ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

23 Σεπτεμβρίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Στα “μουλωχτά”! Πιάνει δουλειά τουρκικό πλοίο υποκλοπών και συλλογής πληροφοριών -Μπαράζ ασκήσεων των ΕΔ στην περιοχή Δωδεκανήσων (Βίντεο)

1 min read

Το πλοίο θα βγει σύντομα στο Αιγαίο προκαλώντας συναγερμό στην Αθήνα για τις προθέσεις της Άγκυρας


Το τουρκικό πλοίο υποκλοπών και συλλογής πληροφοριών TCG UFUK (Ορίζοντας) , τέθηκε στα “μουλωχτά” σε υπηρεσία για το Τουρκικό Ναυτικό την περασμένη εβδομάδα, εγείροντας ανησυχίες για τα σχέδια των Τούρκων σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, και σίγουρα δεν αποτελεί θετική εξέλιξη.

Το TCG UFUK, το οποίο μπορεί να λειτουργεί σε δύσκολες κλιματολογικές και θαλάσσιες συνθήκες στην ανοιχτή θάλασσα για 45 ημέρες, ενώ είναι επιφορτισμένο να εκτελεί αποστολές SIGINT και ELINT.

Το πλοίο, το οποίο είναι εξοπλισμένο με κεραίες πανομοιότυπες με αυτές που χρησιμοποιεί το σύστημα ραντάρ ÇAFRAD (Ένα εξελιγμένο ραντάρ AESA υπό ανάπτυξη για το μελλοντικό τουρκικό αντιτορπιλικό αεράμυνας TF-2000), ενώ διαθέτει ελικοδρόμιο για ελικόπτερα κλάσης 10 τόνων.

Το πλοίο θα βγει σύντομα στο Αιγαίο προκαλώντας συναγερμό στην Αθήνα για τις προθέσεις της Άγκυρας.

Την ίδια περίοδο έχουμε μπαράζ στρατιωτικών ασκήσεων, βαρύνουσας σημασίας, από τις ελληνικές  ένοπλες δυνάμεις στην περιοχή των Δωδεκανήσων, με τακτικές ασκήσεις μετά στρατευμάτων στη Ρόδο, ασκήσεις έρευνας και διάσωσης μεταξύ Ρόδου-Καστελόριζου, ενώ η επίλεκτη δύναμη των ΕΤΑ, έλαβε “licence to kill”, από το ΝΑΤΟ για επιχειρήσεις οπουδήποτε απαιτηθεί με φόντο σαφέστατα στο Αιγαίο.

Η ουσία όλων αυτών των δραστηριοτήτων είναι ότι οριοθετούν ως περιοχή αυξημένου ελληνικού ενδιαφέροντος για πιθανή τουρκική πρόκληση, το νησιωτικό σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων, με επίκεντρο το Καστελόριζο και τα πέριξ αυτού νησάκια και βραχονησίδες.

Ο λόγος αφορά το σχέδιο της Τουρκίας, να επιβάλει το περιβόητο παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο, ενώ η κύρια περιοχή ενδιαφέροντος για την Άγκυρα, ξεκινά από το Καστελόριζο και Κρήτη και καταλήγει στην κυπριακή ΑΟΖ, με επικείμενες δράσεις τουρκικών πλωτών γεωτρυπάνων συνοδεία πολεμικών σκαφών και ειδικών δυνάμεων SAS-SAT.

Αυτό διευρυμένο τεράστιο θαλάσσιο παραλληλόγραμμο, ευρίσκεται στο στόχαστρο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, λόγω των ύποπτων σχεδίων του καθεστώτος Ερντογάν, που επιζητά να υφαρπάξει θαλάσσια τεμάχια από Ελλάδα και Κύπρο, μην υπολογίζοντας κανέναν.                 

Ειδικά το Καστελόριζο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των απειλών από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θέλει να εμποδίσει την Ελλάδα να επεκτείνει την ΑΟΖ της, για αυτό και στέλνει τουρκικά ερευνητικά πλοία σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες ζώνες.

Η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε πολλά νησιά, νησίδες και βραχονησίδες κατά μήκος των τουρκικών ακτών, και πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι η Άγκυρα θα επιχειρήσει να διαπιστώσει στην πράξη, μέχρι που φτάνουν τα όρια των αμυντικών συμφωνιών της Ελλάδος με ΗΠΑ και Γαλλία.

Η δύναμη ΕΤΑ έτοιμη για πιθανή δράση παντού στο Αιγαίο

Υπενθυμίζουμε ότι από 29 Νοεμβρίου έως 02 Δεκεμβρίου 2021, διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας η αξιολόγηση του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) από το ΝΑΤΟ Special Operations HQ.
 
Αναπτύχθηκε στο σύνολό του, και σχεδίασε και εκτέλεσε ένα ευρύ φάσμα αποστολών σύμφωνα με υποθετικό σενάριο που προσομοίαζε τις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας που αναδύονται στο διεθνές περιβάλλον, καλύπτοντας ένα φάσμα αποστολών που αναλαμβάνονται από αντίστοιχες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της Συμμαχίας.

Με το πέρας της διαδικασίας, η επιτροπή αξιολόγησε το ΕΤΑ ως «Combat Ready» για ανάληψη αποστολών Ειδικών Επιχειρήσεων, χαρακτηρίζοντας την απόδοσή του ως «exceptional».

Άσκηση ΑΕΤΟΣ ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο   

Την Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η Διμερής Διακλαδική Άσκηση Έρευνας – Διάσωσης «ΑΕΤΟΣ» στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, με τη συμμετοχή δυνάμεων από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σκοπός της άσκησης ήταν η δοκιμή και η αξιολόγηση της ετοιμότητας αντίδρασης του συστήματος Έρευνας – Διάσωσης Ελλάδας και Κύπρου.

Το αντικείμενο της άσκησης αφορούσε σε εικονική Κατάσταση Ανάγκης πολιτικού αεροσκάφους μετά από προσθαλάσσωση εντός των ορίων του FIR Αθηνών και σε κινητοποίηση του συστήματος Ε-Δ Ελλάδος και Κύπρου για την διάσωση των επιβαινόντων.

Διακλαδική άσκηση ΚΟΛΟΣΣΟΣ στην Ρόδο

Η ΤΑΜΣ «ΚΟΛΟΣΣΟΣ» είναι Διακλαδική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων μεσαίας κλίμακας της 95 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΑΔΤΕ) «ΔΙΑΓΟΡΙΔΩΝ», στην οποία συμμετείχαν οι οργανικές της Μονάδες, Ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού και Μαχητικά Αεροσκάφη.

Οι ασκούμενες δυνάμεις εξασκήθηκαν στις αμυντικές επιχειρήσεις με εκτέλεση αντεπιθέσεων και στην εξάλειψη αεροπρογεφυρώματος, ενώ πραγματοποιήθηκαν και βολές πυροβολικού, αρμάτων και όλμων σε συνδυασμό με πυρά από Επιθετικά Ελικόπτερα και από Μαχητικά Αεροσκάφη, με κατάδειξη από Ελεγκτές Τερματικής Καθοδήγησης (Joint Terminal Attack Controller – JTAC).

Όλες αυτές οι προετοιμασίες αφορούν αυτό που ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ.Φλώρος αναφέρει ως υψηλή “ετοιμότητα” των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε περίπτωση πιθανής τουρκικής πρόκλησης, η οποία όπως όλα δείχνουν μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή με κάθε μορφή και τρόπο.  

Πηγή pentapostagma

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.