ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
23 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σοβαρό επεισόδιο Ελλάδας-Ιράν: Ρεσάλτο Ιρανών Φρουρών σε πλοίο με ελληνική σημαία: Αιχμαλώτισαν το πλήρωμα

1 min read

Σοβαρό επεισόδιο Ιράν-Ελλάδας βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς ελληνικό δεξαμενόπλοιο που είχε φορτώσει από το λιμάνι Al Basrah του Ιράκ ακινητοποιήθηκε από Ιρανούς στρατιώτες στον Περσικό κόλπο.

Παράλληλα υπάρχουν πληροφορίες πως κινδυνεύει και δεύτερο πλοίο με ελληνική σημαία.

Το πλήρωμα είναι 25 ατόμων εκ των οποίων οι δύο είναι Έλληνες ενώ το υπουργείο Εξωτερικών με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας είναι σε ανοιχτή γραμμή αυτή την ώρα προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις τους.

Το πλοίο φέρει την ελληνική σημαία και είχε προορισμό τους Αγίους Θεοδώρους στα Διυλιστήρια. Το πλοίο, είναι χωρητικότητας 157.380 dwt.

Το Ιράν προχώρησε σε αντίποινα για την κατάσχεση του δεξαμενοπλοίου Pegas. Είναι ξεκάθαρο.

Δείτε το βίντεο

Tί προηγήθηκε: Κατασχέθηκε το φορτίο του πετρελαιοφόρου Pegas

Λίγες ημέρες πριν, οι αμερικανικές αρχές κατέσχεσαν το ιρανικό πετρέλαιο που μετέφερε το δεξαμενόπλοιο Pegas, το οποίο μέχρι πρόσφατα έπλεε με ρωσική σημαία και είχε προσωρινά δεσμευτεί από την Ελλάδα έξω από την Εύβοια στο πλαίσιο των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την οργάνωση United Against Nuclear Iran (UANI),το Pegas μετέφερε 700.000 πετρελαίου και αναχώρησε από το νησί Σίρι του Ιράν στις 19 Αυγούστου 2021.

Η οργάνωση ανέφερε επίσης ότι το ίδιο πλοίο μετέφερε πέρυσι πάνω από 3 εκατ. βαρέλια ιρανικού πετρελαίου, από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος κατέληξε στην Κίνα.

Τον Απρίλιο, οι ελληνικές αρχές δέσμευσαν στο λιμάνι της Καρύστου το Pegas, στο οποίο επέβαιναν 19 Ρώσοι ως μέλη του πληρώματος, αργότερα όμως το αποδέσμευσαν λόγω «σύγχυσης» για το κατά πόσον οι κυρώσεις καλύπτουν τους ιδιοκτήτες του.

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, οι υπεύθυνοι του πλοίου εμφάνισαν επίσημα έγγραφα από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), βάσει των οποίων προέκυπτε ότι η ιδιοκτησία του πλοίου είχε μεταβιβαστεί πριν τον πόλεμο σε εταιρεία που δεν υπόκειται σε κυρώσεις.

Το δεξαμενόπλοιο έπλεε με ρωσική σημαία μέχρι την 1η Μαρτίου, οπότε μετονομάστηκε σε Lana και ύψωσε ιρανική σημαία.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης «ενημέρωσε την Ελλάδα ότι το φορτίο είναι ιρανικό πετρέλαιο» δήλωσε πηγή του υπουργείου Ναυτιλίας. «Το φορτίο μεταφέρθηκε σε άλλο πλοίο που μισθώθηκε από τις ΗΠΑ» πρόσθεσε.

Η εξέλιξη έρχεται μία μέρα αφότου οι ΗΠΑ κατήγγειλαν ότι η Ρωσία υποστηρίζει δίκτυο λαθρεμπορίας ιρανικού πετρελαίου και ξεπλύματος μαύρου χρήματος για λογαριασμό των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν.

Η κατάσχεση του φορτίου του Pegas επιβεβαιώθηκε από Δυτική πηγή που ανέφερε ότι το πετρέλαιο μεταφέρθηκε στο λιβεριανής σημαίας δεξαμενόπλοιο Ice Energy, το οποίο διαχειρίζεται η ελληνική ναυτιλιακή Dynacom.

Εκπρόσωπος της εταιρείας επιβεβαίωσε ότι το Ice Energy θα μεταφέρει το φορτίο στις ΗΠΑ.

Οργή στην Τεχεράνη

Την Τετάρτη, το κρατικό ιρανικό πρακτορείο IRNA ανέφερε ότι το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε για εξηγήσεις τον επιτετραμμένο της ελληνικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, και τόνισε ότι το πλοίο «έφερε σημαία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν σε ελληνικά ύδατα».

Το Pegas ήταν ένα από τα πέντε σκάφη που στοχοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ στις 22 Φεβρουαρίου –δύο ημέρες πριν ξεκινήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία– στο πλαίσιο των κυρώσεις εναντίον της ρωσικής τράπεζας Promsvyazbank, η οποία σύμφωνα με την Ουάσιγκτον παίζει κρίσιμο ρόλο για τη ρωσική αμυντική βιομηχανία.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.