ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σφοδρή κόντρα Ιταλίας – Τουρκίας για τον Eastmed – Η Ρώμη διαψεύδει δημοσίευμα του «Anadolu»

1 min read

«Λάδι στη φωτιά» έριξε στις σχέσεις Ιταλίας και Τουρκίας ένα δημοσίευμα του τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων «Anadolu» για τον αγωγό EastMed, λίγες ώρες μετά το «στοχευμένο» άρθρο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Politico το πρωί του Σαββάτου.

Σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα, «ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο δεν πιστεύει στον υποθαλάσσιο αγωγό EastMed και αυτός είναι ο λόγος που δεν τον υπέγραψε διαφοροποιώντας την θέση του από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ που υπέγραψαν τη συμφωνία στις αρχές του 2020 στην Αθήνα». Επίσης το «Anadolu» υποστήριξε πως μεταξύ άλλων ο Λουίτζι ντι Μάιο είπε πως ο υποθαλάσσιος αγωγός EastMed «δεν είναι πιθανό να κατασκευαστεί».

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ιταλίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου η ιταλική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε έντονα στο «Anadolu» και προέβη σε διάβημα, με αποτέλεσμα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων να αναγκαστεί «κατεβάσει» την αναληθή ανάρτηση.

Αντίδραση υπήρξε και από την Κύπρο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης επικοινώνησε με τον Ιταλό ομόλογο του και έλαβε τη ρητή διαβεβαίωση πως επρόκειτο για ψευδές δημοσίευμα. Ακολούθησε η έντονη διαμαρτυρία των Ιταλών στους Τούρκους και το διάβημα.

Συναγερμός στο Ισραήλ

Εν τω μεταξύ, το θέμα είχε ήδη αναμεταδοθεί από το TRIBUNE και από την ισραηλινή ιστοσελίδα Times of Israel, προκαλώντας διπλωματικό συναγερμό και στο Ισραήλ. Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ οι αρχές της Αιγύπτου πριν από τέσσερις ημέρες πραγματοποίησαν επιδρομή στα γραφεία του «Anadolu» στο Κάιρο και συνέλαβαν δημοσιογράφους με την κατηγορία της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Οι Τούρκοι ανταποκριτές στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα απελάθηκαν.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.