ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σενάρια Πρόωρων Εκλογών, εκφράζει ο Ηλίας Νικολακόπουλος τα αδιέξοδα ΝΔ, οι αδυναμίες ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ και το «αντιρωσικό» ρεύμα

1 min read

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση έχει βάλει στο συρτάρι τα όποια σενάρια πρόωρων εκλογών, εκφράζει ο Ηλίας Νικολακόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Εποχή». Ο κ. Νικολακόπουλος υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση επιθυμούσε να επισπεύσει τις εκλογές βλέποντας ένα παράθυρο ευκαιρίας από τον τουρισμό και την αντιμετώπιση της πανδημίας όμως ο πόλεμος και η ακρίβεια επιδείνωσε την κατάσταση με αποτέλεσμα «τα σενάρια για εκλογές τον Μάιο ή τον Ιούνιο έχουν φύγει από την ατζέντα της κυβέρνησης».

«Το αντικυβερνητικό ρεύμα δεν είναι και αντιδεξιό»

Αναφορικά με το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται, ο Ηλίας Νικολακόπουλος εκτιμά ότι δομείται ένα «αντικυβερνητικό ρεύμα» που δεν έχει, όμως, αντιδεξιά χαρακτηριστικά καθώς, όπως λέει, «είναι προφανές ότι οι συνθήκες που ζούμε δεν είναι με κανένα τρόπο ικανοποιητικές». Παράλληλα, σημειώνει ότι όσο αυξάνεται το αντικυβερνητικό ρεύμα, αποδυναμώνεται το αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα, όμως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει ακόμα την αξιοπιστία να εκφράσει το αντικυβερνητικό ρεύμα που διαμορφώνεται σε μία εναλλακτική κυβερνητική πολιτική. «Δεν έχει, δηλαδή, εμπεδώσει την εικόνα στην κοινωνία ότι θα ήταν καλύτερα να ήταν αυτός στην κυβέρνηση. Αυτή είναι η βασική του αδυναμία, όπως διαπιστώνεται σε διάφορες δημοσκοπικές ερωτήσεις. Δεν έχει προχωρήσει σε μία πραγματική αυτοκριτική για την κυβερνητική του διαχείριση, επί τεσσεράμισι χρόνια. Μία αξιόπιστη αντιπολίτευση παραμένει το βασικό ζητούμενο. Δεν αρκεί να παρουσιάζει προτάσεις, πρέπει να δείξει ότι έχει κατανοήσει τα σφάλματα που έκανε», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Νικολακόπουλος χαρακτηρίζει «στα όρια του αστείου» τις όποιες σκέψεις υπάρχουν εντός της κυβέρνησης για δεύτερη αλλαγή εκλογικού νόμου μέσα στην ίδια τετραετία, λέγοντας, επίσης, ότι αυτό δεν θα της λύσει τα πολιτικά της προβλήματα. Παράλληλα, εκφράζει την εκτίμηση ότι όπως διαμορφώνεται τώρα το σκηνικό το μεγάλο πολιτικό αδιέξοδο της κυβέρνησης είναι ότι υπάρχουν τρία κόμματα με συγκεκριμένα ποσοστά και «αν δύο από αυτά δεν συνεργαστούν, δεν υπάρχει αξιόπιστη κυβέρνηση». Απαντώντας, σχετικά με την πρόταση της Κουμουνδούρου για συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης, ο γνωστός καθηγητής σημειώνει ότι από την μία δεν υπάρχει καμία διαδικασία για να αποκτήσει υλική βάση αυτή η πρόταση και από την άλλη το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ δεν έχει μια ενιαία στάση στο θέμα των συνεργασιών. «Είναι με δύο ψυχές. Η μία βλέπει προς τη ΝΔ και η άλλη στην απαρχή μιας διαδικασίας συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν είναι εύκολο να επιλυθεί. Γι’ αυτό και το ΚΙΝΑΛ αποφεύγει, προς το παρόν, να πάρει πρωτοβουλία».

Σε ό,τι αφορά τη δημοσκοπική άνοδο της Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Νικολακόπουλος σημειώνει ότι έχει κατορθώσει να συσπειρώσει παλιό κόσμο, να εκμεταλλευτεί και το αντιΣΥΡΙΖΑ και το αντικυβερνητικό ρεύμα και να είναι πλέον υπαρκτός παίκτης. «Η αρχική ορμή που κατέγραψε δημοσκοπικά δεν υπάρχει πια, αλλά έχει διατηρηθεί σε έναν επίπεδο, που τον κάνει τον απαραίτητο παίκτη σε οποιαδήποτε συμμαχική κυβέρνηση. Όταν βέβαια θα προσπαθήσει να διατυπώσει θετικά αυτόν τον ρόλο, θα αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες δυσκολίες. Γι’ αυτό, προς το παρόν, το αποφεύγει». 

Νικολακόπουλος: Ο πόλεμος στην Ουκρανία επισφραγίζει το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης

Απαντώντας σε ερώτημα για τον πόλεμο στην Ουκρανία και για το πώς μπορεί να επηρεάσει το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδας, ο κ. Νικολακόπουλος εκφράζει την εκτίμηση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επισφραγίζει ουσιαστικά το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης. «Η Σοβιετική Ένωση είχε χτιστεί πάνω στη συμφιλίωση των σλαβικών λαών και είχε ως πυλώνα τη ρωσο-ουκρανική συμπόρευση. Αυτή τη στιγμή, αυτό το ιδεολόγημα τελειώνει. Τέτοιο αντιρωσικό πνεύμα στην Ουκρανία δεν είχε εμφανιστεί στο παρελθόν παρά μόνο περιθωριακά κατά τον Β παγκόσμιο πόλεμο και αφορούσε αποκλειστικά το δυτικό τμήμα της Ουκρανίας. Και δεν διαφαίνεται καθόλου τι στόχους έχει σε αυτή την επιχείρηση η Ρωσία. Να καταλάβει το σύνολο της Ουκρανίας, δεν γίνεται. Να διχοτομήσει την Ουκρανία, επίσης. Να φτιάξει φιλική κυβέρνηση στο Κίεβο, δεν πρόκειται να της προσφέρει τίποτα. Αυτός ο πόλεμος ανατρέπει ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα. Η κυβέρνηση πήρε μια στάση τροφοδότησης του αντιρωσικού ρεύματος. Άσχετα από το αν έστειλε όπλα, νομίζω ότι θα το χρησιμοποιήσει σαν ένα βασικό επιχείρημα στην προεκλογική εκστρατεία. Αντί, δηλαδή, να γίνει με άξονα το αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα, τώρα προετοιμάζεται να γίνει και με άξονα το αντιρωσικό ρεύμα.  Δεν ξέρω αν αυτό μπορεί να αποδώσει εκλογικά. Γιατί φιλορωσικό σύνδρομο –ή τουλάχιστον όχι αντιρωσικό σύνδρομο- υπάρχει και στο εκλογικό της σώμα. Πιθανότατα, δηλαδή, είναι πιο αναμενόμενο να βγει πιο ωφελημένος ο «φιλορώσος» Βελόπουλος, παρά να το εισπράξει η ΝΔ».

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.