ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

21 Απρ 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Στα «σκαριά» και νέα παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις! Ποια είναι τα δύο επικρατέστερα σενάρια

1 min read

Σενάρια για νέα παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, συνειδητοποιώντας τις δυσκολίες που έχουν προκύψει από το γεγονός ότι παραμένουν εκκρεμείς περί τις 2,4 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις!

Μάλιστα, συνειδητοποιώντας ότι οι ημέρες που απομένουν έως τη λήξη της προθεσμίας καταβολής τους, είναι λίγες για να καταφέρουν τα λογιστικά γραφεία να ανταπεξέλθουν σε μια σειρά από φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις που συνεχώς ανακύπτουν λόγω των μέτρων καταπολέμησης των συνεπειών του κορωνοϊού, φιλοδοξούν να δώσουν την εν λόγω παράταση με «έξυπνο τρόπο», ώστε να αποφευχθούν δημοσιονομικές ή άλλες δυσκολίες.

Αυτή τη στιγμή, δύο είναι τα σενάρια που υπάρχουν πάνω στο τραπέζι:

Πρώτο: Να ανακοινωθεί προς το τέλος Ιουλίου μια νέα παράταση 10 ημερών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι χιλιάδες φορολογούμενοι και λογιστές θα πρέπει να «εγκλωβιστούν» στα γραφεία μέσα στον Αύγουστο, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Δεύτερο (και πιο πιθανό): Να ανασταλούν τα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικών δηλώσεων, αλλά και οι προσαυξήσεις για όσους υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις μετά το τέλος Ιουλίου. Με αυτό τον τρόπο, οι τελευταίοι που θα υποβάλλουν τη δήλωσή τους, θα μπορούν να καταθέσουν τα ηλεκτρονικά έντυπα και μετά το τέλος Ιουλίου χωρίς να υποστούν συνέπειες.
Η μόνη συνέπεια που θα έχουν σε αυτή την περίπτωση, θα είναι ότι ο φόρος θα πληρωθεί σε λιγότερες μηνιαίες δόσεις πάντοτε χωρίς πρόσθετες προσαυξήσεις, ως εξής:

Όποιος υποβάλλει τη δήλωση μέχρι το τέλος Ιουλίου, θα έχει 8 μηνιαίες δόσεις από Ιούλιο μέχρι Φεβρουάριο 2021
Όποιος υποβάλλει τη δήλωση μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχει 7 μηνιαίες δόσεις από Αύγουστο μέχρι Φεβρουάριο 2021
Αυτό το σύστημα δεν έχει καμία δημοσιονομική συνέπεια, καθώς όλα τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος θα συγκεντρωθούν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021 και θα καταγραφούν στις εισπράξεις του 2020.

Η ΑΑΔΕ δεν έχει προσαρμόσει τα συστήματα της
Στο μεταξύ, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, δεν έχει προσαρμόσει ακόμη τα συστήματα της, ώστε να φανεί η δυνατότητα πληρωμής του φετινού φόρου εισοδήματος σε 8 μηνιαίες δόσεις. Ακόμη και αυτοί που έχουν υποβάλλει τις φορολογικές τους δηλώσεις, βλέπουν στο σύστημα ότι μπορούν να πληρώσουν σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Επίσης, δεν είναι περασμένη στα συστήματα ούτε η δυνατότητα πληρωμής εφάπαξ όλου του φόρου με έκπτωση 2%. Επίσης, υπάρχει η εκκρεμότητα με τη φορολόγηση των εισοδημάτων των ιδιοκτητών ακινήτων.

Ως φαίνεται, οι φορολογικές αρχές περιμένουν τις τελικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών, όσον αφορά στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων.

Παράταση ζητά και η ομοσπονδία ιδιοκτητών
Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων από όσους υπέστησαν υποχρεωτικό κούρεμα ενοικίων κατά 40% έληξε την πρώτη Ιουλίου, αλλά η Ομοσπονδία ιδιοκτητών ζητά να δοθεί και σε αυτή την κοινωνική ομάδα πρόσθετος χρόνος. Η δήλωση που θα κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων συνδέεται και με το τελικό ποσό εκκαθάρισης του φόρου εισοδήματος, καθώς το 30% της απώλειας εισοδήματος που έχουν υποστεί οι ιδιοκτήτες ακινήτων περνάει ως έκπτωση φόρου στο εκκαθαριστικό των ιδιοκτητών.

Οι αποφάσεις και από αυτό το μέτωπο αναμένονται μέσα στην επόμενη εβδομάδα, με αφορμή και την απόφαση να παραταθεί η δυνατότητα κουρέματος των ενοικίων για τουριστικές επιχειρήσεις και χώρους εστίασης.

Δημοσίευση στα Social Media