ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σκάνδαλο υποκλοπών: Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι Χατζηδάκη για την ανακύκλωση

1 min read

Στοιχεία για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα υπόθεση που σχετίζεται με την εταιρεία Ανταποδοτική Ανακύκλωση ΑΕ και την απομάκρυνση του Κωστή Χατζηδάκη από το υπουργείο Περιβάλλοντος στις αρχές του 2021 αποκαλύπτουν οι συνομιλίες του παρακολουθούμενου από την ΕΥΠ του Κυριάκου Μητσοτάκη υπουργού, τις οποίες έφερε στο φως το Documento της περασμένης Κυριακής. Σε μια από τις συνομιλίες που έχουν καταγράψει οι μυστικές υπηρεσίες λίγες ημέρες πριν από τον ανασχηματισμό ο «στόχος 5046c», όπως καταγραφόταν ο Κωστής Χατζηδάκης, εμφανίζεται να συνομιλεί με τον γενικό γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο.

Στη συζήτησή τους, η οποία γίνεται σύμφωνα με το πληροφοριακό δελτίο της ΕΥΠ του οποίου έχει γνώση το Documento, στις 21 Νοεμβρίου 2020 ο Γραφάκος πληροφορεί τον πολιτικό του προϊστάμενο ότι ασχολείται με μια έκθεση αναφορικά με την ανακύκλωση. Οι δυο τους φαίνεται πως υποψιάζονται ότι παρακολουθούνται. Παρότι πάντως ο υπουργός επισημαίνει στον συνομιλητή του ότι δεν ξέρει αν πρέπει να τα πουν από το τηλέφωνο, οι δυο τους συζητούν για λίγα λεπτά. Ο Μ. Γραφάκος ενημερώνει τον Κ. Χατζηδάκη ότι επί δύο ημέρες ασχολείται με την έκθεση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) για την εταιρεία με την επωνυμία Ανταποδοτική Ανακύκλωση ΑΕ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η έκθεση του ΕΟΑΝ για την Ανταποδοτική, την οποία διάβαζε ο γενικός γραμματέας, αποκάλυπτε ότι η εταιρεία, η οποία την περίοδο εκείνη διεκδικούσε ανανέωση της άδειάς της για την ανακύκλωση συσκευασιών, είχε αποτύχει σχεδόν καθολικά στους στόχους ανακύκλωσης συσκευασιών. Το σχετικό έγγραφο του ΕΟΑΝ είχε αποκαλύψει ο Θοδωρής Χονδρόγιαννος για λογαριασμό των Reporters United και του Inside Story τον Δεκέμβριο του 2020, λίγες ημέρες μετά τη συνομιλία του υπουργού με τον υφιστάμενό του. Ο ΕΟΑΝ ανέφερε στην έκθεσή του ότι η Ανταποδοτική ΑΕ δεν είχε επιτύχει κανέναν από τους στόχους ανάκτησης και ανακύκλωσης αποβλήτων συσκευασίας και εισηγείτο να μην ανανεωθεί η άδεια της εταιρείας. Παρ’ όλα αυτά, μετά την απομάκρυνση Χατζηδάκη από το υπουργείο Περιβάλλοντος κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια.

Τα δημοσιεύματα

Από τη συνομιλία Χατζηδάκη – Γραφάκου προκύπτει και ανησυχία του υπουργού για ορισμένα δημοσιεύματα. Ο Κ. Χατζηδάκης φαίνεται πως αναφέρεται σε καταγγελτικό προς τον ίδιο δημοσίευμα των «Παραπολιτικών» τον οποίο εμφανίζει να είναι έκθετος όσον αφορά τους μπλε κάδους ανακύκλωσης. Το δημοσίευμα πράγματι προκαλεί εντύπωση για δύο λόγους: πρώτον, γιατί προέρχεται από ένα Μέσο που στηρίζει σθεναρά την κυβέρνηση Μητσοτάκη και, δεύτερον, γιατί πρακτικά τον καταγγέλλει για παρεμβάσεις στον ΕΟΑΝ, υπέρβαση αρμοδιοτήτων και παράβαση υπηρεσιακού καθήκοντος. Ο Μ. Γραφάκος επιχειρεί να καθησυχάσει τον πολιτικό του προϊστάμενο λέγοντας ότι «μπορούμε να το γυρίσουμε το παιχνίδι», αλλά φαίνεται πως ο διωγμός του υπουργού από το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ήδη δρομολογηθεί.

Οι ισχυροί φίλοι

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσιεύματα των Reporters United, του Inside Story και της «Εφημερίδας των Συντακτών», η οποία επίσης είχε ασχοληθεί εκτενώς με το ζήτημα της Ανταποδοτικής ΑΕ, η εταιρεία είχε ιδιαίτερα ισχυρούς φίλους στην κυβέρνηση. Ενας εξ αυτών ήταν ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ο τότε υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Ο τελευταίος είχε μάλιστα – κατά το ρεπορτάζ του Αρη Χατζηγεωργίου στην «Εφημερίδα των Συντακτών»– εμφανώς τοποθετηθεί υπέρ της Ανταποδοτικής, εξαγγέλλοντας ότι θα γεμίσει τους δήμους με «σπιτάκια» παρά το γεγονός ότι η εταιρεία δεν είχε εγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο. Εξάλλου, ο Τ. Θεοδωρικάκος είχε εμφανιστεί από τον Νοέμβριο του 2019 μέχρι τον Ιούνιο του 2020 σε συνολικά έξι εκδηλώσεις της Ανταποδοτικής ΑΕ, ενώ παρουσία σε εκδηλώσεις της είχαν επίσης ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας αλλά και ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιτ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Reportes United, η εταιρεία έχει μια σειρά ισχυρών φίλων από τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος είχε εγκαινιάσει το πρώτο πανευρωπαϊκό πάρκο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ανακύκλωσης, καθώς και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αλλά και τον Δήμο Πειραιά, ενώ πηγές του Μεγάρου Μαξίμου είχαν κατά καιρούς πλέξει το εγκώμιο της εταιρείας αναφέροντας ότι «η Ανταποδοτική Ανακύκλωση έχει εγκριθεί από την ελληνική πολιτεία για την προώθηση και την ανάπτυξη της ανακύκλωσης συσκευασιών στη χώρα μας και αποτελεί τον μοναδικό φορέα που έχει αναπτύξει ολοκληρωμένα προγράμματα ανακύκλωσης για την εκπλήρωση της νομικής υποχρέωσης για χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων συσκευασιών. Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, με τη ΝΔ να είναι ο πρώτος πολιτικός φορέας που είχε εκπληρώσει τη σχετική νομική υποχρέωση».

Αξιο αναφοράς είναι βέβαια και το γεγονός ότι η Ανταποδοτική ΑΕ συμμετείχε και στο συνέδριο της ΝΔ με την τοποθέτηση στους χώρους του συνεδρίου εξοπλισμού ανακύκλωσης. Τελικά, η Ανταποδοτική ΑΕ παρά την αντίθετη εισήγηση του ΕΟΑΝ, για τον οποίο συζητούσαν στο τηλέφωνο Κ. Χατζηδάκης και Μ. Γραφάκος, έλαβε άδεια τον Φεβρουάριο του 2021 λίγο μετά την απομάκρυνση του στόχου με τον κωδικό 5046c από το υπουργείο Περιβάλλοντος και την ανάληψη του εν λόγω χαρτοφυλακίου από τον Κώστα Σκρέκα. Μάλιστα, μετά την απόφαση οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους από το ΔΣ, υποστηρίζοντας ότι «δεν πρόκειται γίνουν συμμέτοχοι στην αυτοκατάργηση του ΕΟΑΝ και την υπονόμευση του μέλλοντος της ανακύκλωσης στην Ελλάδα».

documentonews

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.