ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σοβαρή πιθανότητα «βίαιου» επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας – Τι αναφέρει έκθεση τουρκικού ιδρύματος

1 min read

«Θερμό» ή καλύτερα «βίαιο» επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προβλέπουν Τούρκοι αναλυτές για το 2019 σε μια ακόμη ένδειξη ότι η φετινή χρονιά θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στα ελληνο-τουρκικά.

Και όταν λέμε «κρίσιμη» όχι με τη γενικότερη φιλολογική έννοια του όρου αλλά με πολύ συγκεκριμένες καταστάσεις που ακουμπούν σε ένοπλη σύρραξη των δύο χωρών.

Σύμφωνα με έκθεση  του τουρκικού TRT World Research Centre Τούρκοι αναλυτές κάνουν τις δικές τους “προβλέψεις” για τα όσα είναι πιθανό να συμβούν μέσα στο 2019.

Ουσιαστικά βέβαια δεν πρόκειται για “προβλέψεις”, αλλά για συγκεκριμένες “κόκκινες” γραμμές της Άγκυρας τις οποίες και απειλεί ότι θα εφαρμόσει, με την δύναμη των όπλων.

Η «πρόβλεψη» περί «βίαιου» επεισοδίου έρχεται σε πλήρη σύμπνοια με δηλώσεις Τούρκων υπουργών (Άμυνας, Εξωτερικών) και τους γενικότερου κλίματος που καλλιεργεί η Άγκυρα.

Έτσι στις εκτιμήσεις τους αναφέρεται μεταξύ άλλων η «συμπαιγνία»  Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου, ο αγωγός East Med  (ο οποίος «πονά» ιδιαίτερα την Άγκυρα) ενώ αφήνεται και ανοικτό το ενδεχόμενο εκδήλωσης ενός  «βίαιου επεισοδίου» αν δεν ληφθούν βέβαια υπόψη τα συμφέροντα της Άγκυρας.

«Η ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο έχει γίνει μια πηγή έντασης στην περιοχή αυτή. Οι περιφερειακοί παίκτες προσπαθούν να αναπτύξουν παράκτια πεδία χωρίς να σκεφτούν πολύ τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Στην περίπτωση της Κύπρου, το ζήτημα είναι ακόμη πιο επείγον, καθώς η Τουρκία επιθυμεί να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων του ψευδοκράτους.

Αυτό υποχρέωσε την Άγκυρα να υπερασπιστεί τα θαλάσσια σύνορά της και να εμποδίσει μια ιταλική εταιρεία ενέργειας από τη γεώτρηση στα ανατολικά της Κύπρου. Η Αίγυπτος είχε επίσης προειδοποιηθεί ότι δεν θα συμμετάσχει σε καμιά αδικαιολόγητη πρόκληση από αυτή την άποψη», αναφέρει, μεταξύ άλλων η έκθεση του TRT.

«Η ΕΕ εξετάζει σοβαρά τον αγωγό EastMed, ο οποίος συνδέει το Ισραήλ και την Κύπρο με την Ελλάδα και την Ιταλία. Το έργο αυτό θα επιτρέψει στην ΕΕ να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές πηγές της από τη Ρωσία.

Ο αγωγός θα αντιπροσωπεύει το 5% των εισαγωγών ενέργειας της ΕΕ.

Ωστόσο, εκτός από το υψηλό κόστος εξόρυξης λόγω του περίπλοκου υπεράκτιου εδάφους, υπάρχουν και πολιτικά ζητήματα που αποδυναμώνουν τη βιωσιμότητα αυτής της ενεργειακής οδού.

Η εκκρεμούσα διένεξη μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου, την οποία η Τουρκία δεν αναγνώρισε από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος που οργανώθηκε από την Ελληνική Στρατιωτική Χούντα το 1974 και την επακόλουθη τουρκική στρατιωτική παρέμβαση, έχει ουσιώδη σημασία στα θαλάσσια σύνορα», σημειώνει και προσθέτει

«Ως εκ τούτου, η Άγκυρα απαιτεί το δικαίωμά της για κέρδη φυσικού αερίου εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων.

Ωστόσο, ο άξονας  Ισραήλ, Αιγύπτου, Κύπρου και  Ελλάδας προσπαθεί να προχωρήσει με το έργο στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς να ληφθούν υπόψη ούτε τα συμφέροντα της Τουρκίας ούτε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Σε αυτό το πλαίσιο, καταλήγει η έκθεση, η Ανατολική Μεσόγειος θα εξακολουθήσει να αποτελεί πηγή εντάσεων, ιδιαίτερα καθώς η Τουρκία αισθάνεται μια περιφερειακή συμπαιγνία που αποσκοπεί στη αποκοπή της από τη Μεσόγειο. «Εάν οι προκλήσεις αυτές συνεχιστούν το 2019, είναι πιθανό να σημειωθεί ένα βίαιο επεισόδιο στη θάλασσα, τυχαία ή με άλλο τρόπο», σημειώνεται.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.