ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σενάρια πολιτικής αστάθειας στον ορίζοντα -Τριγμοί στην κυβέρνηση

1 min read

Στο πολιτικό συμπέρασμα ότι ο κυβερνητικός εταίρος και οι περισσότεροι εκ των βουλευτών του πιέζονται -και άρα πολύ δύσκολα θα δώσουν θετική ψήφο σε μια συμφωνία για τα Σκόπια- καταλήγουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει κατά πληροφορίες του iefimerida από την κατ’ιδίαν συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμμένο στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Παρασκευής, μετά την επιστροφή του από το Νταβός. Μια συνάντηση στην οποία, οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι… διαφωνούν!

Μέχρι στιγμής, οι ΑΝΕΛ απορρίπτουν τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στο νέο όνομα της ΠΓΔΜ κι έχουν επανειλημμένα διαμηνύσει ότι η εθνική γραμμή μπορεί να αλλάξει μόνο σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.
Η άρνηση των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν για το Σκοπιανό δεν προέκυψε ως κεραυνός εν αιθρία. Εδώ και μια εβδομάδα, ο πρωθυπουργός, ο οποίος γνωρίζει τα δεδομένα, αναζητά συμμάχους στην κεντροαριστερά, αφού τόσο η ΝΔ όσο και η Ενωση Κεντρώων θα καταψηφίσουν αν ενδεχόμενη συμφωνία για την ΠΓΔΜ έρθει στη βουλή.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας –πριν από τη συνάντηση των κ. Τσίπρα και Ζάεφ στο Νταβός– ο πρωθυπουργός απέστειλε κυβερνητικό παράγοντα σε κορυφαίο στέλεχος μιας εκ των «συνιστωσών» του Κινήματος Αλλαγής προκειμένου να του μεταφέρει την ανάγκη η όποια συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ να τύχει ευρύτερης στήριξης.
Το συγκεκριμένο κυβερνητικό στέλεχος παρέσχε μάλιστα διαβεβαιώσεις πως το πρόβλημα του αλυτρωτισμού της ΠΓΔΜ θα αντιμετωπιστεί επαρκώς, αλλά και ότι η όποια συμφωνία για το όνομα θα προβλέπει γεωγραφικό προσδιορισμό (Βόρεια ή Ανω Μακεδονία).

«Θα αναδιαμορφωθεί το πολιτικό σύστημα»
Μέσα σε αυτό το κλίμα, την εκτίμηση ότι το ζήτημα της ονομασίας της FYROM μπορεί να οδηγήσει σε αναδιαμόρφωση του πολιτικού συστήματος, διατύπωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, την προηγούμενη εβδομάδα, μιλώντας στον Real fm.
«Γύρω από το ζήτημα της επίλυσης της ονομασίας της FYROM θα αναδιαμορφωθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό και οριζοντίως, ενδεχομένως, το σύνολο του πολιτικού συστήματος» είπε, υπονοώντας ότι ο πρωθυπουργός είτε θα αλλάξει κυβερνητικό εταίρο ή θα ευδοκιμήσουν νέες πολιτικές συνεργασίες μέσα από συναινέσεις για το όνομα των Σκοπίων.

Εκτός ΝΔ και Ενωση Κεντρώων

Οι συνομιλίες που είχε ο κ. Τσίπρας με τους αρχηγούς των κομμάτων, μετά το Νταβός, τον βοήθησαν περισσότερο να αποσαφηνίσει τις προθέσεις των μικρότερων κομμάτων, αλλά και στο να… πιάσει κλίμα. Καθόλου τυχαία , άλλωστε, συνεργάτες του πρωθυπουργού διέρρεαν ότι μπορεί να οδηγηθούν σε πολιτικές συγκλίσεις και ευρύτερη συναίνεση στη Βουλή, διαχωρίζοντας τη στάση της Νέας Δημοκρατίας από αυτή του Κινήματος Αλλαγής και του Ποταμιού.

«Το πολιτικό συμπέρασμα από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς είναι ότι φαίνεται να δημιουργείται μια σύγκλιση με τα περισσότερα κόμματα, με εξαίρεση τον κ. Μητσοτάκη και την Ένωση Κεντρώων», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real fm».

Χαρακτήρισε «μεγάλη εξαίρεση» και «δυστυχή εξέλιξη» τη στάση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και σημείωσε ότι «έχει απομείνει μόνος με τον κ. Λεβέντη σε μία γραμμή η οποία δείχνει ότι ούτε το πολιτικό σθένος έχει να υπηρετήσει μια εθνικά υπεύθυνη, σοβαρή και αποτελεσματική πολιτική και επίσης, από ό,τι φαίνεται, αμφιταλαντεύεται διαρκώς και τελικά καταλήγει να σύρεται από την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του». Πρόσθεσε πως είναι «αδιέξοδη» αυτή η πολιτική του κ. Μητσοτάκη, η οποία «δεν συνάδει και με την πολιτική γραμμή που είχε η ΝΔ στο παρελθόν για το συγκεκριμένο ζήτημα».

Σε ερώτηση για την κυβερνητική πλειοψηφία απάντησε ότι «είναι δεδομένη και σταθερή», εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι, αν έρθει στη Βουλή μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία, αυτή θα ψηφιστεί από ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Για τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο είπε ότι έχει «καλή χημεία» με τον Αλέξη Τσίπρα και παρατήρησε ότι ισχύουν οι δηλώσεις του πως δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση εφόσον υπάρξει μια ευρεία πολιτική συναίνεση και πως έχει εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Το Κίνημα Αλλαγής αποκρούει τα σενάρια για κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ
Ωστόσο, το Κίνημα Αλλαγής ξεκαθάρισε σήμερα, δεδομένης της άρνησης των ΑΝΕΛ να στηρίξουν λύση στο ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ που θα περιλαμβάνει τη λέξη «Μακεδονία», ότι δεν θα υπάρξει κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Η κυβέρνηση βιάζεται και πάλι» αναφέρουν συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά και υπογραμμίζουν:

«Το ενδεχόμενο μπορεί να προκύψει μόνο μετά από εκλογές, προκειμένου να αποτυπωθούν οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αντικατάστασης των ΑΝΕΛ στο κυβερνητικό σχήμα».

Μάλιστα πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι η άρνηση του Κινήματος Αλλαγής έχει ήδη διαμηνυθεί στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ.

Απέκλεισε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Θεοδωράκης
Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ήταν επίσης σαφής: «Δεν υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι στην αντιπολίτευση και δεν υπάρχει κανείς πρόθυμος να αντικαταστήσει τον κ. Καμμένο. Δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετάσχουμε σε ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα. Δεν μας ενδιαφέρει κανένα υπουργείο, με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα» κατέστησε σαφές ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Σχετικά με την ουσία του ζητήματος για το όνομα, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε πως υπάρχουν πολλά ονόματα που δίνουν λύση, όπως «μια σλαβική λέξη που μπορεί να μας καλύπτει πλήρως». «Είμαστε υπέρ μιας σύνθετης λύσης, που όμως θα συνοδεύεται με δεσμευτικές εγγυήσεις και τον αλυτρωτισμό» υπογράμμισε.
Επίσης, εξαπέλυσε δριμεία κριτική στον Πάνο Καμμένο λέγοντας ότι «είναι επικίνδυνο και γελοίο, υπουργός να έχει διαφορετική άποψη για σημαντικά θέματα και να εκθέτει τη χώρα. Η ευθύνη της κυβέρνησης για τη διγλωσσία είναι τεράστια. Πρέπει να εξασφαλίζει την ελάχιστη υπευθυνότητα μέσα στο κόμμα».

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.