ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σέριφος και Φολέγανδρος μετά τη Σαντορίνη: Δίχως τέλος οι καταγγελίες για βασανισμό γαϊδουριών

1 min read

Συνεχείς είναι οι καταγγελίες για την κακοποίηση και εκμετάλλευση των γαϊδουριών στα ελληνικά νησιά, παρά τη σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία καθόριζε τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών απέναντι στα εν λόγω ζώα, καθώς και τις κυρώσεις που προβλέπονται σε περίπτωση που οι προϋποθέσεις αυτές δεν πληρούνται.

Η βασικότερη αφορμή για την έκδοση της εγκυκλίου δόθηκε από τις δεκάδες καταγγελίες για κακοποίηση ιπποειδών στην Σαντορίνη από τους ιδιοκτήτες τους και τη διεθνή κατακραυγή που ακολούθησε, ωστόσο νέα περιστατικά κακοποίησης βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Όμως εκτός από τη Σαντορίνη, νέες φωτογραφίες αποτυπώνουν παρόμοιες συνθήκες των ζώων σε Σέριφο και Φολέγανδρο: γαϊδουράκια στην μέση του πουθενά με δεμένα πόδια, χωρίς σκιά ή νερό.

Μάλιστα, παρότι υπάρχουν πολίτες και τουρίστες που αποφασίζουν να κόψουν τα σκοινιά, οι ιδιοκτήτες τους τα ξαναδένουν με «παστούρα», όπως λέγεται το δέσιμο των ποδιών των ζώων μεταξύ τους ή των ποδιών με το κεφάλι τους, ώστε να είναι εξαιρετικά περιορισμένες οι κινήσεις τους. 

Τη Δευτέρα, η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ)απηύθυνε έκκληση προς τους αρμόδιους υπουργούς κ.κ. Mάκη Βορίδη, Xάρη Θεοχάρηκαι Λίνα Μενδώνη, με αποφάσεις τους «να βάλουν επιτέλους ένα τέλος στον βασανισμό των ζώων και τον διασυρμό της χώρας μας».

«Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες φωτογραφιών, καταγγελιών, ψηφισμάτων για την βαριά κακοποίηση των ιπποειδών, των αγελάδων και των αμνοεριφίων κυρίως στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Άλογα και γαϊδουράκια λιποθυμούν από το βάρος του φορτίου τους, τις κακές συνθήκες διαβίωσής τους, την κόπωση στη Σαντορίνη, στην Αμοργό, τη Νάξο και παντού, ζώα με δεμένα πόδια και κεφάλι να προσπαθούν αφύσικα να περπατήσουν», τονίζει η Ομοσπονδία.

«Αναρωτιόμαστε κ. Υπουργοί αν όλα αυτά παραπέμπουν σε μια ευρωπαϊκή πολιτισμένη, τουριστική και σύγχρονη χώρα, αν η συμπεριφορά αυτή προς τα ζώα έχει καμία σχέση με ανθρωπιά, ηθική και σεβασμό προς το αγαθό της Ζωής», αναφέρει στην ανοιχτή της επιστολή, η ΠΦΠΟ. 

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.