ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Στα κάγκελα οι καταστηματάρχες Περνάνε νομοσχέδιο για ανοιχτά καταστήματα Κυριακές από Μάιο έως Νοέμβριο

1 min read

Από τις 30 Δεκεμβρίου 2022 έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, νομοσχέδιο που έχει βγάλει στα κάγκελα για ακόμη μια φορά τον εμπορικό κόσμο.

Το νομοσχέδιο προβλέπει συγκεκριμένες αλλαγές στον ισχύοντα νόμο. Και αυτό για να ενσωματωθεί η οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με κυρίαρχη αλλαγή τη δυνατότητα, προαιρετικά, λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και καταστημάτων παροχής υπηρεσιών την πρώτη Κυριακή του Μαΐου και την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου.

Όπως ισχυρίζεται το υπουργείο, η προσθήκη των συγκεκριμένων ημερών γίνεται για να αντικατασταθούν οι δυο Κυριακές των ενδιάμεσων εκπτώσεων, που καταργήθηκαν.

Μάλιστα το νομοσχέδιο διατηρεί την πρόβλεψη του νόμου Γιακουμάτου, της κυβέρνησης Σαμαράτα εμπορικά καταστήματα στις περιοχές που χαρακτηρίζονται τουριστικές να ανοίγουν κάθε Κυριακή σε όλη την περίοδο από τον Μάιο, μέχρι την 31η Οκτωβρίου. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η Θεσσαλονίκη και ειδικά το ιστορικό της κέντρο.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είχε εκφράσει την αντίθεσή του από την πρώτη στιγμή που εφαρμόστηκε ο νόμος, πριν από οκτώ χρόνια. Όπως τόνισε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης«με τον νόμο Γιακουμάτου το ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης και άλλες πέντε περιοχές, που χαρακτηρίστηκαν τουριστικές, εντάχθηκαν στον νόμο για τα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές της περιόδου Μαΐου – Οκτωβρίου. Η Θεσσαλονίκη απέδειξε όλα αυτά τα χρόνια το λάθος του νόμου. Δεν έχει κανένα ενδιαφέρον, από τη στιγμή που κανείς δεν ανοίγει το κατάστημά του, ακριβώς επειδή όπως υποστηρίζαμε από τότε δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον, δεν υπάρχει απόδοση για τον έμπορο. Ήμασταν αρνητικοί από την πρώτη στιγμή, διότι τελικά όπως αποδείχτηκε, αυτή η πρόβλεψη εξυπηρετεί μόνον κάποιες πολυεθνικές, οι οποίες επίσης δεν ανοίγουν, παρότι έχουν κι από το νόμο τη δυνατότητα, όλα τα καταστήματά τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πολυεθνική που έχει τα περισσότερα καταστήματα στην Τσιμισκή, 11 τον αριθμό, ανοίγει μόλις δύο…».

Και συνέχισε τονίζοντας ότι «από τη στιγμή που καταργήθηκαν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, δεν υπάρχει κανένα νόημα να ανοίξουν τα καταστήματα αυτές τις δυο Κυριακές. Δεν υπάρχει καμιά απόδοση, κανένα εμπορικό ενδιαφέρον. Δεν έχει κανένα νόημα μια τέτοια πρόβλεψη και βέβαια δεν δικαιολογείται με σοβαρά επιχειρήματα από το υπουργείο».

Μάλιστα ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει καταθέσει και συγκεκριμένη πρόταση, την οποία φυσικά και δεν έλαβε υπόψιν του το υπουργείο: «Κυριακή χωρίς νόημα, χωρίς εμπορικό ενδιαφέρον, δεν πρόκειται να ανοίξει κατάστημα κι ας δίνει τη δυνατότητα ο νόμος. Το απέδειξε η ίδια η αγορά. Χωρίς απόδοση γιατί να ανοίξουμε τα καταστήματά μας; Εμείς προτείναμε να λειτουργούν υποχρεωτικά τα εμπορικά καταστήματα τρεις Κυριακές τον χρόνο: τις δυο των Χριστουγέννων και τη μία του Πάσχα. Και να δοθεί η δυνατότητα στους κατά τόπους Εμπορικούς Συλλόγους για άνοιγμα των καταστημάτων άλλες δυο Κυριακές κάθε έτος, τις οποίες θα επιλέγουν με βάση τα τοπικά χαρακτηριστικά κάθε αγοράς. Για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη θα είχε νόημα, εμπορικό ενδιαφέρον και απόδοση η Κυριακή κατά την οποία διεξάγεται στην πόλη η Agrotica».

Πηγή newsbreak

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.