ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Στα άκρα η τουρκική ρητορική – Μπαχτσελί Η Αθήνα θα καταρρεύσει στα κεφάλια τους – Μονομερής κήρυξη ΑΟΖ σε Αιγαίο, Μεσόγειο

1 min read

Σε ακραία επίπεδα έχει κλιμακωθεί η επιθετική ρητορική της Τουρκίας κατά της Ελλάδας.
Αυτή τη φορά, ο κυβερνητικός εταίρος του Erdogan, Devlet Bahceli, ζήτησε τη μονομερή κήρυξηΑΟΖ από την Τουρκία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ώστε η Άγκυρα να θέσει υπό την κυριαρχία της νησιά και βραχονησίδες που… της ανήκουν. Μάλιστα, ο Bahceli δεν δίστασε να εκτοξεύσει ευθεία απειλή και προς την Αθήνα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα δουν την Αθήνα να καταρρέει στα κεφάλια τους και πόσο δροσερά και βαθιά είναι τα νερά του Αιγαίου».
Οι προτάσεις του Bahceli προς την κυβέρνηση για την μονομερή κήρυξη ΑΟΖ από την Τουρκία κατατέθηκαν… δημοσίως, σε δηλώσεις που έκανε το μεσημέρι της Τρίτης (14/6/2022). Αξίζει να σημειωθεί ότι των εν λόγω δηλώσεων προηγήθηκαν τα σενάρια των τουρκικών μέσων ενημέρωσης για ναυτικό αποκλεισμό των στρατιωτικοποιημένων ελληνικών νησιών.
Σε κάθε περίπτωση, οι… προτάσεις του Bahceli προκαλούν έντονη ανησυχία, διότι η ιστορία έχει δείξει ότι στη συνέχεια επαναλαμβάνονται και από τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan.

Η πρόταση Bahceli για μονομερή κήρυξη ΑΟΖ από την Τουρκία

Πιο αναλυτικά, ο Devlet Bahceli, πρότεινε η κυβέρνηση Erdogan να περάσει άμεσα νόμο για θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία θα προχωρήσει -μονομερώς- στην κήρυξη ΑΟΖ σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.
«Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να προετοιμάσουμε και να εγκρίνουμε τον νόμο για τη Θαλάσσια Δικαιοδοσία της Τουρκίας το συντομότερο δυνατό και να τον ανακοινώσουμε στους αποδέκτες του. Στον νόμο, που θα εγκριθεί θα πρέπει, να ορίσουμε τις έννοιες Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ειδική Αλιευτική Ζώνη, Όμορη Ζώνη, που περιλαμβάνονται στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά δεν περιλαμβάνονται στον Κανονισμό των Χωρικών Υδάτων. Πρέπει να ορίσουμε συγκεκριμένα τις συντεταγμένες της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε δεύτερο στάδιο, πρέπει να συμπεριλάβουμε στους ναυτικούς μας χάρτες τους γεωγραφικούς σχηματισμούς στη Θάλασσα των Νήσων (σ.σ. Αιγαίο) που ανήκουν στη χώρα μας, ως τμήμα της Τουρκίας, και δεν έχουν μεταβιβαστεί σε καμία χώρα με συμφωνία, και τέλος, πρέπει να κοινοποιήσουμε αυτό το νέο status quo στα Ηνωμένα Έθνη.
Οι εν λόγω γεωγραφικοί σχηματισμοί πρέπει να τεθούν υπό τη δικαιοδοσία των πολιτικών διοικήσεων που βρίσκονται κοντά στις ακτές (της Τουρκίας).
Σε τρίτο στάδιο, θα πρέπει να ανακοινώσουμε μια NAVTEX αορίστου, που θα καλύπτει τα κυριαρχικά δικαιώματα των γεωγραφικών σχηματισμών, που ανήκουν στην Τουρκία».

«Η Ελλάδα έχει κλιμακώσει την ένταση»

Συθνεχίζοντας την επίθεση κατά της Ελλάδας, ο κυβερνητικός εταίρος του Erdogan, ανέφερε «Λέω στην ελληνική κυβέρνηση, που παίζει ανοιχτά με την κρίση κάνοντας την αδικία και την ανομία οδικό χάρτη στην απέναντι όχθη του Αιγαίου, εδώ είμαστε, δεν θα πάμε πουθενά, ούτε θα διστάσουμε. Όποιος δεν μαζεύεται, θα είναι για εμάς παιδικό παιχνίδι.
Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει ποτέ από τα ιστορικά της επιτεύγματα και από την τιμή που έχει αποκτήσει ως κυρίαρχο κράτος.
Η Ελλάδα, που έχει κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο, δεν θα μπορέσει να αποφύγει τη συντριβή υπό το βάρος των βαριών συνεπειών που μπορεί να προκύψουν.
Μην δοκιμάζει κανείς την υπομονή μας και τις δυνάμεις μας».

Στο στόχαστρο του Bahceli, η Αθήνα

Την ίδια στιγμή, ο Devlet Bahceli έβαλε στο στόχαστρο του και… την Αθήνα. Ειδικότερα, απαντώντας στον απόστρατο αντιναύαρχο, Γιάννη Εγκολφόπουλο, είπε: «Διαφορετικά, όσοι ονειρεύονται να βομβαρδίσουν τις γέφυρες της Κωνσταντινούπολης θα δουν την Αθήνα να καταρρέει στα κεφάλια τους και πόσο δροσερά και βαθιά είναι τα νερά του Αιγαίου, πληρώνοντας βαρύ τίμημα».
Ο Devlet Bahceli κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Ελλάδα και την Κύπρο ότι ασκούν πιέσεις κατά της Τουρκίας στην ΕΕ.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τις ελληνικές και Ε/Κ θέσεις που θέτουν embargo και πιέσεις στην Κύπρο, την εθνική μας υπόθεση».
«Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία το 2021, η οποία δεν αναγνωρίζει το δίκαιο και το κυρίαρχο κράτος της Τουρκίας στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, είναι άκυρη για εμάς».

Οι δηλώσεις Εγκολφόπουλου που… προκάλεσαν τον Bahceli

Υπενθυμίζεται ότι ο αντιναύαρχος ε.α, Γιάννης Εγκολφόπουλος, δήλωσε σχολιάζοντας τις συνεχείς προκλήσεις των Τούρκων: «Τρία Scalp όταν φύγουν από την Λάρισα θα καταστρέψουν τις γέφυρες του Βοσπόρου». Αυτή ήταν η δήλωση στην οποία «πάτησε» ο Bahceli για να απειλήσει την… Αθήνα.

www.bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.