ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

SOS εκπαιδευτικών και γονέων για τα Ειδικά Σχολεία: Η κυβέρνηση μας αγνοεί

1 min read

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, σε μια κίνηση επικοινωνιακής στόχευσης την περασμένη άνοιξη, απάντησε προσωπικά σε μητέρα παιδιού ΑΜΕΑ, λέγοντας πως θα εξαιρέσει τα άτομα αυτά από την απαγόρευση της άσκησης. Σήμερα, εκπρόσωποι εκπαιδευτικών και γονέων των Ειδικών Σχολείων Ελλάδας, λένε πως εκπέμπουν sos μήνες τώρα και η πολιτεία τους αγνοεί με αποτέλεσμα η διασπορά του ιού στα ειδικά σχολεία της Ελλάδας -που παραμένουν ανοιχτά ακόμα και εν μέσω γενικού lockdown- να απειλεί εργαζόμενους, παιδιά και τις οικογένειες τους, αλλά και την ευαίσθητη ομάδα των παιδιών ΑΜΕΑ που στεγάζονται σε ιδρύματα. Κάποιοι δε από τους γονείς, σκοπεύουν να κινηθούν και νομικά ενάντια στο υπουργείο.

«Ειδικά για τη βόρεια Ελλάδα, έπρεπε να έχουν παρθεί μέτρα χθες!» λέει η Γεωργία Μπουλμέτη, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής η οποία προσθέτει πως οι αριθμοί των ειδικών σχολείων που βρίσκονται σε αναστολή αναλογικά με το γενικό σύνολο τους, αποδεικνύουν πως η διασπορά είναι μεγαλύτερη από εκείνη που υπήρχε στα γενικά σχολεία.

«Τα ειδικά σχολεία παραμένουν ανοιχτά, την ώρα που είναι οι μοναδικοί χώροι που επιτρέπεται η μη χρήση μάσκας και εξυπηρετούν μαθητές που δεν μπορούν να τηρήσουν τις αποστάσεις. Δεχτήκαμε να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία για να μην επιβαρυνθούν τα παιδιά ψυχολογικά και οι οικογένειες μένοντας σπίτι, αλλά με την προϋπόθεση να γίνουν δεχτά τα όσα ζητάμε μήνες τώρα: εβδομαδιαία τεστ για το προσωπικό, γάντια και μάσκες, προσωπικό καθαριότητας και ειδικές ρυθμίσεις για τα ακατάλληλα σχολεία από την Ξάνθη έως το Περιστέρ. Η πολιτεία δεν απαντά καν στις εκκλήσεις που κάνουμε μήνες τώρα. Είμαι σε σχολείο με πάνω από 200 παιδιά και πάνω από 100 εκπαιδευτικούς και ο ΕΟΔΥ δεν έχει έρθει μία φορά να μας κάνει τεστ. Οι εργαζόμενοι μας που πηγαίνουν τα παιδιά τουαλέτα και τα σιτίζουν, δεν μπορούν να εργάζονται με ένα ζευγάρι γάντια την ημέρα. Μιλάμε για στοιχειώδη πράγματα ζωτικής σημασίας. Έχουμε κάνει επανειλημμένα εκκλήσεις στο υπουργείο και την Ν. Κεραμέως και δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση».

Η Γ. Μπουλμέτη προσθέτει πως είναι ήδη αποδεκατισμένο το προσωπικό καθώς αρκετοί εκπαιδευτικοί έχουν πάρει άδει ειδικού σκοπού για να φροντίσουν τα παιδιά τους από την ώρα που έκλεισαν τα δημοτικά σχολεία. «Οι εργαζόμενοι  που έχουμε μείνει είμαστε απροστάτευτοι. Αν κάποιος εργαζόμενος έχει συμπτώματα λέει να κάτσουμε σπίτι χωρίς να κάνει τεστ. Εμείς επιβαρυνόμαστε το ποσό γιατί με κάποιο τρόπο πρέπει να προστατεύσουμε εργαζόμενους και μαθητές»

Γονείς: Ή να πάρουν σωστά μέτρα ή να τα κλείσουν. Κινδυνεύουμε.

Γονείς, κυρίως  από τη Β. Ελλάδα, έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τον σοβαρό κίνδυνο και ζητούν να κλείσουν τα σχολεία αν δεν ληφθούν μέτρα.  Κάποιοι δε από αυτούς, σκοπεύουν να κινηθούν και νομικά.

«Υπάρχουν σχολικά λεωφορεία που μεταφέρουν παιδιά με 100% πληρότητα χωρίς μάσκες, από την μία περιοχή στην άλλη καθημερινά σε μια κόκκινη ζώνη όπως η Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν γονείς σε όλη την Ελλάδα που επιλέγουν πλέον να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι. Με αυτό τον τρόπο ούτε εκείνα εξυπηρετούνται αφού όσο τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά, δεν γίνεται τηλε-εκπαίδευση και δεν μπορεί να γίνει μικτό σύστημα εκπαίδευσης, ούτε όσοι παραμένουμε στα ανοιχτά σχολεία προστατευόμαστε» λέει  η Γ. Μπουλμέτη.

«Η ειδική αγωγή είναι καζάνι που βράζει» λέει μητέρα η Ανδρομάχη Δημητριάδου, μητέρα ΑΜΕΑ και πρόεδρος του Συλλόγου 2ου Ειδικού Σχολείου του δήμου Θεσσαλονίκης. Αυτή την ώρα συντάσσεται κείμενο, από γονέα δικηγόρο, προς το υπουργείο, προκειμένου να γίνει σαφές, ότι ή θα πρέπει να λάβουν τα σωστά μέτρα για να παραμείνουν ανοιχτά τα ειδικά σχολεία, ή να κλείσουν για την ασφάλεια όλων.

«Εγώ, τέλη Οκτώβρη, όταν είδα ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο από την πολιτεία που να διασφαλίζει την υγεία του παιδιού και τη δική μας, το έβγαλα από το σχολείο και τον κρατώ σπίτι. Το ίδιο έχουν κάνει κι άλλοι γονείς λέει η Αν. Δημητριάδου η οποία υπογραμμίζει, ότι θα ήταν πιο εύκολη η δεύτερη φάση της πανδημίας εν είχαν παρθεί τα σωστά μέτρα στην πρώτη.

«Είναι πιο δύσκολη η κατάσταση από την πρώτη φάση της πανδημίας. Εμφανίζονται  κρούσματα το ένα μετά το άλλο. Και στο πρώτο κύμα ζητήσαμε μέτρα και  μας αγνόησαν. Το να βάλει ένας εκπαιδευτικός μάσκα δεν λέει τίποτα. Ζητήσαμε να βρεθούν χώροι να χωριστούν τα σχολεία στα δύο, ή να κάνουν δύο βάρδιες. Να γίνονται θερμομετρήσεις στα σχολικά. Η περιφέρεια δεν βοήθησε. Στρίμωξε τα παιδιά από διαφορετικά σχολεία σε ένα σχολικό. Αν είναι να συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, είναι  προτιμότερο να κλείσουν».

Φαντάζεστε τι θα γίνει αν μεταφερθεί ο ιός στα ιδρύματα;

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής. Γ. Μπουλμέτη, υπογραμμίζει, ότι τα παιδιά που φοιτούν στα ειδικά σχολεία προέρχονται από οικογένειες αλλά και από ιδρύματα. «Αντιλαμβάνεστε πως αν κολλήσει ένα από τα παιδιά των ιδρυμάτων ιό κι επιστρέψει στο ίδρυμα, θα μεταφέρει τον ιό εκεί. Πέραν τούτου, στα ειδικά επαγγελματικά γυμνάσια – λύκεια , δεν θέλουν οι γονείς να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο γιατί φοβούνται . Επειδή όμως δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με την έννοια ότι δεν υπάρχει υποκείμενο νόσημα, τα παιδιά αυτά δεν μπορούν να μην πάνε σχολείο γιατί παίρνουν απουσίες!».

Η Γ. Μπουλμέτη, εκφράζει τη λύπη της αλλά και την αγωνία της για τους χειρισμού της πολιτείας, οι οποίοι όπως εξηγεί μεταθέτουν το πρόβλημα σε γονείς και εκπαιδευτικό προσωπικό δημιουργώντας συχνά εντάσεις μεταξύ τους. «Αν παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία, πρέπει η πολιτεία να μας προστατεύσει. Κι εμάς και τα παιδιά και τις οικογένειες τους» επαναλαμβάνει. Προσθέτει μάλιστα, πως δεν είναι καθόλου μικρός ο αριθμός των παιδιών που φοιτούν στα γενικά σχολεία με παράλληλη στήριξη, για τα οποία επίσης δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη από το υπουργείο παιδείας.

«Η υπουργός δεν έρχεται σε επαφή μαζί μας. Έχουμε στείλει πολλές επιστολές. Κάναμε ένα ψήφισμα που βγήκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία και όλους τους συλλόγους. Υπάρχει κοινό κείμενο που αποτυπώνει όλες τις δυσκολίες που έχουν τα ειδικά σχολεία. Δεν ανταποκρίθηκε κανένας» καταλήγει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας. 

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.