ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

17 Μαΐου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Στις 120 δόσεις και τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ

1 min read

Η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανοίγει και για τις οφειλές της περιόδου 2017-2018, ενώ μετά τη μείωση του επιτοκίου από 5% σε 3% το όφελος για όσους αξιοποιήσουν την περίοδο της δεκαετίας μπορεί να φτάσει ακόμα και το 8%. Η εξόφληση των οφειλών με το χαμηλότερο επιτόκιο, εφόσον διαρκέσει για 120 μήνες, συνεπάγεται συνολική επιτοκιακή επιβάρυνση 18% έναντι 26% των προηγούμενων διατάξεων.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσηςανακοίνωσε στη Βουλή ότι όσοι έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ και για την περίοδο 2017-2018 και δεν μπορούσαν να μπουν στη ρύθμιση των 120 δόσεων από θα μπορούν πλέον να κάνουν αίτηση καθώς θα τους δέχεται το σύστημα.

Κατά τη συζήτηση του διυπουργικού νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής ο Γιάννης Βρούτσης ανέφερε ότι το υπουργείο Εργασίας κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια ώστε να γίνει εκκαθάριση του ασφαλιστικού αρχείου για να μπορέσουν έτσι να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στα ασφαλιστικά ταμεία όσοι είχαν χρέη για το διάστημα 2017-2018 και δεν είχαν καταφέρει να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Οι διατάξεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων οι οποίες έχουν ενταχθεί στο νομοσχέδιο ψηφίζονται αυτή την εβδομάδα και φέρνουν βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και στη διαδικασία έκδοσης της ψηφιακής σύνταξης. Σχετικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία μειώνεται το επιτόκιο των δόσεων της ρύθμισης κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, από 5% σε 3%.

Η μείωση αυτή του επιτοκίου θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της ρευστότητας των οφειλετών (επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων) που έχουν οφειλές προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η μείωση του εν λόγω επιτοκίου θα οδηγήσει, σύμφωνα με τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, σε ελάφρυνση της τάξεως των 8 ποσοστιαίων μονάδων για όσους πάρουν το πλήρες πακέτο της ρύθμισης για 10 χρόνια, δηλαδή τις 120 δόσεις. Παράλληλα, για τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, η ελάφρυνση που προσφέρει το μειωμένο επιτόκιο ενισχύει σημαντικά τη βιωσιμότητά τους και καθιστά πιο ομαλή πλέον την περαιτέρω οικονομική τους δραστηριότητα.

Η μείωση του επιτοκίου, επίσης, καθιστά τη ρύθμιση των συσσωρευμένων οφειλών πιο ελκυστική σε όλους τους οφειλέτες στα ασφαλιστικά ταμεία, γεγονός που δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες επανένταξης αρκετών συμπολιτών μας στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και καλύτερης ανταπόκρισης στη συνεπή καταβολή των τρεχουσών εισφορών. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ψηφίστηκε ρύθμιση με βελτιώσεις στις 120 δόσεις για τα νοικοκυριά. Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνά τα 36 δισ. ευρώ, ενώ οι οφειλέτες τους 1.400.000.

Δημοσίευση στα Social Media