειστά σχολεία λόγω του σεισμού

Με απόφαση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου, θα παραμείνουν κλειστά την ερχόμενη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου, προκειμένου να ελεγχθούν από κλιμάκια μηχανικών για τυχόν ζημιές από τη σεισμική διεργασία. Επίσης, και βάσει των πρώτων αυτοψιών στα δημόσια κτίρια -κατά κύριο λόγο στις περιοχές του Μανταμάδου, της Κάπης, της Πελόπης, της Στύψης, του Λεπετύμνου και της Αργένου στη βόρεια Λέσβο, ειδικό κλιμάκιο μηχανικών που θα φτάσει στη Λέσβο από την Αθήνα τη Δευτέρα, θα προβεί στους απαραίτητους ελέγχους.

Στο μεταξύ πριν από λίγο έγιναν γνωστές ζημιές στο χωριό Λεπέτυμνος το οποίο θεωρείται ότι βρίσκεται «πάνω» στο πρωινό σεισμικό επίκεντρο. Τόσο στο νηπιαγωγείο του χωριού, στα γραφεία της κοινότητας και στο ιατρείο όσο και σε περισσότερα από 10 σπίτια, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Κοινότητας Θέμη Καμμένου, διαπιστώθηκαν ρηγματώσεις που χρήζουν έλεγχο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον σεισμό της Μυτιλήνης ο εκ των κορυφαίων σεισμολόγος της χώρας Γεράσιμος Παπαδόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να τεκμηριώσουμε ότι «ο πρωινός σεισμός Μ4,9 ήταν ο κύριος. Τα δεδομένα δεν είναι επαρκή» και συνέχισε: «Η σεισμική δράση εξελίσσεται στο χερσαίο τμήμα του νησιού, όχι στη θάλασσα, ενώ «η συγκεκριμένη περιοχή έχει ιστορικό σημαντικών σεισμών, π.χ. ο μεγάλος σεισμός στις 7.3.1867, μεγέθους μεταξύ 6,5 και 7,0. Συνεπώς, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα σύμφωνα με όσα προβλέπει το προληπτικό σκέλος του επιχειρησιακού σχεδίου ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ».

Ανησυχία Παπαδόπουλου και για τη Νότια Εύβοια

Ωστόσο με άρθρο παρέμβαση στο iEidiseis, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος στρέφει την προσοχή του και στην νότια Εύβοια γράφοντας με νόημα: «Ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί έως ότου ενεργοποιήθηκε νέα εστία στα Ψαχνά στις 28 Δεκεμβρίου με μέγεθος επίσης 5. Από μέρες έχω διατυπώσει και αρμοδίως αλλά και δημόσια την άποψη ότι η μετασεισμική ακολουθία βαίνει φυσιολογικά και ομαλά. Ο σεισμός μεγέθους 4,3 στο Λιμνιώνα στις 4 Ιανουαρίου έθεσε νέους προβληματισμούς δεδομένου ότι σήμανε την ενεργοποίηση νέας εστίας.

Πού πορευόμαστε; Ας συνοψίσουμε. Στα Ψαχνά μέχρι τώρα η μετασεισμική ακολουθία είναι φυσιολογική. Στο Λιμνιώνα ακόμη είναι νωρίς να αποφανθούμε, τα δεδομένα είναι σχετικώς λίγα. Στη νότια Εύβοια υπάρχουν ανοιχτά θέματα, τα οποία προς το παρόν θα ήταν ορθό να μην αναπτυχθούν, αν και έχουν τεθεί αρμοδίως.

Η τρέχουσα σεισμικότητα επιβάλλει προσεκτική αξιολόγηση από τους επιστήμονες και σύγχρονη επιχειρησιακή αντιμετώπιση. Όσο για τη μελλοντική πορεία των σεισμικών φαινομένων ας μην ξεχνάμε ότι το 2022 πέρασε χωρίς ούτε έναν σεισμό μεγέθους μεγαλύτερο του 5,5. Αν λάβουμε υπόψη ότι στην Ελλάδα κατά μέσο όρο γίνεται ετησίως ένας σεισμός μεγέθους 6 ή μεγαλύτερου, αντιλαμβανόμαστε ότι τα πιο δύσκολα είναι μπροστά μας. Επ΄ αυτών, όμως, θα επανέλθω».

Τσελέντης χρειάζεται προσοχή

«Χρειάζεται λίγη προσοχή γιατί το ρήγμα που έδωσε τους σημερινούς σεισμούς είναι κοντά στο μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που διατρέχει το νησί από τον ένα άκρο στο άλλο» δήλωσε από την πλευρά του ο καθηγητής σεισμολογίας και Διευθυντής του Γεωδυναμικού ινστιτούτου Άκης Τσελέντης. «Δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό και για την ώρα είναι δύσκολο να πούμε κάτι τέτοιο» κατέληξε.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.