ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

23 Απρ 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σφοδρή ρωσική κριτική στους Σύρους χειριστές των αντιαεροπορικών συστημάτων που κατέστρεψε η IAF

1 min read

Σε άρθρο της η ρωσική ιστοσελίδα vz.ru υποστηρίζει ότι η φήμη των ρωσικών συστημάτων άμυνας μπορεί να έχει υποστεί σοβαρή ζημιά από την ισραηλινή αεροπορική και πυραυλική προσβολή τα ξημερώματα της Πέμπτης, αλλά για αυτό ευθύνεται η επιχειρησιακή ανεπάρκεια που επέδειξαν οι Σύροι χειριστές των αντιαεροπορικών συστημάτων που «κοιμόντουσαν».

Γράφει σχετικά η ρωσική ιστοσελίδα«Τα θεωρούμενα ως εξαιρετικά αποτελεσματικά ρωσικά συστήματα αεράμυνας Buk και Pantsir καταστράφηκαν στη Συρία από ισραηλινούς πυραύλους. Γιατί συνέβη αυτό, ήταν δυνατόν να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη γεγονότων – και πώς πρέπει να οργανωθεί το σύστημα αεροπορικής άμυνας της Συρίας ώστε να μην συμβεί αυτό ξανά;

Το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της επίθεσης εναντίον των ιρανικών δυνάμεων στη Συρία κατέστρεψε τα συγκροτήματα αεράμυνας Buk-M1-2, S-200 και S-75, δήλωσε η υπηρεσία Τύπου του ισραηλινού Στρατού. Το πρακτορείο δημοσίευσε επίσης ένα βίντεο για την καταστροφή από πύραυλο Spike NLOS του συστήματος αντιαεροπορικού πυραύλου (ZRPK) Pantsir S-1.

Τα συστήματα ρωσικής κατασκευής Pantsir S-1 (κωδικός κατά ΝΑΤΟ: SA-22 Greyhound) που είχαν μεταφερθεί στον συριακό Στρατό, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, έδειξαν μεγάλη αποτελεσματικότητα στην απόκρουση της αμερικανικής πυραυλικής επίθεσης τον Απρίλιο. Το σύστημα Buk (κωδικός κατά ΝΑΤΟ: SA-11 Gadfly) είναι επίσης ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας. Τι πήγε στραβά;».

Πάντως σύμφωνα με άλλες πηγές το Pantsir που κτυπήθηκε από ισραηλινό UAV Harop βρισκόταν σε διαδικασία επανεξοπλισμού και δεν είχε βλήματα επάνω του προκειμένου να αμυνθεί, ενώ και το ραντάρ του ήταν εκτός λειτουργίας.


Δηλαδή, το αντιαεροπορικά συστήματα εδάφους αέρος είναι γενικά ένα αρκετά ευάλωτο είδος. Απαιτούν κάλυψη από άλλα οπλικά συστήματα, ειδικά επιθέσεις εδάφους. «Πρέπει να αποκρύψουμε τον εαυτό μας, να δημιουργήσουμε ψευδείς θέσεις. Υπάρχουν πολλές τακτικές μεθόδους για αυτό», τόνισε ο Γκορκόφ. Επιπλέον, επεσήμανε ότι είναι απαραίτητη η κατάλληλη διάταξη ολόκληρου του συστήματος αεράμυνας.

«Υπάρχουν διαφορετικές αρχές για την οικοδόμηση ενός συστήματος της αεροπορικής άμυνας. Αυτό μπορεί να είναι μια κυκλική άμυνα, μπορεί να είναι η επικέντρωση σε βασικούς τομείς μπορεί να είναι πολυεπίπεδο σύστημα αλληλοκάλυψης, με αντιαεροπορικούς πυραύλους μακράς, μέσης και μικρής εμβέλειας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για την προστασία της αεράμυνας με τη χρήση εν καιρώ ειρήνης ενδιάμεσων ραντάρ, που διεξάγουν συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης στον αέρα και δεν αποκαλύπτουν τη θέση των πυραύλων. Ο βασικός παράγοντας εδώ είναι η ταχύτητα της ανάπτυξης του συστήματος στην περίπτωση προειδοποίησης της επίθεσης.

Αν στο Pantsir μπορεί να διαρκέσει έως πέντε λεπτά, στα SA-15 Gauntlet και το SA-11 Gadfly, δύο ή τρία λεπτά. Τα σύγχρονα ραντάρ, το οποία υψώνονται από το έδαφος σε ύψος 20 μέτρων, είναι σε θέση να ανιχνεύουν τις επιθέσεις του εχθρού σε δεκάδες χιλιόμετρα, έτσι το ρωσικό σύστημα αεράμυνας πρέπει να έχει χρόνο να βρίσκεται σε κατάσταση βολής για την επίθεση από αέρος».

Ο Λεόνκοφ σημείωσε ότι ο ρωσικός Στρατός έχει πολύ περισσότερη εμπειρία από τους Αιγύπτιους ή τους Σύρους. «Η πρακτική έχει δείξει ότι όταν οι ειδικοί μας βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις, το σύστημα αεράμυνας λειτουργούσε όπως έπρεπε. Αλλά όταν οι ειδικοί μας έφυγαν από τις εγκαταστάσεις, προέκυψαν τέτοιες υπερβολές» διατυπώνοντας ευθεία αμφισβήτηση για την ικανότητα των Σύρων να διαχειριστούν τα ρωσικά προηγμένα όπλα.

Αλλά το πιο σημαντικό πράγμα – η Ρωσία χρησιμοποιεί μια πολυεπίπεδη άμυνα. Οι σταθμοί εντοπισμού και τα μέσα ηλεκτρονικού πολέμου λειτουργούν. Και αν πρόκειται για εμπόλεμη ζώνη, υπάρχουν εναέριες θέσεις εποπτείας:

Μη επανδρωμένα (UAVs) και αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης (AEW: Aerial Early Warning), τύπου Α-50, ικανά να ανιχνεύουν πλατφόρμες επίθεσης από αέρος σε τεράστιες αποστάσεις. Όλα αυτά μαζί είναι συνεπώς ένα εργαλείο το οποίο στα χέρια του καταρτισμένου στρατιωτικού διοικητή γίνονται τρομερό μέσο άμυνας», είπε ο εμπειρογνώμονας.

Ωστόσο, οι Σύριοι στρατιωτικοί εκπαιδεύονται από Ρώσους και τα συστήματα αεράμυνας στη Συρία είναι ρωσικά και σοβιετικά. Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία θα πρέπει να εξάγει κάποια συμπεράσματα από την ισραηλινή επίθεση για να μην επαναληφθεί η απροσεξία που επέτρεψαν οι Σύριοι στρατιωτικοί».

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση