ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

7 Οκτωβρίου 2022

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σήμα βαθιάς ύφεσης στις ΗΠΑ στέλνουν τα ομόλογα – Σε υψηλά 15 ετών η απόδοση του διετούς, άνω του 4%

1 min read

Το ένα μετά το άλλο δέχεται τα χτυπήματα η αγορά ομολόγων το τελευταίο διάστημα, με τις αποδόσεις των αμερικανικών δεκαετών να υπολείπονται αυτών των διετών, κάτι το οποίο αποτελεί σαφή δείκτη ότι η οικονομική συρρίκνωση είναι προ των πυλών, δεδομένου ότι σε όλες τις υφέσεις έχει προηγηθεί αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης…
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως, όταν αναφερόμαστε στον όρο «καμπύλη των αποδόσεων», εννοούμε τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων ομολόγων μεγαλύτερης σε σχέση με μικρότερης διάρκειας.
Ο κανόνας λέει ότι, εφόσον γνωρίζουμε λιγότερα για το μέλλον από ό,τι για το τι θα συμβεί αύριο, τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας θα τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Έτσι, όταν η διαφορά μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αποδόσεων συρρικνώνεται, ο όρος αναφέρει ότι η καμπύλη τείνει στο να γίνει μια ευθεία γραμμή (flattens).
Στις σπάνιες περιπτώσεις όπου οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις γίνονται μικρότερες από τις βραχυπρόθεσμες, αυτό είναι γνωστό ως ανεστραμμένη καμπύλη απόδοσης (inverted yield curve). 

Για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2007

Για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2007, η απόδοση των διετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου ξεπέρασε το 4,00%…
Πιο αναλυτικά, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου του αμερικανικού Δημοσίου ξεπέρασε το 4% για πρώτη φορά από το 2007, με τους traders να «στοιχηματίζουν» ότι η Federal Reserve έχει να προχωρήσει πολύ… για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, με ακόμα μεγαλύτερες επιτοκιακές αυξήσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, το ευαίσθητο 2ετές αυξήθηκε 4 μονάδες βάσης, στο 4,006%, σε επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί από τον Οκτώβριο του 2007.
Εν τω μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ βρισκόταν στο 3,561%, μειωμένη κατά περίπου 1 μονάδα βάσης, σημειώνοντας υψηλό 11 ετών αυτή την εβδομάδα.

…Έχοντας εκτιναχθεί πάνω από 60 μ.β. από τότε που ο πρόεδρος της Fed Powell έδωσε την υπερ-hawkish ομιλία του στο Jackson Hole…

Εν τω μεταξύ, το τερματικό επιτόκιο αναμένεται στο 4,52% τον Μάρτιο του 2023…

Μένει να φανεί αν η Fed φτάσει σε αυτά τα επίπεδα χωρίς να υποχωρήσει σε πιέσεις για να περιορίσει τη «σφαγή» των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου.  

Πηγή ασφάλειας…

Η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, ή 0,75 της εκατοστιαίας μονάδας, καθώς η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου πλησιάζει στο τέλος της.
Αλλά ακόμα και αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό, είπε ο Michael Schumacher, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής της Wells Fargo Securities, στο «Fast Money» του CNBC, εξηγώντας ότι, ενώ αναμένει αύξηση 75 μονάδων βάσης, θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει για αύξηση 150 μονάδων βάσης.
Τα ομόλογα θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν πηγή ασφάλειας για τους επενδυτές, πρόσθεσε.
«Σχετική ασφάλεια θα αναζητούσα στο μπροστινό μέρος της καμπύλης των αμερικανικών ομολόγων.
Το 2τές έχει απόδοση μόλις περίπου 4%.
Έχει ανέβει πάρα πολύ», είπε.
«Αν σκεφτείτε την πραγματική απόδοση, στην οποία επικεντρώνονται πολλοί άνθρωποι στην αγορά ομολόγων, μάλλον δεν είναι κακό μέρος για να κρυφτείς». 

www.bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media