ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά Τουρκίας μετά και τη νέα παρενόχληση του ερευνητικού Nautical Geo

1 min read

Να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο καλούν την Τουρκία οι Ηνωμένες Πολιτείες, διά του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εν μέσω συνεχιζόμενων προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο με πλέον πρόσφατη αυτή της νέας παρενόχλησης του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo.

  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας επισημαίνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή τη νέα παρενόχληση του Nautical Geo στα ανοιχτά της Κύπρου.

Όπως τονίζει ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν ως θέση αρχής όλα τα κράτη να επιλύουν θέματα θαλάσσιας οριοθέτησης μέσω ειρηνικού διαλόγου και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Όπως έχει αναφέρει η κυπριακή έκδοση της Καθημερινής, επικαλούμενη πηγές από το υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το σκάφος Nautical Geo, που πραγματοποιεί εργασίες για τον αγωγό φυσικού aερίου EastMed σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, δέχθηκε χθες, Κυριακή, νέα παρενόχληση από τουρκικά πλοία που κινούνται παράνομα στην περιοχή.

Κατά τις ίδιες πηγές, το πλοίο δέχθηκε φραστικές παρενοχλήσεις μέσω ασυρμάτου: Οι Τούρκοι φέρονται να προέτρεπαν το πλοίο να σταματήσει τις δραστηριότητές του εντός της κυπριακής ΑΟΖ υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται σε περιοχές υπό τουρκική δικαιοδοσία.

Η Άγκυρα ισχυρίστηκε ότι το σκάφος έλαβε προειδοποίηση να απομακρυνθεί επειδή δήθεν βρισκόταν χωρίς άδεια σε χώρο της δικαιοδοσίας της, και προσέθεσε ότι προέβη σε διπλωματικές παραστάσεις σε Μάλτα (της οποίας της σημαία φέρει το πλοίο) και Ιταλία (όπου εδρεύει η πλοιοκτήτρια εταιρία).

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.