ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σερβία: Επανεκλογή Βούτσιτς- «Τεράστια η επιρροή του πολέμου στα αποτελέσματα»

1 min read

Σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρία δημοσκοπήσεων IPSOS/Cesid, η οποία είχε παρατηρητές σε εκλογικά τμήματα, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς έλαβε το 59,8% και εκλέγεται από τον πρώτο γύρο.

Δεύτερος φέρεται να είναι ο υποψήφιος του συνασπισμού «Ενωμένοι για την Σερβία» Ζντράβκο Πόνος με 17,1%.

Στη νικητήρια ομιλία του, ο Βούτσιτς είπε ότι είναι περήφανος που κέρδισε μια δεύτερη οριστική εντολή χωρίς να μπει σε δεύτερο γύρο. «Ένα τεράστιο ευχαριστώ στους πολίτες της Σερβίας», είπε. «Είμαι ατελείωτα περήφανος και ατελείωτα χαρούμενος».

Για τη Βουλή, σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του Βούτσιτς έλαβε 43,6%. Ακολουθεί ο συνασπισμός «Ενωμένοι για την Σερβία» με 12,7% και τρίτο έρχεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS) με 11,6%. Άλλα τέσσερα κόμματα έλαβαν ποσοστό μεγαλύτερο του 3% και θα εκπροσωπηθούν στην Βουλή.

Ο Βούτσις σχολιάζοντας την είσοδο τριών ακραίων εθνικιστικών κομμάτων στην Βουλή, εκτίμησε ότι οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα.

«Η επιρροή της ουκρανικής κρίσης στα εκλογικά αποτελέσματα ήταν τεράστια», είπε ο πρόεδρος στη νικητήρια ομιλία του, προσθέτοντας ότι η Σερβία δεν σκοπεύει να παρεκκλίνει από την εξισορροπητική πράξη της μεταξύ της ΕΕ και των στενών δεσμών με τη Ρωσία και την Κίνα.

«Θα διατηρήσουμε πολιτική που είναι σημαντική για τους Ευρωπαίους, τους Ρώσους και τους Αμερικανούς και αυτή είναι η… στρατιωτική ουδετερότητα», είπε. «Η Σερβία θα προσπαθήσει να διατηρήσει φιλικές και εταιρικές σχέσεις σε πολλούς τομείς με τη Ρωσική Ομοσπονδία», πρόσθεσε. 

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής, η συμμετοχή ανήλθε στο 58,54%. Η επιτροπή είπε ότι δεν θα προβεί σε καμία επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την καταμέτρηση των ψήφων πριν από τη Δευτέρα.

naftemporiki.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.