Σα. Σεπ 26th, 2020

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σκουρλέτης Πολιτικά απαράδεκτη και οικονομικά επιζήμια η δυνατότητα μείωσης της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ

1 min read

«Πολιτικά απαράδεκτη και οικονομικά επιζήμια ενέργεια σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου και της κοινωνίας συνολικά» χαρακτηρίζει ο Πάνος Σκουρλέτης το γεγονός ότι, όπως αναφέρει, στο τελευταίο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η κυβέρνηση προβλέπει τη δυνατότητα μείωσης της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του Διαχειριστή του Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας υψηλής τάσης της χώρας, του ΑΔΜΗΕ.

Επιπλέον, χαρακτηρίζει «απαράδεκτη μεθόδευση» τη νομοθέτηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα, σε αυτήν τη συγκυρία.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι σήμερα το Δημόσιο υποχρεώνεται να κατέχει τουλάχιστον το 51% του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος είναι πλήρως ανεξάρτητος από τη ΔΕΗ ΑΕ, όπως ορίζει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Προσθέτει ότι ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί και σχεδιάζει εξαιρετικής σημασίας έργα που μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, είναι κερδοφόρος εταιρεία, με ανθεκτικότητα ακόμη και μέσα στην παρούσα κρίση, εξασφαλισμένη και από τη συμμετοχή ισχυρών μετόχων. Όπως τονίζει, είναι ένα φυσικό μονοπώλιο με εγγυημένα έσοδα.

Θέτει, δε, το ερώτημα εάν μπορούμε να εκχωρήσουμε στον ιδιωτικό τομέα την αποκλειστική ευθύνη της ενεργειακής ασφάλειάς μας, όταν με την κρίση της πανδημίας έγινε σαφές πως σε ό,τι αφορά την προστασία της υγείας μας, «δεν μπορούμε να βασιστούμε στον ιδιωτικό τομέα».

Ο κ. Σκουρλέτης επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε ούτε να σκεφτεί να ξεπουλήσει ποσοστά του ΑΔΜΗΕ που ανήκουν στο Δημόσιο, ιδίως σε μία περίοδο οικονομικής ύφεσης που “ναρκοθετεί” τις αξίες πώλησης». Αντιθέτως, υποστηρίζει, «θα έπρεπε να αναθεωρήσει τη σκληρή, νεοφιλελεύθερη οπτική της και για τα άλλα ενεργειακά δίκτυα, ώστε να διασφαλίσει τη συνέχιση του ισχυρού ελέγχου τους από το Δημόσιο».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.