ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
18 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σοβαρές διαφωνίες μεταξύ Νετανιάχου και Ζελένσκι

1 min read

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε τηλεφωνική επικοινωνία αργά την Παρασκευή ζήτησε από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να καταψηφίσει ένα ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που καλεί το Διεθνές Δικαστήριο να εκδώσει νομική γνώμη για τις συνέπειες της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Όπως σημειώνει η ειδησεογραφική πύλη Axios, η Ουκρανία είχε ψηφίσει υπέρ του ψηφίσματος κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας της επιτροπής του ΟΗΕ, αλλά δεν παρευρέθηκε στην ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης της Παρασκευής «για να δώσει μια ευκαιρία στη σχέση με τον Νετανιάχου», είπε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα αργά την Παρασκευή, με 87 χώρες να ψηφίζουν υπέρ, 24 χώρες να ψηφίζουν κατά και 53 χώρες να απέχουν.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, το ICJ θα συντάξει μια συμβουλευτική γνώμη για την ισραηλινή κατοχή της Δυτικής Όχθης — μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει από ένα έως δύο χρόνια.

Η γνωμοδότηση θα πρέπει να εξετάζει τις νομικές συνέπειες της «κατοχής, εποικισμού και προσάρτησης του Ισραήλ… συμπεριλαμβανομένων μέτρων που στοχεύουν στην αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης, του χαρακτήρα και του καθεστώτος της Ιερής Πόλης της Ιερουσαλήμ», αναφέρει το ψήφισμα.

Η γνωμοδότηση θα πρέπει επίσης να εξετάσει το ερώτημα «πώς οι πολιτικές και οι πρακτικές του Ισραήλ επηρεάζουν το νομικό καθεστώς της κατοχής και ποιες είναι οι νομικές συνέπειες που προκύπτουν για όλα τα κράτη και τα Ηνωμένα Έθνη από αυτό το καθεστώς».

Η Ουκρανία αγνόησε το αίτημα του Ισραήλ

Η Ουκρανία αψήφησε τα ισραηλινά αιτήματα να καταψηφίσει το ψήφισμα κατά την ψηφοφορία της επιτροπής του ΟΗΕ πριν από αρκετές εβδομάδες λόγω της άρνησης του Ισραήλ να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Οι αξιωματούχοι του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών ήταν εξαγριωμένοι εκείνη τη στιγμή και κάλεσαν τον Ουκρανό πρέσβη για μια σκληρή συνομιλία.

Τι ζήτησε ο Ζελένσκι

Ο Νετανιάχου, ο οποίος ορκίστηκε πρωθυπουργός την Πέμπτη, τηλεφώνησε στον Ζελένσκι στο πλαίσιο μιας σειράς τηλεφωνικών συνομιλιών με ηγέτες ορισμένων χωρών που είχαν προηγουμένως ψηφίσει υπέρ του ψηφίσματος. Το Ισραήλ ήθελε να αλλάξουν τις ψήφους τους και να εναντιωθούν στο ψήφισμα ή τουλάχιστον να απέχουν, όπως είπε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τον Νετανιάχου, ο Ζελένσκι είπε ότι σε αντάλλαγμα για την καταψήφιση του ψηφίσματος ή την αποχή, ήθελε να ακούσει πώς η νέα ισραηλινή κυβέρνηση θα αλλάξει την πολιτική της και θα μεταφέρει στην Ουκρανία αμυντικά συστήματα κατά των ρωσικών επιθέσεων όπου χρησιμοποιούνται βαλλιστικοί πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής,  δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι ο Νετανιάχου δεν δεσμεύτηκε σε τίποτα, αλλά είπε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει τα αιτήματα του Ζελένσκι στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο, η απάντηση δεν άρεσε στον Ζελένσκι και δεν συμφώνησε να καταψηφίσει το ψήφισμα ή να απέχει. Αντίθετα, έδωσε εντολή στον πρεσβευτή της Ουκρανίας στον ΟΗΕ να μην παραστεί στην ψηφοφορία.

Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι το Ισραήλ φοβάται να μεταφέρει το Iron Dome στην Ουκρανία λόγω του γεγονότος ότι η Ρωσία μπορεί να κατασχέσει και να μελετήσει αυτήν την πιο προηγμένη ισραηλινή αεράμυνα.

The Hellenic Information Team

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.