ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

24 Οκτωβρίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σηκώνουν λεφτά από τις τράπεζες οι Καταλανοί για να τιμωρήσουν το Ραχόι

1 min read

Σηκώνουν λεφτά από τις τράπεζες οι Καταλανοί για να τιμωρήσουν το Ραχόι

Συμβολική διαμαρτυρίας μετά την περιστολή της ανεξαρτησίας της περιφέρειας

Λεφτά σηκώνουν από τις τράπεζες οι Καταλανοί που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας σαν μια τιμωρία προς τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος ανακοίνωσε την περιστολή της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Οι Καταλανοί κάνουν ανάληψη συμβολικών αλλά και μεγάλων χρηματικών ποσών σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της ισπανικής κυβέρνησης και των τραπεζών που μετέφεραν τα κεντρικά γραφεία τους εκτός της περιοχής.

«Είναι ένας τρόπος να διαμαρτυρηθούμε. Δεν θέλουμε το κακό ούτε της ισπανικής ούτε της καταλανικής οικονομίας», δήλωσε η Ροσέρ Κόμπος, η οποία μόλις απέσυρε 1.714 ευρώ από τα γκισέ, που αντιστοιχεί στη χρονολογία κατά την οποία τα στρατεύματα του βασιλιά Φιλίππου Ε’ κατέλαβαν τη Βαρκελώνη. Ο Φίλιππος περιόρισε στη συνέχεια τα δικαιώματα των περιοχών που είχαν λάβει μέρος στον πόλεμο της απόσχισης. Για τους αυτονομιστές είναι η χρονολογία της απώλειας της αυτονομίας τους.

«Είναι ο μόνος τρόπος που έχουν οι Καταλανοί να δείξουν τη διαφωνία τους με τη στάση του ισπανικού κράτους», λέει η 42χρονη δικηγόρος.

Δύο αυτονομιστικές οργανώσεις, η Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC) και η Omnium Cultural, κάλεσαν τον κόσμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να προχωρήσει σε διάφορες «άμεσες ειρηνικές ενέργειες» για να δείξει τη δυσαρέσκειά του απέναντι στην κυβέρνηση Ραχόι, κυρίως αποσύροντας χρήματα, «κατά προτίμηση μεταξύ 08:00 και 09:00», από τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες.

Πολλοί Καταλανοί που έκαναν αναλήψεις κυκλοφορούσαν στο δρόμο κρατώντας στο χέρι τα λεφτά που σήκωσαν.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει για αύριο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για την εκκίνηση της διαδικασίας εφαρμογής του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος που ρυθμίζει τα της άρσης της αυτονομίας των αυτόνομων κοινοτήτων της Ισπανίας.

Αρκετοί συγκεντρώθηκαν έξω από τις τράπεζες το πρωί, λίγο πριν αυτές ανοίξουν για να σηκώσουν χρήματα εις ένδειξη διαμαρτυρίας. Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο πάντως αρκετά ΑΤΜ τραπεζών έβγαζαν ένδειξη «προσωρινά εκτός λειτουργίας».

«Η ισπανική κυβέρνηση έλαβε πολλά μέτρα σε βάρος μας. Πρέπει να αντιδράσουμε. Θέλω να αποσύρω 300 ευρώ. Κανονικά δεν το κάνω αυτό τέτοια ώρα…», δήλωσε μια υπάλληλος της καταλανικής κυβέρνησης.

Η προοπτική μιας απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία έκανε εκατοντάδες εταιρίες να φύγουν, αρχής γενομένης από τις δύο μεγάλες καταλανικές τράπεζες, την Caixa Bank, την τρίτη μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα, και την Banco de Sabadell, που μετέφεραν τα κεντρικά γραφεία τους εκτός της περιοχής, η οποία συνεισφέρει το 19% του εθνικού ΑΕΠ.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.