ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

1 Οκτωβρίου 2023

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σοκ στη Λιβύη: Αγγίζουν τους 39.000 οι εκτοπισμένοι εξαιτίας της καταιγίδας Daniel

1 min read

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στη Λιβύη ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότεροι από 38.640 άνθρωποι εκτοπίστηκαν στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο στη βορειοανατολική Λιβύη εξαιτίας της καταιγίδας Daniel, όπως έγραψε ο ΔΟΜ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

«Περισσότεροι από 5.000 θεωρούνται νεκροί με συνολικά 3.922 θανάτους να έχουν καταγραφεί σε νοσοκομεία, σύμφωνα με πηγές του ΠΟΥ», αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο ΔΟΜ.

Οι αρχές της ανατολικής Λιβύης ανακοινώνουν διαφορετικούς απολογισμούς για τον αριθμό των θυμάτων. Ενας απολογισμός αναφέρεται σε 3.800 νεκρούς. Αλλά όλοι ανησυχούν ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πολλαπλάσιος.

Εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (FICR) κάνει λόγο για «τεράστιο» αριθμό νεκρών, που μπορεί να φθάσει τις χιλιάδες και για 10.000 αγνοουμένους. Αλλοι αξιωματούχοι προβλέπουν περισσότερους των 10.000 νεκρούς.

Ο ΟΗΕ επέκρινε επίσης το σύστημα συναγερμού της χώρας. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού είπε ότι οι περισσότερες απώλειες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν είχαν εκδοθεί προειδοποιήσεις και είχε δοθεί χρόνος στους κατοίκους να διαφύγουν.

Το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο της Λιβύης είχε εκδώσει προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα τις επόμενες 72 ώρες και ενημέρωσε τις αρχές μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ζητώντας τους να λάβουν προληπτικά μέτρα. Οι Αρχές της ανατολικής Λιβύης κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Παρασκευή και δημιούργησαν ομάδα διαχείρισης κρίσεων.

Όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας επεσήμανε ότι «δεν είναι ξεκάθαρο» αν «οι προειδοποιήσεις μεταδόθηκαν με αποτελεσματικό τρόπο».

Την ίδια ώρα, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προσπαθούν να βοηθήσουν τους επιζώντες, αλλά αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις, καθώς δρόμοι, γέφυρες και το λιμάνι της πόλης έχουν καταστραφεί, όπως επίσης και ηλεκτρικές και τηλεφωνικές γραμμές.

Ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής έχουν δεσμευθεί να στείλουν σωστικά συνεργεία και βοήθεια, κυρίως τρόφιμα, νερό, καταλύματα και ιατρικό εξοπλισμό, στη Λιβύη.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.