ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σκουπίδια «πνίγουν» την καλντέρα στη Σαντορίνη

1 min read

Η καλντέρα στη Σαντορίνη είναι το πιο πολυφωτογραφημένο μέρος στη χώρα μας. Συχνά όμως οι εικόνες δεν αφορούν μόνο το μαγευτικό τοπίο, αλλά και τα σκουπίδια που αφήνονται εκεί από ασυνείδητους ή παρασύρονται από τον αέρα. Το νησί παραμένει δυστυχώς χωρίς στοιχειώδεις υποδομές, ενώ ο δήμος πασχίζει να ελέγξει την κατάσταση σε μια περίοδο που το νησί πραγματικά «βουλιάζει» από κόσμο.

Τις τελευταίες ημέρες η «Κ» δέχεται e-mail αναγνωστών, που επισκέφθηκαν τις προηγούμενες ημέρες το νησί και παρατηρούν την έλλειψη καθαριότητας. «Σε πολλά σημεία ανάμεσα στα Φηρά και το Φηροστεφάνι δημιουργούνται μικρές χωματερές, δίπλα σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, ακόμα και στην καλντέρα», γράφει η Ναταλία Δεμέκα, συνταξιούχος φιλόλογος. «Σακούλες σκουπιδιών ξέχειλες, καφάσια πεταμένα, η ίδια κατάσταση παντού. Η εικόνα μας στεναχώρησε και, αν και επισκέπτες, απευθυνθήκαμε στον δήμο, όπου μας είπαν ότι οφείλεται στη μεγάλη τουριστική κίνηση των ημερών».

Ξεχειλισμένοι κάδοι

Ανάλογη εικόνα δίνει και ο Βασίλης Παπανικολάου, μηχανικός, που επισκέφθηκε πρόσφατα το νησί. «Οπου υπάρχουν κάδοι, μέχρι το μεσημέρι έχουν ξεχειλίσει και ο αέρας παρασέρνει ό,τι περισσεύει», γράφει. Τοπικοί επιχειρηματίες θεωρούν ότι το κύριο πρόβλημα δεν είναι η συχνότητα αποκομιδής των σκουπιδιών, όσο η επικρατούσα νοοτροπία. «Σε πολλές περιπτώσεις συναντάς ένα ξενοδοχείο ή ένα εστιατόριο που είναι πεντακάθαρα και στο διπλανό οικόπεδο υπάρχουν πεταμένα σκουπίδια. Ποτέ δεν θα διαθέσουν λίγο χρόνο για να τα μαζέψουν, ο καθένας κοιτά τα όρια της ιδιοκτησίας του. Πρέπει όμως ο καθένας μας να φροντίσει τον τόπο του, να συμβάλλουμε όλοι μας χωρίς να περιμένουμε από κάποιον να το κάνει για εμάς», εκτιμά η Αναστασία Παράβα, από το ξενοδοχείο Aegagros Caldera Houses. «Αλλωστε ο επισκέπτης δεν κοιτά μόνο τον χώρο που μένει ή θα δειπνήσει, αλλά ολόκληρο το νησί».

Πάντως, η Σαντορίνη παραμένει ένα από τα νησιά που εξακολουθεί να «πάσχει» από υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων. Οπως ανέφερε ο δήμαρχος Νίκος Ζώρζος σε πρόσφατο ρεπορτάζ της «Κ» για τις επιπτώσεις της ανόδου του τουρισμού στο νησί, η Σαντορίνη εξακολουθεί να εξυπηρετείται από έναν ΧΥΤΑ που βρίσκεται κοντά στην Οία, στην καλντέρα. Η μελέτη σκοπιμότητας που ανέθεσε ο δήμος κατέληξε ότι πρέπει να δημιουργηθεί στο νησί μια οργανωμένη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων με ΧΥΤΥ, υποδεικνύοντας θέση στα νότια του νησιού. Ομως η προτεινόμενη χωροθέτηση δεν απέσπασε την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου και η υπόθεση δεν προχώρησε.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.