ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

22 Ιανουαρίου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Στις 13 Δεκεμβρίου στην Ελλάδα τα εμβόλια της Pfizer για τα παιδιά 5-11 ετών

1 min read

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για τον ερχομό των πρώτων εμβολίων του κορωνοϊού για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, τα πρώτα εμβόλια αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας στις 13 Δεκεμβρίου και ο στόχος είναι μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου να έχει ανοίξει η πλατφόρμα.

Τα παιδιά θα εμβολιαστούν αποκλειστικά με Pfizer, μετά την έγκριση που έδωσε ο ΕΜΑ και η χορήγηση θα γίνεται με το 1/3 της δόσης που λαμβάνουν οι ενήλικοι.

Όπως έχει τονίσει η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, θα δοθεί προτεραιότητα στα παιδιά με χρόνια νοσήματα.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες σε παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, σύμφωνα με τον ΕΜΑ, είναι παρόμοιες με εκείνες σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω. Δηλαδή, πόνος και πρήξιμο στο σημείο του εμβολιασμού, πονοκέφαλος, κόπωση, μυϊκός πόνος και ρίγη. Οι συγκεκριμένες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθως ήπιες ή μέτριες και βελτιώνονται εντός λίγων ημερών από τον εμβολιασμό.

Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη του Comirnaty (όπως ονομάζεται το εμβόλιο της γερμανικής και της αμερικανικής εταιρείας) σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών υπερτερούν των κινδύνων.

Η δόση του Comirnaty θα είναι χαμηλότερη από αυτή που χρησιμοποιείται σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω (10 μg σε σύγκριση με 30 μg) και χορηγείται ενδομυϊκά σε δύο δόσεις με διαφορά τριών εβδομάδων.

Μια κύρια μελέτη σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών έδειξε ότι η ανοσολογική απόκριση στο Comirnaty που χορηγήθηκε σε χαμηλότερη δόση (10 μg) σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα ήταν συγκρίσιμη με εκείνη που παρατηρήθηκε με την υψηλότερη δόση (30 μg) σε ηλικία 16 έως 25 ετών. Η αποτελεσματικότητα του Comirnaty υπολογίστηκε σε σχεδόν 2.000 παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών που δεν είχαν σημάδια προηγούμενης λοίμωξης. Αυτά τα παιδιά έλαβαν είτε το εμβόλιο είτε ένα εικονικό φάρμακο (placebo). Από τα 1.305 παιδιά που έλαβαν το εμβόλιο, τρία ανέπτυξαν COVID-19 σε σύγκριση με 16 από τα 663 παιδιά που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Όπως προκύπτει από τη συγκεκριμένη μελέτη το εμβόλιο ήταν 90,7% αποτελεσματικό στην πρόληψη του κορωνοϊού.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.