ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Στην φυλακή ο κινηματογραφιστής που έδειξε τον Ερντογάν με ένα πιστόλι στο κεφάλι

1 min read

Στην φυλακή κατέληξε ο Τούρκος κινηματογραφιστής που  καταδικάστηκε σήμερα για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση εξαιτίας για ταινία του στην οποία παρουσιάζεται ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ένα πιστόλι να τον σημαδεύει ενώ γύρω του κείτονται νεκρά τα μέλη της οικογένειάς του.

Ο Αλί Αβτζί συνελήφθη πέρυσι μετά την κυκλοφορία του τρέιλερ για την ταινία του «Αφύπνιση», η οποία στηρίχθηκε στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016, κατά το οποίο περισσότεροι από 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τουρκία.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε τον Αβτζί σε κάθειρξη έξι ετών και τριών μηνών για συμμετοχή στο δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ μουσουλμάνου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία. Ο Γκιουλέν αρνείται την κατηγορία της Τουρκίας ότι αυτός ήταν ο εγκέφαλος της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος που έγινε το 2016.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Αβτζί ότι επιχείρησε «να κατευθύνει τη δημόσια αντίληψη σε ευθυγράμμιση με τους βασικούς στόχους της τρομοκρατικής οργάνωσης» μέσω της ταινίας του.

Ο Τούρκος κινηματογραφιστής αρνείται τις κατηγορίες και δηλώνει πως ο ίδιος ο Ερντογάν έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι εκείνος ήταν ο στόχος του αποτυχημένου πραξικοπήματος, όπως και των αεροπορικών επιδρομών που έγιναν κατά τη διάρκειά του στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, μολονότι ο πρόεδρος απουσίαζε τότε.

«Αν προσπαθούσα να κάνω τρομοκρατική προπαγάνδα, θα είχα δείξει τον Ερντογάν να κάνει σχέδια για τη διαφυγή του αντί για την σκηνή στην οποία προσεύχεται», δήλωσε στο δικαστήριο ο Αβτζί.

Επίσης, τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα τον πρώην επικεφαλής του φιλοκουρδικού αντιπολιτευόμενου κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και οκτώ μηνών για διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον Ντεμιρτάς, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή από το 2016 ενώ δικαζόταν με κατηγορίες σχετικές με την τρομοκρατία για σχόλια που είχε κάνει σε ομιλία του το 2013, όταν η κυβέρνηση διεξήγε ειρηνευτικές συνομιλίες με κούρδους μαχητές.

Το δικαστήριο καταδίκασε επίσης τον βουλευτή του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σίρι Σουρέγια Οντέρ σε φυλάκιση τριών ετών και έξι μηνών με τις ίδιες κατηγορίες στην ίδια υπόθεση, μετέδωσε το CNN Turk.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.