ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
24 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν απάντησε για την απειλή της Τουρκίας να κτυπήσει τους Κούρδους της Συρίας

1 min read

Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (State Department) έγιναν ερωτήσεις που αφορούσαν την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά οι απαντήσεις δεν βοήθησαν καθόλου για να ξεκαθαριστεί η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης για ταο τουρκικό αίτημα αγοράς των μαχητικών F-16 και την απειλή της Τουρκίας να εισβάλει στη βόρεια Συρία για να κτυπήσει τους Κούρδους αντάρτες του YPG.

Συγκεκριμένα υποβλήθηκε ερώτηση στον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Νεντ Ράις, την οποία στην ουσία δεν απάντησε, αλλά παρ’ όλα αυτά έχει σημασία η τοποθέτησή του, αφού αποκάλυψε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με το Κογκρέσο για το τουρκικό αίτημα, που αφορά τα F-16. Η ερώτηση ήταν η εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (Erdogan) δήλωσε ότι η χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαπολύσει επίθεση στην βόρεια Συρία, οπότε αναρωτιέμαι ποια είναι η θέση σας. Και επίσης σκέφτεται η κυβέρνηση να επανεξετάσει το ζήτημα της πώλησης των F -16 στην Τουρκία υπό το φως αυτής της εξέλιξης;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όσον αφορά τα F-16 το έχουμε επισημάνει -και το ακούσατε και από τον Πρόεδρο έπειτα από τη διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Erdogan στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ νωρίτερα τον Ιούνιο- εκτιμούμε βαθιά την σχέση μας με την Τουρκία. Η Τουρκία είναι ένα σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Με την Τουρκία έχουμε μακροχρόνιους, βαθείς – μακροχρόνιους και βαθείς διμερείς αμυντικούς δεσμούς και η συνεχιζόμενη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, παραμένει προτεραιότητα για εμάς. Είναι θέμα πολιτικής να μην σχολιάζουμε δημόσια ούτε να επιβεβαιώνουμε προτεινόμενες αμυντικές μεταφορές έως ότου να επικυρωθούν επισήμως από το Κογκρέσο. Αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι συνεχίζουμε τον διάλογο με τον Κογκρέσο για αυτό το ζήτημα.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.