ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σκληρή επίθεση του Ερντογάν στον Μακρόν: «Ποιος είσαι που θα μεσολαβήσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τρομοκράτες;»

1 min read

Εσφαλμένη προσέγγιση χαρακτήρισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την κίνηση της Γαλλίαςνα παίξει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ της Τουρκίας και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων μετά από συνάντηση που είχε ο Εμμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι με αντιπροσώπους και της κουρδικής πολιτοφυλακής (YPG).

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω πως με λύπησε πάρα πολύ η πλήρως εσφαλμένη προσέγγιση της Γαλλίας στο ζήτημα αυτό», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος. «Ποιοί είστε εσείς που μιλάτε για μεσολάβηση ανάμεσα στην Τουρκία και μια τρομοκρατική οργάνωση;», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία δεν έχει πρόθεση να βλάψει στρατιώτες συμμαχικών χωρών που είναι ανεπτυγμένοι στην περιοχή, όμως δεν μπορεί να επιτρέψει σε μαχητές να περιφέρονται ελεύθεροι.

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ τόνισε ότι η δέσμευση της Γαλλίας να υποστηρίξει συριακές δυνάμεις των οποίων ηγείται η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) ισοδυναμεί με υποστήριξη και νομιμοποίηση τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Αυτοί που αρχίζουν μια συνεργασία και έχουν αλληλεγγύη με τρομοκρατικές οργανώσεις κατά της Τουρκίας (…) θα γίνουν, όπως και οι τρομοκράτες, στόχος της Τουρκίας», σημείωσε ο Μποζντάγ σε μήνυμά του στο Twitter. «Ελπίζουμε ότι η Γαλλία δεν θα κάνει ένα τόσο παράλογο βήμα», σημείωσε.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν απέρριψε σήμερα οποιαδήποτε γαλλική μεσολάβηση για έναν διάλογο μεταξύ της Άγκυρας και της αραβοκουρδικής αυτής δύναμης στη Συρία, οι εκπρόσωποι της οποίας έγιναν χθες δεκτοί στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Απορρίπτουμε οποιαδήποτε προσπάθεια η οποία έχει στόχο την προώθηση ενός διαλόγου, επαφών ή μιας μεσολάβησης μεταξύ της Τουρκίας και των τρομοκρατικών αυτών οργανώσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας μετά την χθεσινή πρόσκληση του Παρισιού σε έναν διάλογο μεταξύ της Τουρκίας και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, στις οποίες κυριαρχεί η κουρδική πολιτοφυλακή YPG.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Ιβ Λε Ντριάν μετά την οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη γαλλική πρόταση τονίζοντας ότι η συνάντηση της Πέμπτης στο Παρίσι είναι ένδειξη «διπλής στάσης» απέναντι στην τρομοκρατία.

Η Τουρκία θεωρεί ότι στην πραγματικότητα η αραβική συνιστώσα των δυνάμεων αυτών αποτελεί μόνον βιτρίνα που έχει στόχο να προσδώσει μια κάποια νομιμότητα σε μια δύναμη στην οποία κυριαρχούν οι Μονάδες Προστασίας του Λαού, οι οποίες συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) το οποίο η Άγκυρα και οι δυτικοί σύμμαχοί της θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

Από το Παρίσι διευκρινίστηκε πάντως ότι η Γαλλία δεν προβλέπει να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία έξω από τον διεθνή συνασπισμό που πολεμά την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Η Γαλλία δεν προβλέπει νέα στρατιωτική επιχείρηση επί του πεδίου στη βόρεια Συρία εκτός του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους», υπογράμμισε η προεδρία.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.