ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
24 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σήμερα αποφασίζεται για τον εκσυγχρονισμό των F-16 – Συγκαλείται έκτακτο ΚΥΣΕΑ

1 min read

Νέο έκτακτο συμπληρωματικό ΚΥΣΕΑ που θα αποφασίσει για το τι θα γίνει το πρόγραμμα αναβάθμισης των 85 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας συγκαλείται εντός της ημέρας.

Τα ψέματα τελειώνουν και θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις όποιες κι αν είναι αυτές.

Ο αποπληρωμές έως το 2021 με καταβολές άνω των 820 εκατομμυρίων ευρώ, καθιστούν πιεστική την εξυπηρέτηση του προγράμματος

Επιπλέον διάφορες πηγές αναφέρουν πως η επιπλέον βοήθεια που αποφάσισε να προσφέρει το Κογκρέσο, άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων με την μετατροπή των κανονισμών και τη δυνατότητα χορήγησης δανείου, προς ενίσχυση των ελληνικών ΕΔ δεν αφορά το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του αεροπορικού στόλου.



Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ελληνική επιστολή για την ενεργοποίηση του σχετικού άρθρου δεν εστάλη προχθές όταν και έληγε η διορία που προβλεπόταν.

Φυσικά η αναβάθμιση των F-16 δεν σώζει την κατάσταση πλέον καθώς θα απαιτήσει πολλά χρόνια για να γίνει και ταυτόχρονα μέρος των F-16 σε κάθε χρονική περίοδο θα βρίσκεται εκτός διαθεσιμότητας από το δυνμαικό της ΠΑ καθώς θα πρέπει να πάει για «λίφτινγκ»

Ποια θα ήταν η πλέον ενδεδειγμένη και σωστή λύση; Το έχουμε πει από τον περασμένο Σεπτέμβριο: Η επιλογή F-35, έστω με ταυτόχρονη αναβάθμιση των F-16 σε ένα πρόγραμμα-πακέτο που θα μπορούσε να απογειώσει την ελληνική αμυντική βιομηχανία (μεγάλο μέρος της αναβάθμισης θα μπορούσε να γίνει “αντισταθμιστικά”}.

Ενα πρόγραμμα το οποίο για μία Μοίρα F-35 θα κόστιζε κάπου 2,5 δισ. μαζί με ένα βασικο πακέτο ανταλλακτικών και όπλων και θα μπορούσε να περιλάβει και την αναβάθμιση των F-16.

Πού θα μπορούσαν να βρεθούν οι πόροι; Από την απόσυρση των F-4E και την πώληση των F-16 Block 30, συν το 1,1 δισ. ευρώ της προϋπολογισθείσας δαπάνης και μιας επιπλέον χρηματοδότησης 500 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό.

Δεν είναι θέμα χρημάτων. Είναι πρώτιστα εθνικής ύπαρξης. Αν ηττηθούμε, η ευθύνη θα είναι 100% των πολιτικών ηγεσιών…

Γιατί καθυστερεί μια απόφαση για την αναβάθμιση των F-16;

Μια πιθανή αιτία είναι η απροθυμία των Αμερικανών να βοηθήσουν στην πώληση των F-16 Block 30 στην Κροατία ή στα ΗΑΕ (ως εκπαιδευτικά).

Θα μπορούσαν να «σπρώξουν» τα 28 μαχητικά έναντι π.χ. 500 εκατ., κάπου στην τεράστια αγορά F-16 που ελέγχουν και να ελαφρύνουν οικονομικά το ελληνικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού.

Από την άλλη τα τεράστια λάθη που έγιναν στην αρχή του προγράμματος με την ανακοίνωση του Αμερικανού Ν.Τραμπ του προγράμματος που το ανήγαγε μάλιστα στα 2,4 δισ. δολ. δημιουργώντας τεράστιες αντιδράσεις, δεν δείχνουν ικανά να το ματαιώσουν.

Δυστυχώς εδώ που έφτασαν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις από την εγκατάλειψη και την απαξίωση άνω των 10 ετών, ένα απλό «φυσιολογικό», υπό άλλες συνθήκες, πρόγραμμα αναβάθμισης μαχητικών, έχει αναγορευθεί σε μείζον ζήτημα ενώ έπρεπε να κλείσει συνοπτικά.

Η Ελλάδα είναι σε τόσο δύσκολη θέση πια, που χωρίς την βοήθεια του Θεού στα επόμενα δέκα έτη πολύ δύσκολα θα τη βγάλει χωρίς περιπέτειες. Αν μάλιστα οι πολιτικοί της δεν πάρουν επιτέλους αποφάσεις σοβαρές τώρα, το χρονικό διάστημα της απαιτούμενης… θεϊκής επέμβασης θα μεγαλώσει… κατά πολύ.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.