ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σκοπιανό: Στη Βουλή των Σκοπίων την Τετάρτη η συμφωνία των Πρεσπών

1 min read

Στις 11 π.μ. τοπική ώρα συνέρχεται την Τετάρτη στα Σκόπια το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ για να επικυρώσει την συμφωνία με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος.

Την Τρίτη η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του κοινοβουλίου της πΓΔΜ ενέκρινε το σχέδιο νόμου για την κύρωση της συμφωνίας .

Με 69 θετικές ψήφους, έναντι 40 αρνητικών, η βουλή στα Σκόπια επικύρωσε τη συμφωνία με την Ελλάδα. Ο Ντιμιτρόφ δέχθηκε σκληρή κριτική.

Εντός του κοινοβουλίου δεν έλειψε η ένταση, καθώς μελή του ακροδεξιού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO αποκαλούσαν «προδότες» τα κυβερνητικά στελέχη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ την ώρα που εξηγούσε για ποιο λόγο πρέπει να συντμηθούν οι διαδικασίες και να έχουν τελειώσει όλα έως την Παρασκευή ώστε η συμφωνία να έχει λάβει το τελικό «πράσινο φως» και τη Δεύτερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων να χορηγηθεί ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός των Σκοπίων Μπουγιάρ Οσμάνι τόνισε ότι η χορήγηση ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι βαρύνουσας σημασίας όχι μόνο για τα Σκόπια, αλλά και για τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς θα προσδώσει δυναμική στην ενταξιακή διαδικασία για όλες τις υποψήφιες χώρες.

Έξω από το κοινοβούλιο Σκοπιανοί πολίτες τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο και το τραγούδι «ένα όνομα έχουμε», έκαιγαν και έσκιζαν τη συμφωνία.

Μετά την έγκριση της συμφωνίας, το νομοσχέδιο πρέπει να αποσταλεί στον πρόεδρο Ιβάνοφ, ο οποίος θα πρέπει εντός επτά ημερών να το υπογράψει. Αν ο Ιβάνοφ θέσει βέτο η συμφωνία επιστρέφει στο Κοινοβούλιο, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να υιοθετηθεί με απόλυτη πλειοψηφία και θα πρέπει να ψηφίσουν «υπέρ», 61 βουλευτές. Η συμφωνία στην περίπτωση αυτή αποστέλλεται και πάλι στον πρόεδρο, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.