ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Στη φουρτούνα των αγορών το Χρηματιστήριο

1 min read

Τι συμβαίνει αλήθεια με την Ελλάδα; Η απάντηση είναι μάλλον είναι απλοϊκή και όχι ιδιαίτερα ευχάριστη και ήρθε αργά χθες το απόγευμα από την Moody’s η οποία σε έκθεσή της τονίζει ότι «η Ελλάδα είναι εξαιρετικά ευαίσθητη σε δυσμενείς εξελίξεις, κάτι που αντικατοπτρίζεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό».

Τα πράγματα χθες τουλάχιστον το πρωί ήταν ευνοϊκά. Είχαμε την παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα που έκανε λόγο για υγιές τραπεζικό σύστημα, είχαμε σημαντική αποκλιμάκωση των των αποδόσεων των ομολόγων, αλλά δυστυχώς οι μετοχές συνέχισαν την αρνητική τους πορεία, εξαιτίας της διεθνούς αναταραχής. Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τετάρτης με απώλειες 1,95%, όταν ενδοσυνεδριακά κέρδιζαν έως και 7,78%.

Για μία ακόμη φορά γίνεται αισθητή η απουσία θετικού καταλύτη. Αντί να επιβιβαστούν στο άρμα της ανόδου, μετά την έντονη αντίδραση των πρώτων ωρών, οι τραπεζικές μετοχές «γκρεμίστηκαν» από τις 524 στις 476 μονάδες, καταγράφοντας χαμηλό περίπου 2,5 ετών. Πλέον ο Γενικός Δείκτης μετράει 8 αρνητικά κλεισίματα στις τελευταίες 9 συνεδριάσεις, γεγονός που επισκιάζει – και μάλιστα κατά πολύ – τη μικρή πτώση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου λίγο κάτω από το 4,5%.

Με αφορμή την εκ νέου μείωση του ανώτατου ορίου του ELA κατά 200 εκατ. ευρώ, στα 5 δισ. ευρώ, ο επικεφαλής της ΤτΕ, δήλωσε ότι οι χρηματιστηριακές εξελίξεις των τελευταίων ημερών δεν σχετίζονται με την υγεία του τραπεζικού κλάδου, αλλά με εξωγενείς παράγοντες, όπως η άνοδος των επιτοκίων διεθνώς και ιδιαίτερα σε γειτονικές μας χώρες.

Δυστυχώς, η κατάσταση στην Ιταλία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και το διεθνές περιβάλλον είναι γεμάτο μαύρα σύννεφα, τα οποία πυκνώνουν όσο γίνονται εμφανείς οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Είναι προφανές ότι η ελληνική αγορά δεν μπορεί να περιμένει… χείρα βοηθείας από το εξωτερικό κλίμα, ούτε από τους Ασιάτες επενδυτές που προσπαθεί να «σαγηνέψει» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Moody’ s: Ευάλωτη σε «ατυχήματα» παραμένει η Ελλάδα

Εξαιρετικά υψηλό «δείκτη ευαισθησίας» στον κίνδυνο εκδήλωσης ατυχημάτων εμφανίζει η Ελλάδα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να προσφέρει στήριξη στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος πλήττεται από τα «κόκκινα» δάνεια. Αυτό αναφέρει η Moody’ s σε χθεσινή της έκθεση, υπερτονίζοντας τα τρία βασικά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες.

Ο οίκος αναφέρεται στο μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, στη χαμηλή κερδοφορία και στο υψηλό ποσοστό των κεφαλαίων που αναλογούν στον αναβαλλόμενο φόρο. «Παρ’ όλα αυτά, η εξάρτηση του τραπεζικού συστήματος στην έκτακτη χρηματοδότηση από την ΤτΕ και το Ευρωσύστημα έχει μειωθεί σημαντικά, οι τράπεζες έχουν ανακτήσει πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά και οι καταθέσεις σταδιακά επιστρέφουν», σημειώνει.

Όσο για τον πολιτικό κίνδυνο, τον θεωρεί «μέτριο». Ο κίνδυνος σχετίζεται με το ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης είναι μικρή καθώς και με το γεγονός ότι για πολλά χρόνια ακόμη οι ελληνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να εφαρμόζουν συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και να υλοποιήσουν και άλλες θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Fitch: Τι θα συμβεί αν ξεσπάσει νέα ύφεση;

Τον κίνδυνο οι χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος, όπως η Ελλάδα, να μην καταφέρουν να απορροφήσουν τις πιέσεις μιας νέας ύφεσης, λόγω των περιορισμένων αντοχών τους, επισημαίνει οι οίκος Fitch. Σε έκθεσή του για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών και τους κινδύνους που θα κάνουν την εμφάνισή τους όταν ξεσπάσει μία νέα κρίση, ο οίκος επισημαίνει τους παράγοντες που θα καθορίσουν την επιβίωση κάθε χώρας.

Οι χώρες με το υψηλότερο χρέος και το χειρότερο ιστορικό δημοσιονομικής προσαρμογής ενδέχεται να πληγούν στο μεγαλύτερο βαθμό. Η κόπωση λόγω λιτότητας, οι δημογραφικές εξελίξεις και η άνοδος του λαϊκισμού θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τη μείωση των ελλειμμάτων και τη σταθεροποίηση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ στον απόηχο μιας νέας κρίσης.

Από τις 22 ανεπτυγμένες χώρες που εξετάζει η Fitch, η Ελλάδα προβλέπεται ότι θα διαθέτει το υψηλότερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στο τέλος του 2018, στο 183%. Ακολουθεί η Ιταλία με 131%, η Πορτογαλία με 122%, η Κύπρος με 110%, το Βέλγιο με 102% και οι ΗΠΑ με 101%. Η Fitch καταλήγει, λέγοντας ότι αν το χρέος αυξηθεί σύμφωνα ξμε την τάση που κυριαρχεί από το 1980 μέχρι σήμερα, τότε θα φτάσει για πολλές χώρες σε επίπεδα που δεν συνάδουν με την αξιολόγησή τους.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.