ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Spiegel: «Εάν η Ιταλία δεν κάνει πίσω, η διένεξη με την Ελλάδα το 2015 θα μοιάζει παιχνιδάκι»

1 min read

Η τροχιά σύγκρουσης με την Κομισιόν, που επέλεξε η ιταλική κυβέρνηση, πλήττει την ανάπτυξη. Ο κίνδυνος στάσης πληρωμών ή εξόδου της χώρας από το ευρώ οδηγούν σε αύξηση των επιτοκίων γράφει το Spiegel Online

Η Ρώμη έχει διορία μέχρι αύριο για να καταθέσει στις Βρυξέλλες ένα νέο προσχέδιο προϋπολογισμού. Όμως η ιταλική κυβέρνηση δεν δείχνει διάθεση να συμβιβαστεί, γράφει το Spiegel Online σε άρθρο με τίτλο «Η ιταλική τραγωδία». Η γερμανική ιστοσελίδα σημειώνει ότι «σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση ενδέχεται να επιβληθεί στην Ιταλία πρόστιμο 3,5 δις ευρώ. Αν και πάλι η Ρώμη δεν συμβιβαστεί και αρνηθεί να καταβάλλει το πρόστιμο τότε η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια πολιτική και δημοσιονομική κρίση μπροστά στην οποία η διένεξη με την Ελλάδα το 2015 θα μοιάζει παιχνιδάκι.

Η Ιταλία έχει μόνο μια δυνατότητα να ξανασταθεί στα πόδια της. Πρέπει να ξεπεράσει την οικονομική στασιμότητα και ταυτόχρονα να διασφαλίσει την σταθερότητα των δημοσιονομικών της. Κακώς η κυβέρνηση επιδιώκει φοροαπαλλαγές και την μείωση του ορίου συνταξιοδότησης. Αντίθετα η εισαγωγή ενός κατώτατο κοινωνικού επιδόματος, έχει νόημα στην Ιταλία, πόσο μάλλον που συνδυάζεται με προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για ανέργους.

Χωρίς αμφιβολία η τροχιά σύγκρουσης με την Κομισιόν, που επέλεξε η ιταλική κυβέρνηση, πλήττει την ανάπτυξη. Ο κίνδυνος στάσης πληρωμών ή εξόδου της χώρας από το ευρώ οδηγούν σε αύξηση των επιτοκίων. Το κόστος δανεισμού δεν αυξάνεται μόνο για το ιταλικό δημόσιο, αλλά και τις επιχειρήσεις, καθιστώντας ολοένα και ακριβότερες τις επενδύσεις υπέρ της ανάπτυξης. Με άλλα λόγια η κρίση τροφοδοτεί την κρίση.

Όμως, κυρίως, ο επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι δεν ενδιαφέρεται τόσο να βελτιώσει την κατάσταση της Ιταλίας και των πολιτών, όσο να κερδίσει την εύνοια των Ιταλών με τις δημόσιες εμφανίσεις του έτσι ώστε του χρόνου να βγει κερδισμένος στις ευρωεκλογές. Κατά συνέπεια η στημένη κόντρα με τις Βρυξέλλες αποδίδει περισσότερα πολιτικά οφέλη στους κυβερνώντες στη Ρώμη, από ότι ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης της ιταλικής οικονομίας».

Πηγή: Deutsche welle

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.