ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σενάρια πολέμου Ελλάδας – Τουρκίας στήνει το Ναυτικό των ΗΠΑ: Ολο το κεφάλαιο «πόλεμος στο Αιγαίο» των «δύο ορκισμένων εχθρών»

1 min read

Οι ΗΠΑ πρόσφατα δημοσίευσαν ένα βιβλίο με τίτλο «Τακτικές στόλου και ναυτικές επιχειρήσεις» που εκδόθηκε από το Ναυτικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε αυτό παρουσιάζεται σενάριο στρατιωτικής δράσης της Τουρκίας και των ΗΠΑ στο Αιγαίο, ενώ ο 6ος αμερικανικός στόλος παρουσιάζεται να πλήττει το τουρκικό ναυτικό.

Είναι το ίδιο σενάριο που αποτύπωνε στις σελίδες της η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Şafak.

Σύμφωνα με το σενάριο που περιγράφεται στο βιβλίο, η Ελλάδα αποφασίζει να αναπτύξει τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους στα νότια της Κύπρου. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το σενάριο, η Τουρκία απευθύνει μια αυστηρή προειδοποίηση στην Αθήνα. Η ελληνική πλευρά, δεν εγκαταλείπει τα σχέδιά της και στέλνει τα πλοία της στην Κύπρο. Σε απάντηση ο τουρκικός στρατός, πλήττει τα ελληνικά πλοία.

Τούρκοι αρχηγοί ξεκινούν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο και Κω.
Το κεφάλαιο «Πόλεμος στο Αιγαίο» βασίζεται στον σύγχρονο γεωγραφικό χάρτη της Τουρκίας. Το βιβλίο προβλέπει τις πιθανές ενέργειες της τουρκικής και ελληνικής ηγεσίας.
Επίσης, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στο βιβλίο του Αμερικανικού Ινστιτούτου περιγράφονται τα βήματα των Ηνωμένων Πολιτειών για την πρόληψη πιθανών εχθροπραξιών μεταξύ Τουρκίας και της Ελλάδας στο Αιγαίο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία και η Ελλάδα περιγράφονται στο βιβλίο ως «δύο ορκισμένοι εχθροί».
Πληροφορίες του Sputnik αναφέρουν ότι το σενάριο που θέλει την Ελλάδα να «χτυπάει» την Τουρκία, ακούστηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 2018.

«Αμερικανοί αξιωματούχοι πλησίασαν υψηλόβαθμα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας, πριν από τις πρόωρες τουρκικές εθνικές εκλογές του 2018, οπότε και υπήρχε μεγάλη όξυνση των σχέσεων των δύο χωρών, προκειμένου να ξεκινήσουν ένα θερμό επεισόδιο απέναντι στην Τουρκία» επισημαίνει στο Sputnik, απόστρατος αξιωματικός του ελληνικού πολεμικού ναυτικού που επιθυμεί να μην κατονομαστεί. «Βέβαια, ευτυχώς οι ένοπλες δυνάμεις δεν έκαναν πράξη την αμερικανική παραγγελία».

Ησυχος: «Οι ΗΠΑ μπορεί να πιέζουν την Ελλάδα να ταχθεί ενάντια στην Τουρκία»
«Ως πρώην αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας, τουλάχιστον από ότι γνωρίζω στα ανώτατα επιτελεία της Ελλάδας δεν παράγονται σενάρια επιθετικά προς την Τουρκία. Κάθε άλλο, υπάρχουν σενάρια αμυντικής προτροπής και απάντησης. Αυτός είναι και ο ρόλος των ενόπλων δυνάμεων της χώρας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Κώστας Ήσυχος.

«Είναι πιθανό οι ΗΠΑ να πιέζουν την Ελλάδα, ή άλλες χώρες να ταχθούν ενάντια στην Τουρκία, επειδή ο Ερντογάν απομακρύνεται από την επιρροή και τον έλεγχο των δυτικών χωρών» επισήμανε ο κ. Κώστας Ήσυχος, μιλώντας στο Sputnik.

«Οι ΗΠΑ ίσως θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ή και άλλες χώρες είτε στο Αιγαίο είτε στη Μαύρη Θάλασσα προκειμένου να αυξηθεί ο κίνδυνος θερμών επεισοδίων» πρόσθεσε.

«Πλήθος σεναρίων στρατιωτικών δράσεων στην περιοχή»

Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα, το αμερικανικό ενδιαφέρον για τις περίπλοκες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι εμφανές, ενώ η πιθανότητας μιας πλήρους έκτασης σύγκρουσης μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών διατηρείται, αλλά μόνο υπό εξωτερική επιρροή.

«Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός σεναρίων στρατιωτικών δράσεων στην περιοχή, που προβλέπονται από Αμερικανούς στρατιωτικούς ειδικούς, αλλά για την Τουρκία η προτεραιότητα τώρα εξακολουθεί να βρίσκεται στη Μέση Ανατολή και όχι στην Ελλάδα. Παρά την εδαφική διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου, η κύρια κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας είναι η ανατολική κατεύθυνση», δήλωσε και συμπλήρωσε:

«Με τον Ερντογάν υπήρξε μια στροφή στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας προς την Ανατολή και το κύριο έργο είναι τώρα η ενίσχυση της θέσης στον μουσουλμανικό κόσμο και η επίλυση της κατάστασης με τους Κούρδους στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Η υπερβολική κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα θα εκτρέψει την ισχύ και αυτό δεν είναι χρήσιμο για την Τουρκία. Ένα άλλο πράγμα είναι ότι η Τουρκία μπορεί να αξιοποιεί τις σχέσεις με την Ελλάδα, ενισχύοντας τον πατριωτισμό μεταξύ του τουρκικού πληθυσμού. Πολλά ελληνικά κόμματα κάνουν το ίδιο πράγμα, επιχειρώντας να παίξουν την ‘τουρκική κάρτα’».

ΠΗΓΗ: sputniknews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.