ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Στα όπλα η ΓΕΝΟΠ Αιτία πολέμου η άρση μονιμότητας Χατζηδάκης Εθελούσια με μοντέλο ΟΤΕ

1 min read

Στόχος των ρυθμίσεων για την ΔΕΗ είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας της επιχείρησης, προκειμένου να αποφεύγονται οι αυξήσεις στα τιμολόγια, αλλά και ο εκσυγχρονισμός της, ώστε να γίνει πιο φιλική προς τον καταναλωτή, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μετά από τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Την Παρασκευή συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, το οποίο περιλαμβάνει 10 μέτρα, μεταξύ των οποίων η άρση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους στην επιχείρηση.

«Ας αφήσουμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα, για το οποίο ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με την αντίθεση που εκφράζει η ΓΕΝΟΠ για την άρση της μονιμότητας. Ο υπουργός επανέλαβε ότι οι ρυθμίσεις δεν θίγουν τους ήδη εργαζόμενους στην ΔΕΗ, ενώ υπογράμμισε πως οι εργασιακές σχέσεις για τους νέους που θα επιλέξουν να εργαστούν στην ΔΕΗ θα διέπονται από την εργατική νομοθεσία της χώρας, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημείωσε εξάλλου, ότι το μοντέλο στο οποίο στηρίζονται οι ρυθμίσεις, τόσο για την άρση της μονιμότητας όσο και για την εθελούσια έξοδο που θα εφαρμοστεί στη ΔΕΗ, είναι αυτό που εφαρμόστηκε στον ΟΤΕ.

Αντίθετοι με τις διατάξεις για τους νεοπροσλαμβανόμενους δήλωσαν ο πρόεδρος και γενικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ, Γ. Αδαμίδης και Α. Καρράς, υποστηρίζοντας ότι η μονιμότητα στις ΔΕΚΟ έχει ήδη αρθεί με το δεύτερο μνημόνιο.

Χαρακτήρισαν λάθος και «αιτία πολέμου» να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων στον ίδιο εργοδότη, που κάνουν την ίδια εργασία και ανήγγειλαν αντιδράσεις τόσο σε νομικό όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο.

Σε σχέση με την κατάργηση του μειωμένου τιμολογίου για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, υπενθύμισαν ότι αυτό είχε θεσπιστεί με νόμο και πρόσθεσαν ότι θα μπορούσε να εξεταστεί ο περιορισμός του όγκου της ενέργειας που θα δικαιούνται οι εργαζόμενοι με μειωμένη χρέωση. Δήλωσαν τέλος, αντίθετος με την βίαιη, όπως είπε, απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού συστήματος.

Σφοδρή αντίδραση των εργαζόμενοι της ΔΕΗ στα σχέδια Χατζηδάκη – Τι δήλωσαν στον Realfm 97,8

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Το 1994 με τη μισή δραστηριότητα, οι υπάλληλοι ήταν 37.000. Αυτήν την ώρα υπάρχει άμεση ανάγκη για 2.000 προσλήψεις τεχνικού προσωπικού στις εταιρείες ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις ανάγκες που έχουν οι εταιρείες. Η έλλειψη προσωπικού οφείλεται σε όλους τους μνημονιακούς νόμους που απαγόρευαν στην εταιρεία να προσλάβει. Το προσωπικό, στον καιρό των μνημονίων, από τις μειώσεις μισθοδοσίας έχει δώσει στην εταιρεία 6 δισ. Αν η εταιρεία θα λύσει τα προβλήματά της επειδή θα κάνει ατομικές συμβάσεις – συμβάσεις γαλέρα, θα είχαν λυθεί όλα τα προβλήματα παντού», δήλωσε στον Realfm 97,8 και τους Γιώργο Χουδαλάκη και Νίκο Ρογκάκοο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης.Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης

Αναφερόμενος στις μετατάξεις προσωπικού, υποστήριξε ότι «είναι αστεία πράγματα. Ας πάρουμε έναν 55άρη, ο οποίος δουλεύει στο ορυχείο και είναι χειριστής λέβητα, τι να πάει να κάνει στο δημόσιο; Ο υπάλληλος αυτός με την υψηλή εξειδίκευση θα μεταταγεί στο δημόσιο να κάνει τι; Τον κλητήρα; Έτσι θα σωθεί η εταιρεία;».

«Χθες ανακοινώθηκε κάτι που δεν έχει καμία βάση και ήταν στο πόδι. Δεν ξέρω τι θέλουν να κάνουν. Μάλλον ο κ. Χατζηδάκης ξέχασε ότι την μονιμότητα την κατάργησε ο ίδιος το 2012 με την συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Από το 2012 δεν υπάρχει μονιμότητα σε καμία ΔΕΚΟ, όλες οι συμβάσεις είναι αορίστου χρόνου», πρόσθεσε ο κ. Αδαμίδης τονίζοντας πως «αυτό που είναι επικίνδυνο και δεν πρόκειται να το δεχθούμε είναι το τι κρύβεται πίσω από αυτήν την ιστορία. Θα προσλαμβάνει κόσμο με ατομικές συμβάσεις. Δηλαδή, θέλει να καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις. Ο Μητσοτάκης δεν σέβεται ούτε τη σύμβαση που υπέγραψε ο αείμνηστος πατέρας του».

«Είναι πολύ σοβαρά αυτά που είπε αλλά… όταν πριν από ένα μήνα εξαγγέλλει, χωρίς σχέδιο, ότι θα κλείσει το εθνικό μας καύσιμο, δεν ξεπερνιέται. Πάει να χωρίσει τους εργαζόμενους σε 5 κατηγορίες. Όλα αυτά είναι μέτρα που τα πήραν στο πόδι και δεν μπορούμε να τα αποδεχτούμε», δήλωσε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή «τεντιμπόηδες» με τους Μάνο Νιφλή και Άκη Παυλόπουλου o πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΗ «Σπάρτακος», Μόσχος Μόσχου.Πρόεδρος Σωματείου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΗ Σπάρτακο Μόσχος

«Έχει πει ξεκάθαρα ότι μέχρι το 2018 τέλος ο λιγνίτης. Αυτό που είπε σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα πάνε σε ατομικές συμβάσεις, ουσιαστικά θα μιλάμε για ενοικιαζόμενους εργαζόμενους. Όταν θα κλείσουν τόσα εργοστάσια και η λιγνιτική παραγωγή θα περιοριστεί, η ΔΕΗ θα εξαρτάται κυρίως από ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ και οι προσλήψεις θα είναι πολύ λίγες και στοχευμένες και οι εργαζόμενοι ουσιαστικά θα είναι ενοικιαζόμενοι», πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Μόσχου υποστήριξε ότι πίσω από το σχέδιο για τη ΔΕΗ κρύβονται σκοπιμότητες. «Το κυριότερο είναι να αφήσουν τη διοίκηση να λειτουργήσει όπως μπορεί. Σήμερα όμως οι διορισμένες διοικήσεις εκτελούν κατά γράμμα τις εντολές του εκάστοτε υπουργού. Δυστυχώς, οι στρεβλώσεις που εδώ και πολλά χρόνια επιβάλλουν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, έχουν φτάσει την επιχείρηση ένα βήμα πριν τον γκρεμό. Ο σκοπός είναι συγκεκριμένος: να καταρρεύσει και να την ξεπουλήσουν. Και σήμερα παίζεται ένα παιχνίδι προς όφελος του φυσικού αερίου και τα πολλά χρήματα που διακινούνται εκεί, να κλείσουμε τους λιγνίτες και να πάμε στο εισαγόμενο φυσικό αέριο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.