ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σκάνδαλα & κατακραυγή: Χρονιά ενηλικίωσης για Facebook και Twitter το 2018

1 min read

Το 18ο έτος της ηλικίας ενός ανθρώπου σηματοδοτεί το πέρασμα από την εφηβεία στην ενήλικη ζωή -όταν και το άτομο αυτό θεωρείται πλέον υπεύθυνο για τις πράξεις του αλλά και τα λάθη του. Για τα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook και το Twitter, το 2018 ήταν ακριβώς αυτό –το έτος της ενηλικίωσής τους. Πλέον χρήστες αλλά και νομοθέτες φαίνεται πως θεωρούν τις επιχειρήσεις αυτές υπόλογες για τις αποφάσεις τους αλλά και τον αντίκτυπο που έχουν στις ζωές των πολιτών του κόσμου.

Μετά το σκάνδαλο Cambridge Analytica, την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών από χάκερ αλλά και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων για την εξάπλωση του μίσους, οι νομοθέτες στις ΗΠΑ  και την Ευρώπη δεν «βλέπουν» πλέον τις επιχειρήσεις αυτές ως αθώες startups που ίδρυσαν πανέξυπνοι πιτσιρικάδες του τεχνολογικού κόσμου.

Και παρότι οι νομοθέτες είχαν δώσει για πολλά χρόνια στις εταιρείες αυτές το… ελεύθερο να αναπτύσσονται όπως επιθυμούν, οργισμένοι χρήστες αλλά και πολιτικοί βάζουν πλέον τακτικά στο στόχαστρο τους κολοσσούς και ζητούν σοβαρά μέτρα ασφάλειας από τους ιδρυτές τους.

Video: Η σκοτεινή «τέχνη» της χειραγώγησης: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica

Έτος κρίσης στο Facebook

Όλα τα κοινωνικά δίκτυα αντιμετωπίζουν περίπου τα ίδια ζητήματα, ωστόσο ο ιδρυτής του FacebookΜαρκ Ζάκερμπεργκ έχει γίνει το «πρόσωπο» όλων των κακών του διαδικτύου. Μάλιστα, ο νεαρός δισεκατομμυριούχος εμφανίστηκε φέτος ενώπιον Αμερικανών και Ευρωπαίων νομοθετών για να απαντήσει στα ερωτήματά τους μετά από το σκάνδαλο Cambridge Analytica.

Τόσο στην Ουάσινγκτον όσο και στις Βρυξέλλες, ο «πατέρας» του Facebook έγινε αποδέκτης οργής και ενόχλησης.

Μέσω των ερωτήσεων που δέχτηκε, ωστόσο, διαφάνηκαν και σοβαρά κενά στις γνώσεις των πολιτικών, κάτι που σίγουρα θα αποτελέσει εμπόδιο στις μετέπειτα νομοθετικές τους προσπάθειες.

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ δεν μετέβη, όμως, στη Βρετανία για να λογοδοτήσει ενώπιον των βουλευτών της χώρας. Μάλιστα, αρνήθηκε να δώσει το «παρών» ακόμη και όταν νομοθέτες από οκτώ διαφορετικά κράτη δημιούργησαν κοινή κοινοβουλευτική επιτροπή για να τον «ανακρίνουν» τον Νοέμβριο.

Στα ερωτήματα των βουλευτών απάντησαν τελικά οι «υπαρχηγοί» του Ζάκερμπεργκ.
Και ενώ τα στελέχη του Facebook κάνουν… αγώνα για να βελτιώσουν την εικόνα της πλατφόρμαςκαι να σταθεροποιήσουν τις μετοχές της εταιρείας, η νομική ομάδα δίνει πραγματική «μάχη» για να παραγραφεί ένα τσουχτερό πρόστιμο που έχει επιβληθεί στο κοινωνικό δίκτυο από ρυθμιστική αρχή λόγω του σκανδάλου Cambridge Analytica.

Κατά τη διάρκεια του 2018, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ -που στο παρελθόν είχε γελάσει με το ενδεχόμενο το πνευματικό του τέκνο να καταφέρει ποτέ να επηρεάσει κάποια εκλογική διαδικασία- αναγκάστηκε να ζητήσει πολλάκις συγγνώμη για αστοχίες και λάθη και να παραδεχτεί ανοιχτά ότι η ομάδα του πρέπει να εργαστεί πιο εντατικά για να προστατέψει τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Μίσος και προσβλητικές εικόνες

Το 2018 άλλαξαν πολλά και για τη διασπορά ρητορικής μίσους μέσω κοινωνικών δικτύων. Οι πλατφόρμες δικτύωσης, που κάποτε υπερηφανεύονταν ότι αποτελούν ένα δημοκρατικό βήμα για τους πολίτες του κόσμου, βρέθηκαν αντιμέτωπες με μια ιδιαίτερα άσχημη πραγματικότητα: εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν το Facebook, το Twitter και το YouΤube -μεταξύ άλλων- για να διασπείρουν μίσος, ακροδεξιές αντιλήψεις και φρικιαστικές εικόνες θανάτου.

Τον Αύγουστο, το Facebook απαγόρευσε την πρόσβαση σε 20 οργανώσεις στην Μιανμάρ και παραδέχτηκε ότι καθυστέρησε να μπλοκάρει την διάδοση «μίσους και παραπληροφόρησης» στη χώρα.

twitter 292988 1280
Πηγή: Pixabay

Σοβαρά βήματα για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους έλαβε φέτος και το Twitter, με την ελπίδα να καταφέρει να «φρενάρει» τέτοια φαινόμενα.

Τον Σεπτέμβριο, το Twitter υιοθέτησε νέα πολιτική, που απαγορεύει στους χρήστες να προχωρούν σε επιθέσεις και απειλές εναντίον ατόμων λόγω της εθνικότητάς τους, του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή του φύλου τους.

Στο «στόχαστρο» βρέθηκε και το YouTube, που ανήκει στην Google, επειδή καθυστερούσε να αφαιρέσει προσβλητικά ή βίαια βίντεο. Μετά από έντονες επικρίσεις, η πλατφόρμα ανταλλαγής βίντεο ανακοίνωσε τελικά τον Ιούλιο ότι προχωράει σε αλλαγές στους αλγόριθμούς της ώστε να προτείνονται στους χρήστες πιο αξιόπιστα βίντεο.

Διαβάστε περισσότερα στο CNN.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.