ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σκάνδαλο Novartis: Διεθνώς ρεζίλι για την συγκάλυψη και τις διώξεις σε Τουλουπάκη – Παπαδάκου!

1 min read

Μία χούφτα διεφθαρμένων, ξεφτιλίζει την Ελλάδα διεθνώς!

«Κατάφεραν να μετατρέψουν τους ελεγκτές σε κατηγορούμενους για να σταματήσουν οποιαδήποτε δικαστική έρευνα»! 

Με ένα εκτενές αφιέρωμα γύρω από τις εξελίξεις και την απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου NOVARTIS, αλλά και τις διώξεις που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου και η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη, το Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα τα επίπεδα διαφθοράς στη χώρα μας.

Καταγράφεται μάλιστα ως αδιανόητο το γεγονός ότι ενώ η Novartis έχει ομολογήσει την ενοχή της στις ΗΠΑ πληρώνοντας ένα κολοσσιαίο πρόστιμο, στην Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει λογοδοτήσει, αλλά βρίσκονται υπό διωγμό όσοι προσπάθησαν να το αποκαλύψουν και να ξεσκεπάσουν την ευρεία διαφθορά που προκλήθηκε από τις ενέργειες της εταιρείας. Αντί δηλαδή να διώκονται οι ένοχοι, διώκονται αυτοί που υπεράσπισαν το δημόσιο συμφέρον.

Το Πρόγραμμα Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP), που ιδρύθηκε το 2006 είναι από τους πλέον εμβληματικούς διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με την διαφάνεια και τον πόλεμο κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος.

AB15CD21 3684 4105 86E2 3FD1813A7E4D
Το δημοσίευμα όπως εμφανίζεται στην ιστοσελίδα

Αναφέρει συγκεκριμένα το OCCRP σε περίοπτη θέση στην ιστοσελίδα του:

Ενώ ο φαρμακευτικός κολοσσός Novartis συμφώνησε το 2020 να πληρώσει 347 εκατομμύρια δολάρια ως μέρος ενός διακανονισμού με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για παραβιάσεις του Νόμου περί Διαφθοράς στο εξωτερικό, αναγνωρίζοντας έτσι ότι έκανε παράνομες πληρωμές σε Έλληνες γιατρούς και αξιωματούχους, η ίδια η Ελλάδα έκανε ελάχιστα για να τιμωρήσει την ελβετική φαρμακευτική εταιρεία και τους αξιωματούχους αποδέκτες των δωροδοκιών.

Αντίθετα, η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη που ερευνούσε τη Novartis και κορυφαίους Έλληνες πολιτικούς, μεταξύ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργούς, βρέθηκε αντιμέτωπη με δίωξη, προφανώς για να της αφαιρεθεί η υπόθεση.

Η κ. Τουλουπάκη κατηγορήθηκε για κατάχρηση εξουσίας σε άλλη υπόθεση και σχηματίστηκε ποινική δικογραφία εναντίον της. Ο ίδιος ο ελληνοϊσραηλινός επιχειρηματίας που κατηγόρησε την δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου την κατηγόρησε και για εκβιασμό!

Καταιγιστικές εξελίξεις για την κλήση – σκάνδαλο, που διασύρει την Ελλάδα διεθνώς!

Η Τουλουπάκη μίλησε στο OCCRP, αποκαλύπτοντας ότι από τότε που άρχισε να ερευνά την υπόθεση δωροδοκίας της Novartis, βρίσκεται υπό διωγμό με πολιτικά χαρακτηριστικά. «Κατάφεραν να μετατρέψουν τους ελεγκτές σε κατηγορούμενους για να σταματήσουν οποιαδήποτε δικαστική έρευνα»! 

Το αφιέρωμα παραθέτει και την δήλωση στήριξης της ΕΣΗΕΑ στην Γιάννα Παπαδάκου, λέγοντας ότι έγινε στόχος λόγω της προσπάθειας της για αποκάλυψη αξιωματούχων που πιστεύεται ότι έλαβαν δωροδοκίες από την ελβετική φαρμακευτική εταιρεία Novartis και επειδή ασχολήθηκε με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ενοχλώντας πάμπλουτους ανθρώπους που είναι ύποπτοι για φοροδιαφυγή.

«Η ΕΣΗΕΑ εκφράζει τη στήριξή της στη Γιάννα Παπαδάκου και τονίζει ότι το ρεπορτάζ και η ερευνητική δημοσιογραφία, που αποτελούν συστατικά της Ελευθερία του Τύπου που προστατεύονται από το Σύνταγμα, δεν μπορούν να διωχθούν».

Η Γιάννα Παπαδάκου μίλησε επίσης στο OCCRP για την κλήτευση της ενώπιον δικαστών στις 11 Ιανουαρίου προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το ρεπορτάζ της για την υπόθεση του σκανδάλου Novartis καθώς και σχετικά με τους ισχυρισμούς ενός ελληνο-ισραηλινού επιχειρηματία ότι αυτή και άλλοι είχαν προσπαθήσει να τον εκβιάσουν.

«Έγραψα για τη Novartis και ασχολήθηκα με το σκάνδαλο στις τηλεοπτικές μου εκπομπές»

Η Παπαδάκου είπε ότι ο πραγματικός λόγος για τις κατηγορίες εναντίον της είναι οι καταγγελίες της για άτομα που θεωρούνται ύποπτα για εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

«Με στοχοποιούν επειδή έκανα ρεπορτάζ για άτομα στη Λίστα Λαγκάρντ και επειδή ήμουν μάρτυρας στην κοινοβουλευτική έρευνα», είπε, αναφερόμενη σε μια λίστα χιλιάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων περίπου 2000 πλούσιοι Έλληνες, που είχαν κρυφούς λογαριασμούς στο υποκατάστημα της HSBC στη Γενεύη.

Η λίστα με τους Έλληνες καταθέτες, που περιέχει πολλά μέλη της ελίτ της χώρας, παραδόθηκε από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ στον Έλληνα ομόλογό της το 2010, όταν η κυβέρνησή του επέβαλε πρωτοφανή μέτρα λιτότητας ως μέρος μιας διεθνούς συμφωνίας διάσωσης. Αλλά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν έκανε καμία ενέργεια και αργότερα κατηγορήθηκε ότι αφαίρεσε τα ονόματα των συγγενών του από αυτή.

Σε ρεπορτάζ της τον Δεκέμβριο του 2012, η ​​Παπαδάκου αποκάλυψε ότι ένα από τα ονόματα στη λίστα ήταν αυτό μιας υπαλλήλου εταιρείας που ανήκει στον ίδιο ελληνο-ισραηλινό επιχειρηματία που την κατήγγειλε.

Ανέφερε επίσης ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είχε ερευνηθεί στις ΗΠΑ για φορολογικά αδικήματα. Ο επιχειρηματίας τότε, μήνυσε την Παπαδάκου για συκοφαντική δυσφήμιση στο Λονδίνο και κέρδισε την υπόθεση το 2014, αφού η δημοσιογράφος αδυνατούσε να προσλάβει δικηγόρους για να την εκπροσωπήσουν.

Η δημοσίευση της λίστας πυροδότησε κοινοβουλευτική έρευνα στην οποία η Παπαδάκου κατέθεσε επί οκτώ ώρες. Ολοκληρώθηκε με την παραπομπή του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος στη συνέχεια καταδικάστηκε.

Η Παπαδάκου είπε ότι η εν εξελίξει διαδικασία εναντίον της είναι «άκυρη» και κατήγγειλε ότι η ελληνική δικαιοσύνη παραβίασε τις διαδικασίες. Κατέθεσε μήνυση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έκρινε την υπόθεσή της παραδεκτή και αναμένεται η ετυμηγορία.

Η υπόθεση εναντίον της Παπαδάκου είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.

«Η Έκθεση της Επιτροπής Κράτους Δικαίου για το 2021 επεσήμανε τις συνεχιζόμενες επιθέσεις και απειλές κατά της σωματικής ασφάλειας των δημοσιογράφων στην Ελλάδα», δήλωσε τον περασμένο μήνα η Βέρα Γιούροβα, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η έκθεση της Επιτροπής για το κράτος δικαίου για το 2022 θα συνεχίσει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις εξελίξεις σχετικά με την ελευθερία του Τύπου και την ασφάλεια των δημοσιογράφων».

Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους χωρίς Σύνορα, η Ελλάδα έπεσε πέντε μονάδες στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου το 2020.

Πηγή newsbreak

Δείτε επίσης:

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.