ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σκηνικό Αποκάλυψης βλέπουν Κίεβο και Λευκός Οίκος: Εσπευσμένη ειδική αποστολή της CIA – Φόβοι ότι η Ουκρανία θα δεχτεί συντριπτικό πλήγμα

1 min read

Σε πολύ κρίσιμη τροχιά έχει μπει το Ουκρανικό με τους Αμερικανούς να αναγκάζονται να συναντήσουν Ρώσους υψηλόβαθμους αξιωματούχους σε τουρκικό έδαφος για να προειδοποιήσουν στο ανώτατο επίπεδο το Κρεμλίνο σχετικά με τις συνέπειες χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.

Αρχικά, το Κρεμλίνο δεν επιβεβαίωσε τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ στην Άγκυρα. Πριν λίγο όμως υπήρξε επίσημη ενημέρωση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων, επιβεβαίωσε τη συνάντηση. «Ναι είναι αλήθεια, τέτοιες διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν. Ήταν πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς» είπε σχετικά.

Ο Πεσκόφ τόνισε τη φράση «ήταν πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς» με ότι αυτό συνεπάγεται…

Η επιβεβαίωση για την αιτία της συνάντησης ήρθε πριν λίγο από την Ουάσιγκτον.

Πρόκειται για την πρώτη ενώπιος ενωπίω διπλωματική επαφή υψηλού επιπέδου μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας μετά τη συνάντηση τον περασμένο Ιανουάριο του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, στη Γενεύη.

Αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι η συνάντηση έλαβε χώρα 48 ώρες μετά την αποκάλυψη περί χρήσης ηλεκτρομαγνητικού όπλου από την Ρωσία και τις απειλές Ν.Μεντβέντεφ περί χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής.

Προφανώς οι Αμερικανοί έχουν αρκετές πληροφορίες που δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση και αυτό μπορεί να εξηγεί και την αιτία της αποχώρησης των Ρώσων από την Χερσώνα.

Ίσως το ρωσικό γενικό επιτελείο σχεδιάζει ένα κτύπημα με τακτικό πυρηνικό όπλο που θα προκαλέσει ηλεκτρομαγνητικό παλμό και θα νεκρώσει τις δυνάμεις των Ουκρανών στα μετόπισθεν της Χερσώνας, πχ στις βάσεις τους σε Νικολάεφ και Οδησσό.

Αυτό έδινε την ευκαιρία στην Μόσχα να αντεπιτεθεί και στην Χερσώνα και στην Οδησσό για παράδειγμα από την Υπερδνειστερία. Αν υποθέσουμε ότι θα μετέφερε έγκαιρα εκεί επαρκείς δυνάμεις.

Τί αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ

Η εφημερίδα Kommersant έγραψε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες στην Άγκυρα μεταξύ ρωσικών και αμερικανικών αντιπροσωπειών. Ο διευθυντής της υπηρεσίας ξένων πληροφοριών (SVR), Σεργκέι Ναρίσκιν,  εκπροσωπούσε τη Ρωσία.

Οι τουρκικές αρχές δεν έχουν κάνει επίσημα σχόλια. Το τουρκικό κανάλι NTV, επικαλούμενο πηγές των τουρκικών ειδικών υπηρεσιών, εικάζει ότι η συνάντηση θα μπορούσε να είναι σημαντική για τη δημιουργία γραμμών επικοινωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ρωσική εφημερίδα Kommersant ανέφερε ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στο Κρεμλίνο και την Ουάσιγκτον είχαν ως αντικείμενο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ωστόσο, Αμερικανός αξιωματούχος το διέψευσε, υποστηρίζοντας ότι κεντρικό θέμα των συνομιλιών ήταν οι συνέπειες οποιασδήποτε χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία.

Αρχικά, το Κρεμλίνο, σε ερώτηση για το δημοσίευμα της Kommersant, ανέφερε ότι δεν ήταν σε θέση ούτε να το επιβεβαιώσει ούτε να το διαψεύσει. Η ρωσική υπηρεσία SVR δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Αργότερα όμως, το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε τη «μυστική» συνάντηση των αρχηγών των Υπηρεσιών Πληροφοριών Ρωσίας και ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, την Άγκυρα.

Η Kommersant δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες όσον αφορά τον σκοπό των συνομιλιών, αλλά αναφέρει ότι η συνάντηση δεν ανακοινώθηκε δημοσίως εκ των προτέρων.

Η Komersant δεν κατονόμασε τα μέλη της Αμερικανικής αντιπροσωπείας. Ο αντίστοιχος σε αξίωμα του Ναρίσκιν, είναι ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς, τον οποίο είχε στείλει ο Τζο Μπάιντεν τον Νοέμβριο του 2021 στη Μόσχα σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνει τον Βλαντίμιρ Πούτιν από τη σχεδιαζόμενη τότε εισβολή στην Ουκρανία.

Επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος 

Πριν λίγο επιβεβαίωσαν και οι Αμερικανοί την συνάντηση.

“Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς βρίσκεται στην Άγκυρα για να έχει συνομιλίες με τον επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας της Ρωσίας και για να μεταφέρει ένα μήνυμα σχετικά με τις συνέπειες μιας χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία” δήλωσε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ο Μπερνς, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία, δεν θα διεξαγάγει κανενός είδους διαπραγματεύσεις με τον Ναρίσκιν.

Η Ουκρανία ενημερώθηκε εκ των προτέρων για το ταξίδι του Μπερνς στην Τουρκία, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος. Ο Μπερνς δεν θα συζητήσει κανενός είδους διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά θα μεταφέρει ένα μήνυμα για τις συνέπειες της χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, πρόσθεσε.

«Δεν διεξάγει κανενός είδους διαπραγματεύσεις. Δεν συζητά για τη διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία» είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, προσθέτοντας ότι ο Μπερνς θα θέσει επίσης το ζήτημα των Αμερικανών που βρίσκονται υπό κράτηση στη Ρωσία.

«Ενημερώσαμε εκ των προτέρων την Ουκρανία για το ταξίδι του. Εμμένουμε σταθερά στη θεμελιώδη αρχή μας: τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία».

Προτροπή των ΗΠΑ στο Κίεβο για «ρεαλιστικές απαιτήσεις» 

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, είχε τηλεφωνικές επαφές με Ρώσους ομολόγους του από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία σε μια προσπάθεια να αποτρέψει κλιμάκωσή του.

Η φερόμενη συνάντηση Ρώσων και Αμερικανών σε τουρκικό έδαφος έρχεται μετά από πληροφορίες ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι ασκούν πιέσεις στην Ουκρανία για συμβιβασμό με τη Ρωσία, ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος.

Η Wall Street Journal ανέφερε την Κυριακή ότι ο Σάλιβαν είχε πει στον Ουκρανό πρόεδρο, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, να υιοθετήσει «ρεαλιστικές» απαιτήσεις στις διαπραγματεύσεις, μεταξύ άλλων αναθεωρώντας και τη δημόσια αξίωσή του περί επιστροφής της προσαρτημένης Κριμαίας.

Ο Σάλιβαν αρνήθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι «πιέζει» την Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας αυτό που λέει η κυβέρνηση Μπάιντεν, ότι δεν θα συζητήσει «τίποτε για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία».

Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, Μαρκ Μάιλι, κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τη Ρωσία και την Ουκρανία να αξιοποιήσουν την αναμενόμενη μείωση των πολεμικών επιχειρήσεων το χειμώνα για να διερευνήσουν διπλωματικές λύσεις για τον πόλεμο. Ο Ζελένσκι και άλλοι Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει αποχώρηση της Ρωσίας από όλες τις κατεχόμενες περιοχές, περιλαμβανομένης και της Κριμαίας.

Μπορέλ: Από το Κίεβο εξαρτάται η έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα

Από την πλευρά του, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, είπε το πρωί ότι η έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία εξαρτάται από το ίδιο το Κίεβο, και δεν είναι απόφαση της Δύσης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, κατά την προσέλευσή του στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη βελγική πρωτεύουσα, για το κατά πόσον η Δύση πιέζει το Κίεβο να αρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες, ο Ισπανός διπλωμάτης απάντησε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία το πότε θα αποφασίσει να μπει σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.

«Η Ουκρανία είναι αυτή που θα αποφασίσει τι θα κάνει. Το δικό μας καθήκον είναι να τη στηρίξουμε», είπε ο Μπορέλ.

Εκτιμήσεις σε διπλωματικούς κύκλους και μέσα ενημέρωσης συγκλίνουν σε άσκηση πίεσης στο Κίεβο να δεχθεί τώρα την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα, έχοντας μόλις απελευθερώσει τη Χερσώνα.

Επιπροσθέτως, ο Μπορέλ σημείωσε ότι «σήμερα σημαντική απόφαση είναι η έναρξη της αποστολής εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού. Η αποστολή θα ξεκινήσει και θα είναι λειτουργική σε μερικές εβδομάδες. Θα είναι στην Πολωνία και είναι πολλές χώρες διατεθειμένες να συμμετάσχουν σε αυτή την αποστολή, η οποία θα εκπαιδεύσει περίπου 15.000 Ουκρανούς στρατιώτες».

Τόσο το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, όσο και αυτό των Υπουργών Άμυνας θα εστιάσουν στην Ουκρανία, είπε ο Μπορέλ.

warnews247

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.