ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

ΣΟΚ: Η Άγκυρα απαιτεί από την Αθήνα προενημέρωση για οποιαδήποτε κατασκευή φρακτών σε Έβρο! – Ο Ν.Δένδιας το έκανε!

1 min read

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στο ελληνοτουρκικό μέτωπο, καθώς η Αγκυρα δια του πρώην υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αλλά ακόμα στενού συνεργάτη του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν Εγκεμεν Μπαγίς, απαιτεί πλέον από την Ελλάδα να ενημερώνει την Τουρκία για όποιες προθέσεις  κτίσης φραγμάτων κατά των παράνομων μεταναστών στην περιοχή του Εβρου!

Το χειρότερο όλων: Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, παραδέχθηκε χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής (συνήλθε σε κλειστή συνεδρίαση στο ΥΠΕΘΑ να παραδέχεται ότι αποσιώπησε ότι η Αθήνα είχε προενημερώσει (!) την Άγκυρα για την πρόθεσή της να πραγματοποιήσει εργασίες για κατασκευή φράχτη στην έκταση Μελισσοκομείο, παρότι δεν είχε καμία τέτοια υποχρέωση, αφού οι εργασίες θα γίνονταν στην ελληνική επικράτεια!

Η ενέργεια της Αθήνας, ήταν αυτή που πυροδότησε την αντίδραση της Αγκυρας, η οποία έστειλε στρατιωτικές δυνάμεις και δυνάμεις Στρατοχωροφυλακής για να καταλάβουν την έκταση

Τότε μόνο το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι «επρόκειτο για έργο εντός της ελληνικής επικράτειας»! Αλλά ήταν κάπως αργά. 

Είναι αξιοσημείωτο ότι το πιο κρίσιμο ερώτημα το έθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών το περασμένο Σάββατο, αναφέρεται ότι επειδή η κοίτη του ποταμού έχει αλλάξει τίθεται θέμα συνοριακής γραμμής. Στην πραγματικότητα, η Άγκυρα με τον τρόπο αυτό αμφισβήτησε τη συμφωνία του 1926.

Έχει κρίσιμη σημασία να ξεκαθαρισθεί εάν και στην απαντητική τουρκική ρηματική διακοίνωση τίθεται ζήτημα συνοριακής γραμμής.

Γιατί εάν και επισήμως η Άγκυρα θεωρεί ότι δεν υπάρχουν κοινά αποδεκτές γεωγραφικές συντεταγμένες, ουσιαστικά θέτει ζήτημα διαπραγματεύσεων για επαναχάραξη της συνοριακής γραμμής. Με άλλα λόγια, ανοίγει την πόρτα για το ενδεχόμενο να επιδιώξει το “γκριζάρισμα” ελληνικών εδαφών που εφάπτονται της συνοριακής γραμμής.

Το εξαιρετικά ανησυχητικό είναι ότι ο Νίκος Δένδιας απέφυγε επιμελώς να απαντήσει. 

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.