ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

5 Μαρτίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σημαδιακή «βουτιά» στην ανάπτυξη: Η καμμένη γη των Μνημονίων δεν «φυτρώνει» ξανά

1 min read

Επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία για το ΑΕΠ, που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα, Δευτέρα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης παραμένουν οι εξαγωγές, αλλά ουδείς κάνει επενδύσεις λόγω της βαρύτατης φορολογίας.

Τα μνημόνια έχουν αφήσει «καμμένη γη» στην οποία δεν αναμένεται να «φυτρώσει» τίποτα για πολλά χρόνια.

Ποτέ στα παγκόσμια χρονικά δεν αναπτύχθηκε οικονομία με φόρους ακόμα και στον αέρα που αναπνέουν οι κάτοικοι της χώρας.

Το να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα είναι απλώς ανέκδοτο ενώ η όποια ανάπτυξη προέρχεται από τον τουρισμό και την εστίαση που και αυτή στον τουρισμός υπάγεται. 

Όσο για τον τουρισμό που έχουμε στην Ελλάδα θα θυμίσουμε ότι ο Μάϊος και ο Ιούνιος θεωρούνται τουριστικοί μήνες και παρόλα αυτά η οικονομία επιβραδύνθηκε.

Η εξήγηση είναι απλή: Οι τουρίστες που έρχονται στην χώρα είναι χαμηλής αγοραστικής δύναμης και παρατηρείται συχνά το φαινόμενο τέσσερα άτομα να τρώνε μια σαλάτα και μια μερίδα καλαμάρια.

Με βάση τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία, το ΑΕΠ μεγεθύνθηκε μόλις κατά 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το πρώτο και 1,8% σε ετήσια βάση. Το πρώτο τρίμηνο είχαμε ρυθμούς ανάπτυξης 0,9% σε τριμηνιαία και 2,5% σε ετήσια βάση. Υπό τις συνθήκες αυτές η ελληνική οικονομί εμφάνισε ρυθμούς ανάπτυξης 2,15% συνολικα το πρώτο εξάμηνο.

Αναλυτικότερα, κατά το δεύτερο τρίμηνο σε τριμηνιαία βάση:

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2018.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παρουσίασαν μηδενική μεταβολή.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 3,9%. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,6% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,5%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,8%. Ειδικότερα οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,6% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,2%.

Σε ετήσια βάση:

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 0,8%.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,4%.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 9,4%. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,2% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 12,2%.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,3%. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 16,2%

 

pronews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση