ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σόιμπλε: Δεν αποκλείω κυβέρνηση μειοψηφίας στη Γερμανία

1 min read

Δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία ο πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής, Βόλφκαγκ Σόιμπλε.

Κάλεσε δε τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και τους Σοσιαλδημοκράτες να σχηματίσουν γρήγορα μια νέα κυβέρνηση.

Το Σύνταγμα της Γερμανίας δεν ευνοεί κυβερνήσεις μειοψηφίας, όμως αυτές παραμένουν μια επιλογή, δήλωσε στην εφημερίδα Tagesspiegel ο Σόιμπλε, κορυφαίο στέλεχος των συντηρητικών και σήμερα πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, της κάτω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου.

«Μια σταθερή συμμαχία ανάμεσα στην Ένωση (Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές, CDU και CSU) και το SPD (Σοσιαλδημοκράτες) θα ήταν προτιμότερη», δήλωσε ο Σόιμπλε προσθέτοντας πως η καγκελάριος εξακολουθεί πάντως να μπορεί να σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας. «Μπορεί να λειτουργήσει με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο», δήλωσε όταν ερωτήθηκε γι’ αυτό το ενδεχόμενο.

Οι συνομιλίες για τον σχηματισμό συνασπισμού θα πρέπει να ολοκληρωθούν «το συντομότερο», δήλωσε επισημαίνοντας πως η Μπούντεσταγκ δεν μπορεί να δραστηριοποιηθεί πλήρως μέχρι να σχηματισθεί κυβέρνηση.

Ο Σόιμπλε επισήμανε πως ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊμάιερ κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να καταλήξουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν και δήλωσε πως η Μέρκελ και άλλοι πολιτικοί υποστήριξαν την έκκληση αυτή.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ, επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), του βαυαρικού αδελφού κόμματος των συντηρητικών Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων DPA πως ένας νέος «μεγάλος συνασπισμός» θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα, που πέφτει φέτος την 1η Απριλίου 2018.

Ο Ζεεχόφερ δήλωσε πως, από μια κυβέρνηση μειοψηφίας, προτιμά τη διενέργεια νέων εκλογών.

Σήμερα οι Σοσιαλδημοκράτες απέρριψαν ένα αίτημα της CSU για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, περιπλέκοντας τις διερευνητικές συνομιλίες που πρόκειται να αρχίσουν μεταξύ των κομμάτων στις 7 Ιανουαρίου.

Σε σχέδιο απόφασης της CSU, που είδε χθες Παρασκευή το Ρόιτερ, υπάρχει το αίτημα οι στρατιωτικές δαπάνες να φθάσουν τον στόχο του ΝΑΤΟ για 2% του ΑΕΠ και απορρίπτεται η ιδέα μιας «όλο και πιο στενής» Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποστηρίζεται από τον ηγέτη του SPD Μάρτιν Σουλτς.

Ο υπαρχηγός του SPD Ραλφ Στέγκνερ δήλωσε στο Twitter πως το κόμμα του έχει επικεντρώσει στις δαπάνες για τις οικογένειες, την παιδεία και την υγειονομική περίθαλψη. Πρόσθεσε πως η CSU θα μπορούσε να εφαρμόσει τα σχέδιά της για τις στρατιωτικές δαπάνες «όταν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία».

Νέα δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από την εφημερίδα Die Welt, έδειξε πως εξασθενεί η υποστήριξη προς την Μέρκελ, η οποία δεν έχει καταφέρει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση τρεις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Η δημοσκόπηση έδειξε πως το 46% των ερωτηθέντων θέλουν να παραιτηθεί αμέσως η Μέρκελ από τη καγκελαρία, ενώ άλλο 17% των ερωτηθέντων είπε ότι θα πρέπει να παραιτηθεί αν καταρρεύσουν οι συνομιλίες για έναν συνασπισμό με το SPD

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.