ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Στη δημοσιότητα η επιστολή Έλληνα πρέσβη στον ΟΗΕ για την τουρκική υφαλοκρηπρίδα

1 min read

Με τον κατάλληλο τρόπο απάντησε ο πρέσβης Διονύσης Καλαμβρέζος, αναπληρωτής μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ, σε όλα όσα ισχυρίζεται ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στον οργανισμό σχετικά με τα όρια της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου καθώς και τις συντεταγμένες 32ο 16’18”Ε και 28ο 00’00”Ε. Όπως σημειώνει ο Έλληνας πρέσβης σε επιστολή που έστειλε στον Γ.Γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στις 25 Απριλίου –κυκλοφόρησε πλέον ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό και το Δίκαιο της Θάλασσας– οι ισχυρισμοί του Τούρκου πρέσβη είναι «νομικά αβάσιμοι, λανθασμένοι και αυθαίρετοι».

Οι ισχυρισμοί στην τουρκική επιστολή της 18ης Μαρτίου, σημειώνει ο Έλληνας πρέσβης, αγνοούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην περιοχή και συγκεκριμένα τις νόμιμες θαλάσσιες ζώνες των Δωδεκανήσων.

«Σύμφωνα με βασική αρχή του Δικαίου της Θάλασσας, τα νησιά, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους, έχουν πλήρη δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπως και τα χερσαία εδάφη. Κατά πάγια δε ελληνική θέση, θα πρέπει να τονιστεί ότι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μεταξύ κρατών με ακτές που βρίσκονται η μια απέναντι από την άλλη, τόσο ηπειρωτικές όσο και νησιωτικές, θα πρέπει να λαμβάνει χώρα σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες Διεθνούς Δικαίου στη βάση της Αρχής της μέσης απόστασης/ μέσης γραμμής» σημειώνει ο Διονύσης Καλαμβρέζος (φωτο).


Επιπλέον, επισημαίνεται η αναφορά του Τούρκου πρέσβη στο «αποτέλεσμα μελλοντικών συμφωνιών στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο μεταξύ όλων των σχετικών κρατών», συνιστά ευθεία παρέμβαση στο δικαίωμα της Ελλάδας να συνάψει συμφωνίες οριοθέτησης με τρίτα κράτη, στη βάση του διεθνούς δικαίου, και χωρίς να προκαταλαμβάνει τα κυρίαρχα δικαιώματα αυτών των κρατών. «Αποτελεί σθεναρή πολιτική της Ελλάδας να διευθετεί οποιοδήποτε εκκρεμές θέμα με τους γείτονές της με καλή πίστη και σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο», τονίζεται στην επιστολή του Έλληνα πρέσβη. Υπογραμμίζεται ακόμη ότι η Ελλάδα έχει εκ του γεγονότος ( ipso facto) και εξ αρχής (ab initio), κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία στην προαναφερθείσα περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, βάσει των διατάξεων της σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία κωδικοποιεί το εθιμικό διεθνές δίκαιο, καθώς και βάσει της εθνικής της νομοθεσίας. Και παραθέτει προηγούμενες ελληνικές επιστολές για το θέμα αυτό, που έχουν κυκλοφορήσει ως επίσημα έγγραφα του ΟΗΕ.

Καταλήγοντας, ο Έλληνας πρέσβης τονίζει στην επιστολή του ότι για όλους αυτούς τους λόγους η Ελλάδα απορρίπτει τους προαναφερθέντες τουρκικούς ισχυρισμούς, στο σύνολό τους, τους θεωρεί άκυρους χωρίς νομικές επιπτώσεις για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών στην προαναφερθείσα θαλάσσια περιοχή, σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο.

Διαβάστε την επιστολή στα αγγλικά εδώ.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Αποστόλη Ζουπανιώτη.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.