ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σταύρος Στάγκος: Η ιστορία ενός Έλληνα του Ευξείνου Πόντου

1 min read

Η επιστολή του Σταύρου Στάγκου, από τη Σωζόπολη, που έγραψε  το 1929, απάντηση σε όσους αμφισβητούσαν την ελληνικότητά του

Σάκης Ιωαννίδης

Οταν ο παππούς και δημοσιογράφος του σκηνοθέτη Σταύρου Στάγκου έγραφε το 1929 μια πολυσέλιδη επιστολή – απάντηση σε όσους αμφισβητούσαν την ελληνικότητά του, μάλλον δεν θα φανταζόταν ότι, σχεδόν έναν αιώνα μετά, το γράμμα του θα ήταν το πρωτογενές υλικό μιας θεατρικής παράστασης.

Ο Σταύρος Στάγκος κάνει παράσταση μια επιστολή – απάντηση του παππού του σε όσους αμφισβητούσαν την ελληνικότητά του.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η οικογένεια Στάγκου ήταν μία από τις χιλιάδες οικογένειες που ήρθαν στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία και συγκεκριμένα από τη Σωζόπολη, στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ των δύο χωρών με τη συνθήκη του Νεϊγύ το 1919. Η Σωζόπολη είναι μια μικρή πόλη στα παράλια του Ευξείνου Πόντου, που ιδρύθηκε στην αρχαιότητα από Ελληνες αποίκους και διατηρεί μέχρι σήμερα το ελληνικό στοιχείο. Οι μετανάστες όμως δεν βρήκαν και τις καλύτερες συνθήκες στην Ελλάδα, όπως μας λέει ο σκηνοθέτης, και κάποια στιγμή διατυπώθηκε μια κατηγορία εναντίον του παππού του, ότι είναι περισσότερο Βούλγαρος παρά Ελληνας.

«Με αφορμή αυτό γράφει ένα μεγάλο γράμμα 52 σελίδων που πραγματεύεται το θέμα της εθνικής συνείδησης, το τι σημαίνει να είσαι Ελληνας, με αναφορές στην ιστορία της οικογένειας και της εποχής. Το επιχείρημά του είναι ότι η εθνική συνείδηση είναι θέμα ελληνικής παιδείας και γλώσσας», μας λέει.

Πάνω σε αυτή την ιδέα, ο εγγονός του δημοσιογράφου Σταύρου Στάγκου, δημιουργεί την παράσταση «Παληές ιστορίες και συγκινήσεις που μοιάζουν σήμερα ανοησίες», όπως ήταν και ο τίτλος της επιστολής, που καταπιάνεται με την ιστορία της Σωζόπολης και το θέμα της εθνικής ταυτότητας.

Ο σκηνοθέτης ταξίδεψε στην περιοχή και συνέλεξε μαρτυρίες από τους εναπομείναντες Ελληνες της παλιάς και της νεότερης γενιάς που σταδιακά χάνει την ελληνικότητά της. Οι μαρτυρίες έδωσαν πνοή σε δύο χαρακτήρες, μια γυναίκα που αντιπροσωπεύει όσους έμειναν πίσω και έναν νέο άνδρα, εκπρόσωπο της νέας γενιάς.

«Παληές ιστορίες και συγκινήσεις που µοιάζουν σήµερα ανοησίες», θέατρο «Αλκµήνη», από 29 Νοεµβρίου στις 9 µ.µ.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.